Ср, 2024-04-24, 14:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:46
Новим КПК суди нехтують й надалі визнають українців винними - ЗМІ
Інші останні Кримінальні новини
Новий Кримінально-процесуальний кодекс створив умови для того, щоб суди нарешті почали виправдовувати людей, але суди продовжують всіх визнавати винними. Про це йдеться у матеріалі ZN.UA.

Так, за 2012 рік, коли діяв старий Кримінально-процесуальний кодекс, в Україні було винесено 0,17% виправдовувальних вироків. За новим КПК у 2013 році таких вироків було винесено 0,13%.

На початку вересня генпрокурор України Віктор Пшонка заявив, що кількість виправдовувальних вироків виросло вчетверо. За словами Пшонки, це досягнуто за рахунок вступу в силу нового КПК.

"Новий КПК зробив великий крок назустріч прав людини. Але тільки виправдувальні вироки у 2013 році - наслідок не закону, а результат ручного управління судовою системою. Адже 368 виправдовувальних вироків були винесені за старим КПК, а за новим КПК – лише 64. У пропорції цифри ще красномовніші - за старим КПК виправдано 1,5 % від 23818 обвинувальних вироків (гігантський стрибок з 0,17 % виправдувальних торік), а за новим КПК - 0,13 % від 46241 обвинувальних вироків", - зазначає видання.

"Дія одного і того ж закону не могла призвести до того, що кількість виправдовувальних вироків зросла майже в 10 разів. Очевидно, була дана команда - збільшити кількість виправдувальних вироків - Віктор Янукович публічно заявляв про це в кінці минулого року", - йдеться у статті.

Виконавці ж, замість того, щоб дати вказівку прокурорам і суддям виправдовувати людей за новим КПК, стали робити це за старим КПК.

"Тепер статистика показує, що при новому Кримінально-процесуальному кодексі виправдувальних вироків менше, ніж при старому, хоча повинно бути навпаки. Новий КПК створив умови для того , щоб нарешті суди почали виправдовувати людей , але суди продовжують всіх визнавати винними", - зазначає ZN.UA.

Зазначимо, шанси на виправдальний вирок в українському суді - майже нульові. Обвинувачених за кримінальними справами з ймовірністю 99,8 відсотка засуджують до ув'язнення. 2012 року було звільнено з-під варти лише 707 обвинувачених, при цьому 185 тисяч людей було засуджено. Це статистика самої Державної судової адміністрації, яку наводять українські ЗМІ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: новим КПК, українців винними, Суди, ЗМІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]