Пт, 2024-03-29, 15:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:46
Обіцяних документів щодо закупівлі скандальної бурової установки Бойко так і не надав
Інші останні Політичні новини

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, незважаючи на обіцянку, так і не оприлюднив документи, що свідчать про прозорість покупки за 400 млн доларів бурової установки West Juno, повідомляє "Дзеркало тижня. Україна".

За даними джерел газети, документів, на які посилався міністр, не існує в природі.

Ще 20 січня в ефірі телеканалу "Інтер" Бойко, коментуючи купівлю бурової установки West Juno, пообіцяв надати документи, що пояснюють, чому за неї було сплачено 400 млн доларів при ринковій ціні 250 млн.

Глава Міненерго повідомив, що різниця в 150 млн доларів (між ринковою ціною й ціною покупки) не відповідає дійсності, тому що принаймні 15 млн доларів з них було заплачено за прохід бурової установки через Босфор.

На запитання журналістки про долю решти 135 млн доларів, Бойко заявив, що американська компанія Hullibarton уже дала висновок про те, що вся покупка бурової установки була проведена чисто й прозоро, і вже наступного дня після ефіру він готовий надати весь звіт.

"У нас відповідальна за закупівлю й обслуговування вишки - американська компанія Hullibarton. Лідер світу по сервісу. І звіт, який я вам надам, - там розписано, за що вони платять. Тому я попрошу колег з Hullibarton надати вам цей звіт буквально завтра", - заявив міністр.

Джерела видання стверджують, що 15 млн доларів за прохід Босфору були заплачені понад тих 400 млн, які коштувала бурова установка.

Таким чином видатки з транспортування, страхування, складання-розбирання вишки лягали на покупця - "Чорноморнафтогаз".

Подібна ситуація склалася й з Hullibarton. Відразу кілька джерел повідомили, що звіту, про який говорив Юрій Бойко, не існує.

Водночас прес-служби Міненерго й НАК "Нафтогаз України" відмовилися коментувати заяву свого керівника.

Нагадаємо, що "Чорноморнафтогаз" провів тендер, на якому придбав за 400 млн дол бурову установку, тоді як на світовому ринку така ж установка коштує 250 млн дол. Учасниками тендеру стали дві взаємозалежні зарубіжні фірми.

Пізніше офіційні особи "Нафтогазу України" стверджували, що решту суми (різниця в ціні у 150 млн дол) буде витрачено на додаткові товари і послуги, документального підтвердження чого не було надано досі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1045 | Додав: adminA | Теги: закупівлі скандальної бурової устан, Бойко, документів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]