Пт, 2024-03-29, 10:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:48
Обмін затриманих в Україні російських ГРУшників на Савченко Матіос допускає
Інші останні Кримінальні новини

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос допускає обмін затриманих у нашій країні військовослужбовців Головного розвідуправління Збройних сил Російської Федерації Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова на Надію Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка або інших незаконно утримуваних у Росії українців. Про це Матіос повідомив в інтерв`ю "Дзеркалу тижня".

"Тільки після винесення вироку, до вироку це неможливо", - сказав прокурор, відповідаючи на питання, чи вважає він правильним рішенням обміняти Єрофеєва, Александрова або Старкова на Надію Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка чи інших незаконно утримуваних у Росії українців.

За його словами, Росія є учасницею міжнародного права, тому, якщо ці люди засуджені й передані, Росія повинна забезпечити відбування покарання своїми громадянами, які скоїли злочини на території іншої держави.

Раніше депутати Верховної Ради зібрали підписи під зверненням до президента України Петра Порошенка ініціювати процес обміну утримуваних в Росії льотчиці, народного депутата Надії Савченко і кінорежисера Олега Сенцова на затриманих в Луганській області російських офіцерів ГРУ Генштабу ЗС РФ.

Як повідомлялося, сержант російського Головного розвідувального управління (ГРУ) Александров і капітан ГРУ Єрофєєв були затримані 16 травня в зоні бойових дій в районі міста Щастя (Луганська область) при спробі захопити стратегічний міст. Одного із затриманих було поранено в руку, другого - в ногу. Затриманих перевезли до Києва, в Головний клінічний шпиталь Міноборони. 29 травня їм були зроблені планові операції.

19 травня українські слідчі оголосили затриманим підозра в скоєнні злочинів, передбачених ст.258-3 КК України за участь у терористичній діяльності т.зв. "ЛНР", а в п'ятницю, 22 травня, Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

В офіційному документі Міноборони Росії відмовилося від бійців ГРУ Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

У Службі безпеки України (СБУ) заявили, що Україна вважає затриманих на Луганщині військовослужбовців ГРУ Генштабу РФ капітана Єрофєєва і сержанта Александрова терористами, але надасть їм всю необхідну правову та медичну допомогу.

Наприкінці липня затриманих перевели зі шпиталю в слідчий ізолятор Києва.

На початку серпня заступник генерального прокуратора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що цим спецназівцям висунуть підозру за підготовку і розв'язування збройного конфлікту (війни) на території України: "Внаслідок втілення злочинного плану гібридної війни на єдиний умисел були спрямовані як дії Збройних сил РФ, скоєні в минулому році, так і дії представників Збройних сил РФ Александрова і Єрофєєва. Тут єдиний умисел. Стосовно них обвинувальні акти будуть точно направлені до суду, і їм також буде інкриміновано і оголошено про підозру у ст.437 за участь в розв'язуванні агресивної війни і військового конфлікту".

Таким чином Матіос дав зрозуміти, що мова про можливий обмін цих російських військовослужбовців не йде.

29 вересня, Голосіївський районний суд Києва продовжив на 60 днів (до 21 листопада - ред.) спецназівцям запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 838 | Додав: adminA | Теги: Савченко, російські ГРУшники, україна, матіос, Обмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]