Пт, 2024-04-19, 00:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:25
Одночасні ЗВТ з СНД та Євросоюзом неможливі - впевнений посол ЄС в Україні
Інші останні Політичні новини

Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра заявляє, що зона вільної торгівлі з СНД та Євросоюзом – неможлива. Він назвав нонсенсом ситуацію, коли переговори про зону вільної торгівлі з ЄС завершені, угода готова, але досі не підписана. Про це він заявив в інтерв`ю "5 каналу".

Голова представництва Європейського Союзу в Україні зазначив: "Євросоюз послідовно і від самого початку заявляв, що поглиблена та виключна зона вільної торгівлі, яка передбачає значну інтеграцію України з ЄС, являється несумісною з угодою про зону вільної торгівлі з країнами СНД та Митним союзом між Росією, Бєларуссю та Казахстаном".

Раніше повідомлялося, технічне звіряння тексту проекту угоди про асоціацію між Україною та ЄС у частині створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі було завершено 22 грудня 2011 року у Брюсселі.

Нагадаємо, 19 грудня, у Києві відбувся саміт Україна-ЄС. Очікувалося, що на ньому буде парафовано угоду про Асоціацію України з ЄС, а також угоду про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Однак за підсумками саміту Україна не отримала гарантій долучення до Євросоюзу і угоду про ЗВТ не парафовано.

Керівники урядів країн СНД 18 жовтня 2011 року у Санкт-Петербурзі підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності. Згоди щодо цього документа було досягнуто раніше того самого дня на зустрічі глав урядів СНД. Договір про ЗВТ підписали Росія, Україна, Бєларусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан. Не підписали договір Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан.

Тоді у Європейській комісії заявили, що не бачать прямого впливу підписаної Україною угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з країнами СНД на стосунки з ЄС.

Азаров каже, що технічне парафування угоди про ЗВТ з ЄС відбудеться в найближчі місяці

Технічне парафування угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС може бути здійснено в найближчі місяці, заявляє прем'єр-міністр Україна Микола Азаров. "Технічне парафування може бути здійснено в найближчі кілька місяців", - сказав він журналістам у п'ятницю, 10 лютого, в Ризі.

На думку Азарова, поки що зарано говорити про те, як відбуватиметься ратифікація цієї угоди в Європейському парламенті й у національних парламентах.

"Давайте не будемо загадувати. В нас іще достатньо часу для того, щоб забезпечити проходження цього непростого документа", - додав він.

Прем'єр наголосив на важливості угоди про ЗВТ і для України, і для ЄС.

"Україна - досить велика країна зі своїми економічними інтересами, й вони знайшли відображення в цій угоді. ЄС також у цьому документі бачить свої серйозні економічні інтереси. Тому нехтувати цією угодою, на мій погляд, абсолютно нерозумно", - сказав він.

"Інтереси нашої співпраці - це інтереси стратегічні, й вони мають переважати над різними кон'юнктурними ситуаціями", - додав Азаров.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1051 | Додав: adminA | Теги: впевнений посол ЄС в Україні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]