Ср, 2024-04-24, 20:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:30
Обрано нового голову автокефальної церкви, є шанс на об'єднання
Інші останні Релігійні новини

 У Києві на V помісному соборі Української автокефальної православної церкви обрано її нового предстоятеля. Ним став митрополит Львівський Макарій Малетич, який після смерті попереднього керівника УАПЦ митрополита Мефодія Кудрякова виконував обов'язки місцеблюстителя престолу, повідомляє ТСН.

Делегати з усієї України обирали предстоятеля з чотирьох кандидатур. Переконлива підтримка була висловлена саме керівнику львівської кафедри. Він отримав 360 голосів з 499 зареєстрованих учасників собору.

Макарій (Малетич) народився 1 жовтня 1944 року в с. Червоне Турківського р-ну Львівської обл. 10 серпня 1975-го висвячений на пресвітера РПЦ. У 1982 році закінчив Московську духовну семінарію, заочно. Служив священиком у Донецькій, Луганській, Ростовській (РФ), Львівській областях. 1993-го залишив РПЦ. У 1996-му висвячений владиками Димитрієм (Яремою), Ігорем (Ісіченком), Мефодієм (Кудряковим) на єпископа Львівського УАПЦ.

У квітні Макарій інтерв'ю ТСН заявляв, що автокефальна церква хоче почати процес об'єднання з УПЦ Київського патріархату.

"Зараз уже той час настав, щоби реально не процеси починати, а реально діяти. Не треба дармувати жодного дня. Треба зустрічатися, розмовляти і робити реальні кроки. Я готовий до того (об'єднання церков). Тому що розумію, що то потрібно Україні. Ой як потрібно!" - підкреслив він.

Журналісти тоді писали, що "автокефали" навіть зняли всі дражливі умови, що обговорювали раніше. Зокрема, щодо відходу патріарха Філарета з посади глави об'єднаної церкви. Ба більше, нібито УАПЦ була готова об'єднатися з Київською патріархією, взагалі не претендуючи на керівні посади в УПЦ КП.

"Умови є. Умови будуть виникати. Різні умови. Я не претендую і не буду претендувати на керівництво. Я готовий поступитися. Готовий чимось більшим поступитися", - сказав Макарій.

Журналісти передали ці слова предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату Філарету.

"Якщо вони серйозно хочуть об'єднуватися – давайте об'єднуватися, починати діалог, предметно говорити про об'єднання. А не просто говорити заради самого об'єднання, а об'єднання до цього часу немає. Тому ми чекаємо їх", - підкреслив він.

Подібне злиття УАПЦ із УПЦ Київського патріархату може означати грандіозний крок до створення найбільшої церкви православного світу.

"У 2005-2007 роках, коли активно велася робота з підготовки об'єднавчого помісного собору, однією з умов, скажімо так, початку процесу унормування життя в Україні Константинопольский Патріархат висував саме об'єднання цих церков – УАПЦ із УПЦ КП", - каже релігієзнавець Олександр Саган.

Нагадаємо, 24 лютого на 66-му році помер предстоятель УАПЦ, митрополит Мефодій (Кудряков). 27 лютого його поховали в Тернополі на території церкви Різдва Христового.

Українська православна церква Київського патріархату закликала Українську автокефальну православну церкву до діалогу та об'єднання в єдину Помісну православну церкву.

Довідка

В Україні є три православні церкви. Канонічною вважається УПЦ Московського патріархату, яка діє на правах внутрішнього самоврядування в межах Московського патріархату. УПЦ Київського патріархату від'єдналася від РПЦ в 1992 році, де її главу Філарета (Денисенка) піддано анафемі.

Також є Українська автокефальна церква, заснована в 1921 році. Після великої перерви вона відновила свою діяльність наприкінці 80-х років минулого століття. Українська автокефальна православна церква - найменша з трьох православних церков України.

У 1930-х її повністю ліквідували на території СРСР. Єпископи і священики УАПЦ залишилися тільки в США і Канаді. У 1989 році в Львові було проголошено відтворення УАПЦ. Найбільша кількість її приходів розташована в Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Головою церкви до своєї смерті був митрополит Київський і всієї України Мефодій.

Окрім того, є Українська греко-католицька церква, яка має безперервну ієрархічну спадкоємність від часу офіційного Хрещення Руси-України та становлення на її території церковної структури. Новий період з її багатовікової історії розпочинає 1596 рік, коли у Бересті (тепер Брест, Республіка Бєларусь) на Церковному Соборі було проголошено відновлення повної єдності з Римським Престолом, що увійшло в історію під назвою Берестейської унії. Проте першу спробу церковної унії в Русі можна віднести ще до часів короля Данила Галицького, який вимагав об'єднання сил усього християнського світу в умовах опору татаро-монгольській навалі.

Розквіт Української греко-католицької церкви припадає на XIX століття. Провідною постаттю греко-католицького руху в першій половині XX століття був львівський митрополит Андрей Шептицький. Зі встановленням радянської влади на західноукраїнських землях УГКЦ насильно розпущено владою — і церква існувала лише в підпіллі. Аж 1989 року — за горбачовської перебудови церква вийшла з підпілля.

Раніше в Україні існувала єдина помісна Українська Церква, яка сім століть належала до канонічної юрисдикції Вселенського патріархату, тобто від часу хрещення Великим Київським князем Володимиром (у 988 р.) аж до її анексії за Російської держави Петра І. Внаслідок цього українська церква стала частиною РПЦ, і більшість православних єпархій України (тобто за винятком єпархій УПЦ КП і УАПЦ) підкоряються московському патріархові й досі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1024 | Додав: admin | Теги: голова автокефальної церкви, об'єднання, митрополит львівський макарій малет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]