Вт, 2024-04-16, 20:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:30
Обговоримо у Криниці-Здруй - нові шанси та нові ризики для Східної Європи
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Нові шанси та нові ризики для Східної Європи – обговоримо у Криниці-Здруй

"Європа спільних цінностей чи Європа спільних інтересів" – під таким гаслом у польському місті Криниця-Здруй 4-6 вересня відбудеться 28-й Економічний форум – найбільший у Центральній та Східній Європі. І що дуже важливо, протягом минулих років особлива увага форуму була приділена саме Україні. Цього року, обіцяють організатори, цей фокус залишатиметься незмінним.

Інформаційним партнером заходу буде "Європейська правда".

Місто Криниця-Здруй – невеликий гірський курорт, розташований у польських Бескидах, відомий своїми мінеральними джерелами. У 1992 році в Криниці був започаткований міжнародний Економічний форум, який часто називають "польським Давосом".

Спочатку метою цього Форуму було створення міжнародної платформи для покращення співпраці між країнами-сусідами. Конференція мала полегшити економічні контакти, сприяти європейській інтеграції. Вже в другій половині 90-х років Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина та Балтійські країни стали кандидатами на вступ до ЄС.

Форум створює політикам та бізнесменам додатковий майданчик для діалогу і обговорення цікавих, актуальних тем.

Сьогодні ми можемо зустріти в Криниці учасників з більше ніж 60 країн світу. Більшість із них представляє країни Центральної та Східної Європи. Звісно, у заході беруть також участь гості із Західної Європи, Балтійських країн, Росії та Білорусі.

У дебатах Форуму брали участь президенти і голови урядів, провідні політики регіону, міністри, комісари ЄС, парламентарі, а також бізнесмени, представники найбільших і швидко зростаючих компаній "нової Європи". У Криниці також зустрічалися видатні вчені, ректори університетів, лідери громадської думки та митці. Високий рівень гостей, різноманітність точок зору, представлена ​​в ході обговорення, стали магнітом для громадського інтересу. Протягом минулих років кількість учасників стрімко зросла і зараз регулярно перевищує 3000 осіб.

Нинішня зустріч буде двадцять восьмою. Це не дуже частий приклад успіху та послідовності в нашій частині континенту.

Свій престиж мають також криницькі премії та нагороди. Торік головні нагороди Форуму отримали прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, президент Грузії Георгій Маргвелашвілі, білоруська письменниця, лауреат Нобелівської премії Світлана Алексієвич та одна з найвідоміших та найуспішніших польських компаній.

Слід підкреслити, що від початку 1990-х років і до сьогодні Україна була і залишається одним із найважливіших партнерів Економічного форуму в Криниці. Багато разів захід відвідували українські президенти і прем'єр-міністри, які отримали тут чудову нагоду представити своїм західноєвропейським колегам точку зору Києва щодо ключових для України питань. У криницьких дискусіях також регулярно брали участь українські міністри, парламентарі, керівники областей, мери міст, вчені та представники ділових кіл.

Серед лауреатів найважливіших криницьких нагород можна також знайти українські прізвища. Так, "Людиною року 1999" став Віктор Ющенко, за досягнення на посаді голови Національного банку України, у 2005 році, після успіху "Помаранчевої революції", нагороду отримала Юлія Тимошенко. Почесним дипломом для найкращої неурядової організації Центральної і Східної Європи відзначено київський Центр імені Разумкова. У 2014 році нагородою "Нова культура нової Європи" був відзначений письменник Сергій Жадан, у 2016 році спеціальну нагороду Форуму отримав львівський історик Ярослав Грицак. Серед криницьких лауреатів були також Євромайдан та голова ФФУ Григорій Суркіс.

Слід відзначити особливо високий рівень присутності України протягом останніх років. У 2016 році на Криницькому форумі, під час зустрічі прем'єр-міністрів країн Вишеградської групи (Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини), статус спеціального гостя отримав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. У 2017 році головним українським гостем був спікер Верховної ради України Андрій Парубій.

Обоє у своїх промовах для учасників Форуму та під час перемовин з польськими та іншими європейськими колегами підкреслювали, що Україна ніколи не відмовиться від зусиль, спрямованих на приєднання до європейської спільноти.

Протягом останнього часу українським питанням присвячувалось щонайменше п'ятнадцять панельних дискусій щороку.

Найбільший інтерес учасників Форуму викликали розмови про українську децентралізаційну реформу, енергетичну політику, ситуацію кримських татар, прикордонне співробітництво, боротьбу з корупцією та можливість створення нового "Плану Маршалла" для України.

Українські питання не зникнуть з порядку денного і цьогорічного, 28-го Економічного форуму, котрий відбудеться в Криниці 4-6 вересня. Організатори очікують на приїзд першого заступника прем'єр-міністра України Степана Кубіва, декількох міністрів та їхніх заступників, групи українських парламентарів і представників місцевого самоврядування з областей, найбільш зацікавлених у польсько-українському співробітництві та європейській інтеграції.

Структура програми схожа на минулорічні: сім пленарних сесій за участю найважливіших гостей, в тому числі президентів і прем'єр-міністрів країн нашого регіону, а також близько 200 дискусій та інших заходів. Серед спікерів будуть дуже цікаві доповідачі як з Польщі, Західної Європи, України, так з інших європейських країн. Програма складається з декількох тематичних блоків. Зокрема, на Форумі будуть обговорюватись: міжнародна політика, інвестиції та розвиток, макроекономіка, інформаційна безпека, нова економіка, суспільство, безпекова політика, енергетика, інновації, охорона здоров'я, Європа Карпат, форум польської діаспори, форум регіонів тощо.

Серед економічних обговорень найбільш цікавими будуть дискусії про те, як Центральна та Східна Європа можуть уникнути пастки периферійного розвитку, як ефективно керувати збалансованим розвитком регіонів та міст, як успішно інтегрувати регіональний фондовий ринок, щоб зацікавити глобальних інвесторів як просувати ініціативу "Тримор’я" у енергетичній сфері, як виглядає торговельна та інвестиційна співпраця країн ЄС зі східними сусідами.

У 2018 році Європа та світ відзначають сто років від закінчення Першої світової війни. Саме тоді багато країн центральноєвропейського регіону стали незалежними державами. Серед них була також і Польща, котра святкуватиме в листопаді сторіччя відновлення своєї незалежності. З огляду на це, декілька дискусій Форуму будуть присвячені історії нашого регіону.

Зокрема, відбудуться дискусії на тему того, якою є роль країн Центральної та Східної Європи у зміцненні християнських фундаментів європейської культури та спільним інвестиціям в культурну спадщину. Обговорення про вплив локальної історії на побудову міжнародного партнерства буде присвячено іншій річниці, важливій для польсько-української співпраці – Гадяцької унії. У соціальному блоці Форуму будуть відбуватись дискусії про систему охорони здоров’я, реформи у системі вищої освіти тощо.

Серед політичних питань предметом обговорення на Криницькому форумі будуть старі та нові загрози для безпеки в регіоні Балтійського та Чорного морів, нове обличчя холодної війни – кіберконфлікт, економічне та політичне майбутнє карпатських країн, наслідки Brexit для ЄС та інші.

Серед тем панельних дискусій, котрі матимуть пряме відношення до України, варто звернути увагу на дискусії про успіхи та поразки Східного партнерства,

про міжрегіональне партнерство Польщі, України, Румунії та Молдови, українську трансформацію, можливості завершення збройного конфлікту на сході України, про нові ініціативи в українсько-польських взаєминах.

Організатори конференції – варшавський Інститут східноєвропейських досліджень та Малопольське воєводство, на території якого знаходиться містечко Криниця-Здруй, – щиро запрошують гостей з України взяти участь у заході.

Вони сподіваються, що 28-й Економічний форум стане доброю нагодою для політиків, бізнесменів, експертів та громадських активістів для обміну думками щодо того, як вирішити непрості питання, що їх сучасність поставила перед європейцями у 2017 році.

Зареєструватися та акредитуватися на Форум можна до 15 серпня за посиланням.

Яцек Ключковський

Інститут східноєвропейських досліджень (Варшава), надзвичайний і повноважний посол Республіки Польща в Україні (2005–2010)

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 636 | Додав: adminA | Теги: нові шанси та нові ризики, Східна Європа, Криниця -Здруй | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]