Пт, 2024-04-19, 15:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:54
Обіцяти - не значить одружитися: ЄС не скасовував вимоги до Києва
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Комісар Євросоюзу Штефан Фюле заявив, що Брюссель розглядає можливість підписання угоди про асоціацію (СА) з Україною восени 2012 року. Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв пообіцяв зробити все, щоб це відбулося. У Брюсселі уточнили, що здійснити цей план буде можливо лише в разі виконання Україною низки умов, серед яких усунення практики вибіркового правосуддя, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Тим часом у Єврокомісії видання запевнили, що жорстка позиція Брюсселя не змінилася, незважаючи на позірний оптимізм вчорашніх заяв Штефана Фюле. "Ми хочемо підписати і ратифікувати УА якомога швидше, але політичні обставини визначать, коли це стане можливим, - заявив офіційний представник Єврокомісії Петер Стано. - Вибіркове правосуддя залишається одним з головних підстав для стурбованості як комісара Фюле, так і країн-членів ЄС". Пан Стано також повідомив, що вчора комісар згадував політичні проблеми, що перешкоджають зближенню Києва та Брюсселя.

Опитані газетою європейські експерти також не вірять у можливість того, що в нинішній ситуації - після винесення обвинувального вироку Юрію Луценку - ЄС відступить від колишніх вимог.

"У Євросоюзі є люди, зокрема і впливові, охочі підписати договір навіть у нинішній ситуації. Важко сказати, що зміниться через півроку, але сьогодні поки що годі уявити, що країни-члени домовляться про підписання, якщо в Україні залишаться політв'язні", - заявила експерт брюссельського Карнегі-центру Ольга Шумило-Тапіола, що ставила Штефану Фюле запитання про стратегію ЄС на конференції "Україна-ЄС: шлях вперед".

Свою впевненість пані Шумило-Тапіола підтвердила, процитувавши відповідь міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта на це ж запитання: "Він висловився гранично коротко: якщо не буде виконано вимоги ЄС, то й угоди не буде підписано".

Схожої думки дотримується директор Європейсько-української бізнес-ради Джеймс Вілсон. "У ЄС кажуть, що український уряд повинен впоратися з вадами судової системи. Неможлива ситуація, щоб Єврокомісія передала країнам-членам і Європарламенту на ратифікацію УА, перш ніж ця умова буде виконана", - заявив пан Вілсон.

Нагадаємо, комісар ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства прокоментував перспективи набрання чинності угоди про асоціацію з Євросоюзом на конференції "Україна-ЄС: шлях вперед", що відбулася в Брюсселі. Переговори щодо УА були формально завершені в грудні минулого року. Зараз триває процес підготовки тексту до парафування, яке відбудеться в другій половині березня, після чого документ має бути перекладено 23 мовами ЄС і може бути офіційно підписаний.

Раніше європейські чиновники неодноразово заявляли, що недемократичний судовий процес у справі Юлії Тимошенко є перешкодою для підписання УА. "Кажуть про сім років (термін для Юлії Тимошенко)? Окей, значить, ви будете сім років чекати угоди про асоціацію", - запевняв українських експертів Штефан Фюле перед винесенням вироку Юлії Тимошенко.

Учора пан Фюле висловився більш оптимістично. "Що стосується підписання, то воно, я думаю, може відбутися восени. Деякі країни-члени ЄС, очевидно, скажуть, що (це має статися) після виборів", - заявив він. На запитання про те, як будуть розвиватися події, якщо ситуація з демократією в Україні не покращиться, комісар відповів: "У мене є план А - зробити все можливе, щоб уникнути невиконання Україною своїх зобов'язань. Плану Б у мене немає".

Київ підтримав прогнози Штефана Фюле. "Я згоден з Фюле - буде дуже добре, якщо підписання відбудеться восени... Ми зробимо все для того, щоб це відбулося", - процитували відповідь Андрія Клюєва в прес-службі Ради національної безпеки і оборони.

Раніше лідери ЄС говорили, що Євросоюз не зачиняє дверей перед Україною в прагненні українського народу до євроінтеграції, проте для успішності цього процесу необхідні зміни. Також європейські лідери неодноразово заявляли, що Асоціацію не підпишуть, поки Тимошенко буде сидіти у в'язниці.

Пізніше єврокомісар Фюле заявив, що відносини України та ЄС перебувають у критичній точці: подальша доля документа залежатиме від розвитку подій в Україні, зокрема, у сфері верховенства права, прав людини та демократії.

Відносини між Україною з Євросоюзом переживають "момент істини", вважає представник при ЄС

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв вважає, що сьогодні відносини між Україною з Євросоюзом переживають не кризу, як багато хто заявляє, а момент істини.

"Дипломати роблять свою справу, мета чітко визначена - це укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - сказав він в ефірі "5 каналу".

"Я не згоден з тим, що сьогодні наші відносини переживають кризу. Зараз наші відносини переживають момент істини і випробування на зрілість і міцність. І в цій ситуації різні емоції і раптові або не виважені рішення будуть на шкоду обом сторонам", - заявив Єлісєєв.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1157 | Додав: adminA | Теги: ЄС не скасовував вимоги до Києва | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]