Вт, 2024-04-23, 08:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:09
Офіційний Київ не хоче "холодної війни" напередодні Євро-2012
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

У Міністерстві закордонних справ України сподіваються, що інформація німецьких ЗМІ про те, що нібито канцлер ФРН Ангела Меркель думає над "політичним бойкотом" Євро-2012 в Україні в зв'язку з ув'язненням екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, є неправдивою, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Хотілося б вірити, що мова йде просто про газетні "утки". Як і в ситуації з президентом ФРН, який спочатку не планував приїжджати на саміт Центральної Європи, а не скасував візит з політичних мотивів, як повідомили на минулому тижні деякі ЗМІ", - повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

"Не хотілося б думати, що державні діячі Німеччини здатні реанімувати методи часів "холодної війни" і спробувати зробити спорт заручником політики", - підкреслив він.

Також він нагадав, що ще кілька років тому, коли висловлювалися серйозні сумніви у здатності України встигнути підготуватися до проведення Євро-2012, у ЗМІ активно обговорювалося, що саме Німеччина хотіла б претендувати на чемпіонат, якби УЄФА прийняла рішення не проводити його в Україні.

"Звертає на себе увагу той факт, що які б розбіжності не виникали у німецьких політиків з урядами інших країн в нашому регіоні, ніхто з них навіть натяком не пропонує бойкотувати великі спортивні заходи, заплановані в цих державах на найближчі роки", - сказав Волошин.

Раніше німецькі ЗМІ повідомляли , що Канцлер Німеччини Ангела Меркель розмірковує над "політичним бойкотом" Євро-2012 в Українi, якщо до початку чемпіонату не буде звільнена Тимошенко.

Відзначимо, що в ситуації навколо політичних процесів проти лідерів опозиції, поєднаної з монополізацією адміністративного ресурсу партією влади напередодні парламентських виборів восени 2012, наростає градус конфліктності.

Напередодні співголова Комітету парламентського співробітництва ЄС-України Європейського парламенту Павло Коваль запросив від Києва гарантій фізичної безпеки екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

Побоювання європейського співтовариства пов'язані з недавніми заявами екс-прем'єра про застосування фізичної сили співробітниками колонії при транспортуванні її в харківську філію лікарні "Укрзалізниці" 20 квітня.

Як повідомлялося, 27 квітня у відкритому доступі в Мережі з'явилися фотографії гематом на тілі Тимошенко, яка після недавніх подій оголосила голодування. Стан її здоров'я, за словами близьких та соратників, істотно погіршується.

У самій ДПтС визнали, що підшкірні гематоми з'являються періодично на тілі екс-прем'єра з 16 серпня 2011 року, після її ув'язнення в Лук'янівському СІЗО 5 серпня.

В Європі подібну інформацію сприйняли з тривогою.

Раніше в інтерв'ю радіостанції NDR канцлер ФРН Меркель заявила, що вона поки не має остаточних планів з відвідин Чемпіонату Європи з футболу в Україні.

Зазначимо, що Ангела Меркель уважно відстежує інформацію про стан здоров'я Тимошенко. Вона також запропонувала, щоб лідера української опозиції привезли для лікування до Німеччини.

Інший німецький політик, глава соціал-демократичної партії Німеччини Зігмар Габріель закликав до бойкоту Євро-2012 в Україні через неприйнятне поводження з лідером української опозиції, екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

Раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що лідери Євросоюзу, зокрема Німеччини, перейшли до ізоляції і уникають контактів з вищим українським керівництвом. Так, факт того, що президент Німеччини Йоахім Гаук не відвідає саміт глав держав Центральної Європи 11-12 травня, конкуруючі за владу в Україні сили постаралися витлумачити кожен на свою користь. Антипатичні до партії влади коментатори інтерпретували його як ізоляцію, а провладні - як неіснуючу проблему.

Крім того, екс-глава нижньої палати парламенту Італії П'єр Фердінандо Казіні не виключив "певної форми бойкоту" матчів Євро-2012 в Україні через порушення владою демократичних норм, зокрема, через переслідування екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Зазначимо, що і в Росії стурбовані станом справ з переслідуванням опозиції.

28 квітня президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що влада у поводженні з екс-прем'єр-міністром України перебільшує, навіть "з урахуванням наших багатих тоталітарних традицій".

Нагадаємо, влітку 2011 року Тимошенко була заарештована в залі суду, а восени того ж року український суд засудив її до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією у 2009 році і засудив до семи років ув'язнення. Вона відбуває покарання у Качанівській колонії в Харкові. У СІЗО здоров'я Тимошенко почало різко погіршуватися.

Глава МЗС Італії спостерігає за ситуацією навколо Тимошенко "з усе більшим занепокоєнням"

Міністерство закордонних справ Італії висловило стурбованість останніми повідомленнями про насильство над ув'язненою екс-главою українського уряду Юлією Тимошенко і закликало українську владу гарантувати дотримання всіх її прав, передає УНІАН

Про це йдеться в заяві італійського МЗС, згідно якого, глава відомства Джуліо Терці спостерігає "за ситуацією навколо колишнього прем'єра з усе більшим неспокоєм".

У заяві МЗС наголошується, що італійський уряд перебуває в постійному контакті з главою дипломатичного відомства ЄС Кетрін Ештон, намагаючись добитися від українського уряду надання інформації "про всі обставини" справи Тимошенко і надати гарантії для дотримання всіх її законних прав, в тому числі, медичного догляду.

"Судові справи проти представників попередньої української влади не можуть не викликати стурбованості в контексті дотримання права в Українi", - зазначило італійське МЗС.

У відомстві нагадали, що раніше Ештон від імені Євросоюзу вже неодноразово висловлювала свою стурбованість судовими процесами в Україні, які "не відповідали міжнародним стандартам у сфері прозорості та незалежності".

У заяві МЗС Італії акцентується на підтримці позиції Євросоюзу в цій справі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1062 | Додав: nowyny | Теги: євро 2012, Європа, холодна війна, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]