Чт, 2024-03-28, 21:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:59
Обов'язкове вивчення татарської мови в школах у Татарстані скасували
Інші останні Новини російської федерації

Школярі Татарстану перестануть вивчати на обов'язковій основі державну татарську мову, відповідні зміни містяться в розробленому міносвіти РФ навчальному плані, повідомив прокурор Татарстану Ілдус Нафіков. Про це пише Інтерфакс.

"Міністерство освіти Російської Федерації з урахуванням пропозицій керівництва Татарстану розробило варіант навчального плану, де конкретизована можливість вивчення державних мов республік по всій території країни добровільно на основі письмової згоди батьків в межах до 2 годин на тиждень", - уточнив Нафіков на засіданні Державної ради республіки.

Він також повідомив, що прокуратура провела перевірку всіх 1 тис. 412 освітніх установ регіону, виявивши порушення як в частині викладання російської мови в школах, так і в частині добровільності вивчення інших мов.

"Зниження обсягів викладання російської мови, передбачених федеральними державними освітніми стандартами, - з перевірених шкіл він відповідав вимогам, що пред'являються лише в 24 школах", - уточнив прокурор Татарстану.

За даними Нафікова, також було виявлено "порушення прав і свобод на добровільне вивчення рідних мов і державної мови з нав'язуванням незаконних підсумкових тестувань, що впливали як на перехід в 10 клас, так і на середній бал атестата".

Він підкреслив, що у всіх школах, крім однієї, заходи щодо усунення порушень законів вже прийняті.

В останні місяці в Татарстані розгорнулася громадська дискусія про обов'язкове вивчення татарської мови в школах.

На попередньому засіданні Держради республіки, що відбулося 8 листопада, президент Татарстану Рустам Мінніханов і міністр освіти і науки повідомляли, що татарська мова залишиться обов'язковою після затвердження нових освітніх стандартів для вивчення в початковій і середній школі регіону, але всього в обсязі двох годин в тиждень. У старшій школі її вивчення буде добровільним.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 752 | Додав: adminA | Теги: Татарстан, школи, вивчення татарської мови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]