Сб, 2024-04-20, 14:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:39
Обидва законопроекти про реструктуризацію валютних кредитів для населення ВР провалила
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада України у вівторок 12 квітня 2016 року не підтримала законопроект про реструктуризацію валютних кредитів громадян, отриманих на купівлю житла, в редакції Кабінету міністрів України, так само як і альтернативний законопроект, який не підтримується урядом і Національним банком України, передає "УНІАН".

Після того, як обидва законопроекти "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)" (№4004 і №4004-1) не набрали потрібної кількості голосів, 276 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів підтримали пропозицію віце-спікера Андрія Парубія ("НФ") відправити обидва проекту в Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності для їх об`єднання і доопрацювання до повторного першого читання.

Представляючи законопроекти, голова профільного парламентського комітету Сергій Рибалка (фракція Радикальної партії) нагадав, що проблема валютних позичальників лишається нерозв'язаною вже понад роки. "Мені не подобається жоден з цих документів, але сьогодні ми зобов'язані прийняти відповідальне рішення, - сказав він. - З одного боку, маємо недосконалий закон Кабміну, який може допомогти тільки частині позичальників, з іншого – проект, який, очевидно, буде ветований президентом".

Рибалка запропонував прийняти за основу урядовий законопроект, щоб доопрацювати його до другого читання, зокрема прибрати недосконалості і розширити коло позичальників, які потраплять під дію закону. Однак депутати не підтримали пропозицію комітету, при цьому урядовий законопроект, схвалений раніше Національним банком України та банківським співтовариством, набрав навіть менше голосів (186), ніж альтернативний проект, який підтримали 194 депутати.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів у листопаді 2015 року затвердив законопроект для підтримки громадян, які отримали валютні кредити, "Про реструктуризацію зобов'язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, отриманими на придбання єдиного житла (іпотечні кредити)", в рамках якого близько 37 тисяч сімей з кредитами на загальну суму понад 20 млрд гивень зможуть провести реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

Згодом Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності зареєстрував у парламенті альтернативний законопроект, який передбачає реструктуризацію без застереження про те, що заставна нерухомість є єдиним помешканням позичальника. Проект не знайшов підтримки Національного банку і Міністерства фінансів, й, за оцінками банкірів, спровокує збитки банківської системи на рівні 120 млрд гривень.

Нагадаємо, 18 грудня минулого року президент України Петро Порошенко наклав вето на закон №1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів і запропонував народним депутатам відхилити його. Як заявляв тоді представник президента у Верховній Раді Степан Кубів, президент "не може" підписати закон про реструктуризацію кредитів, оскільки запропоновані заходи суттєво порушують баланс прав сторін кредитного договору в бік позичальників, покладаючи весь тягар збитків виключно на банківську систему. 27 січня вже цього року парламентарі скасували закон №1558-1.

2 липня 2015 року Верховна Рада схвалила суперечливий законопроект №1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів. Документ передбачав, що кредитори на прохання позичальника зобов'язані провести реструктуризацію за споживчими. Також заборонялися додаткові комісії, збори та платежі.

Нацбанк України наполягав, що прийняття даного закону завдасть руйнівний збиток фінансової і банківської системи України, поставить під загрозу добробут усіх громадян.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 835 | Додав: adminA | Теги: ВР, провал, реструктуризація валютних кредитів, законопроекти, населення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]