Чт, 2024-03-28, 13:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:44
Обшуки у справі Мартиненка проводитимуть у Казахстані, де він міг закуповувати уран через австрійську фірму-"прокладку"
Інші останні Кримінальні новини

  Солом'янський суд Києва дав дозвіл казахським силовикам провести обшуки в "Эксимбанк Казахстан" в Астані і вилучити докази щодо схем закупок уранового концентрату українським "СхідГЗК". Про це йдеться в ухвалі суду за 18 січня 2016 року.

Йдеться про документи та речі, які містять відомості про:

– рахунки казахського "Степногорського гірничо-хімічного комбінату", які використовувалися у період з 25 липня 2014 року по 1 січня 2016 року;

– рух коштів на цих рахунках за цей період із зазначенням платників та отримувачів коштів, дат, сум, валют, призначення таких платежів, банківських установ та номерів рахунків платників і отримувачів коштів;

– осіб, які мали або мають право розпоряджатися коштами на вказаних рахунках.

Дозвіл було видано за зверненням детектива НАБУ, який проводить розслідування цієї справи. Зокрема у даних агентства зазначається, що посадові особи українського "Східного гірничо-збагачувального комбінату" свідомо уклали договір з австрійською Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, знаючи, що ця компанія є лише посередником і не надає жодних послуг.

За цією схемою "СхідГЗК" переплатив 20 мільйонів доларів, а урановий концентрат поставив той же казахстанський "Степногорський гірничо-хімічний комбінат".

Колишній бізнес-партнер екс-депутата від "Народного фронту" Миколи Мартиненка, відомий український підприємець Давид Жванія заявив, що компанія Steuermann належить Мартиненку.

Своєю чергою Мартиненко усі звинувачення відкидає.

Наразі щодо екс-депутата проводяться розслідування в Швейцарії, Австрії, Чехії та Україні.

При цьому як в Україні, так і закордоном, Мартиненко має статус свідка, а не обвинуваченого, як повідомляють деякі ЗМІ.

22 грудня Верховна Рада достроково припинила повноваження народного депутата Мартиненка у зв'язку з його особистою заявою про складення депутатських повноважень.

Близький до прем'єра Арсенія Яценюка ("Народний фронт") бізнесмен Мартиненко добровільно відмовився від мандату, аби довести свою непричетність до звинувачень у корупційній діяльності. "І я зацікавлений у тому, щоб це було якнайшвидше розслідувано, щоб були розставлені всі крапки над "і"... Зі свого боку зроблю будь-яке сприяння", - стверджує він.

Про нібито причетність Мартиненка до зловживань з держзакупівлями неодноразово заявляли чільні представники команди президента Петра Порошенка - нардеп від БПП, відомий журналіст-розслідувач Сергій Лещенко й голова Одеської ОДА Михеїл Саакашвілі. При цьому останні звинувачення на адресу Мартиненка, котрі керівник Одещини озвучив на Національній раді реформ, закінчилися сумнозвісним скандалом за участю перших осіб держави.

Зацікавленою особою, на думку нардепа Антона Геращенко ("Народний фронт"), у даному випадку може бути безпосередній конкурент Мартиненка в галузі електроенергетики - російський олігарх українського походження Костянтин Григоришин. На останньому засіданні уряду, яке відбулося 20 січня, Яценюк офіційно звернувся до СБ України з вимогою перевірити причетність Григоришина до фінансування антиукраїнських політичних сил та його співпрацю з ФСБ. "Це чистий агент", - зокрема, стверджував Яценюк.

СБУ обіцяє перевірити інформацію від прем'єра.

Навесні 2015 року під час першої хвилі критики Мартиненко, він наголошував, що за звинуваченнями від Лещенка стоять Дмитро Фірташ та Сергій Льовочкін, котрі, з його погляду, безпосередньо пов'язані з ФСБ та Кремлем. Себе ж він називає тим, хто завжди боровся за електроенергетичну незалежність України від РФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 747 | Додав: adminA | Теги: обшуки, казахстан, австрійська фірма-прокладка, Уран, справа Мартиненка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]