Пт, 2024-04-19, 06:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:09
Окупанти б'ють з танків по житлових районах. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Ситуація в зоні проведення АТО залишається стабільно напруженою, протягом минулої доби, 23 липня, проросійські бандформування здійснили 78 обстрілів позицій наших захисників, з них – 35 у період з 18-ї по 24-ту годину.

Про це повідомляє прес-служба штабу АТО.

О 21.30 по житловому сектору селища Новгородське російські терористи завдали ударів з танку з боку окупованої ними Горлівки.

З 20.30 по 23.30 з артилерії калібрів 152- та 122-мм обстріляно позиції сил АТО в районах н.п. Опитне, Авдіївка, Березове. Починаючи з 21.00 понад годину бандформування вели обстріл наших позицій зі 120-мм мінометів поблизу н.п. Піски.

Також бойовики неодноразово вели обстріли сил АТО в районах н.п. Новгородське, Розсадки, Авдіївка, Кірове, Станиця Луганська, Санжарівка, Луганське, Лозове, Мар’їнка, Опитне.

Станом на 06.00 сьогодні, 24 липня, обстріли тривали.

Починаючи з 02.45 понад годину російсько-терористичні війська обстрілювали з танку позиції сил АТО поблизу н.п. Піски. З 04.30, понад півгодини, обстріл наших позицій зі 120-мм міномету було чути поблизу Красногорівки.

Стрілецькою зброєю бандформування турбували наші війська поблизу н.п. Мар’їнка, Піски, Кряківка, Луганське, Попасна, Лозове.

По всій Луганській ділянці діють бойовики в "зеленці" і ДРГ. Найбільш напружена ситуація у районі Донецька і Горлівки

Окрім "традиційних" обстріляв з 120-мм мінометів, 122-мм і 152-мм артилерії, російсько-терористичні війська на Донбасі впродовж останньої доби активізували застосування бронетехніки та ведення повітряної розвідки (зафіксовано не менше 10 прольотів БПЛА). Не припиняються активні дії "малих груп" бойовиків в "зеленці", по всьому Луганському ділянці (особливо вздовж р. Сіверський Донець) активно діють ДРГ та рейдові групи терористів. Про це повідомляє координатор групи "Інформаційне опір" Дмитро Тимчук.

Найбільш напружена ситуація склалася на Донецькому і Горлівському ділянках, де протягом доби було зафіксовано основна кількість обстрілів і збройних провокацій з боку бойовиків. До ділянки від Мар'їнки і до північно-західних околиць Горлівки додався ще одну ділянку особливою активізації супротивника - район н.п. Світлодарськ, Луганське, Миронівське.

Так, протягом доби в районі Широка Балка - Новгородське бойовики неодноразово здійснювали вогневі нальоти із застосуванням 122-мм і 152-мм артилерії. З боку Озерянівка і східного берега Горлівського водосховища противник відкривав вогонь по передових позицій українських військ з 82-мм і 120-мм мінометів, по лінії розмежування в районі Ленінське - Шуми активно працювали автоматичні гранатомети АГС-17 терористів.

У районі Донецького аеропорту і н.п.Опитное бойовики застосували кілька бронегруппе (у кожній по 5-6 одиниць ББМ - БМП і БТР). Дані бронегрупи відкривали інтенсивний вогонь зі штатного озброєння за передовими позиціями українських військ. Вихід бронетехніки на вогневі позиції бойовики прикривали вогнем 122-мм артилерії. Вогонь вівся силами двох батарей гаубиць Д-30 - одна вела вогонь з боку Спартака, інша - через селища Веселе, південніше ул.Стратонавтов (м.Донецьк).

З 120-мм мінометів бойовиками були обстріляні південні передмістя Авдіївки, Дослідне, Піски.

У районі н.п. Мар'їнка, Красногорівка, Лозове в "зеленці" фіксувалося переміщення невеликих піхотних груп терористів. Зокрема, противник намагався наблизитися до позицій сил АТО з метою розвідки переднього краю українських військ. Для виявлення вогневих точок сил АТО, даними групами, з метою провокування відповідь вогню, відкривався неприцільний вогонь із стрілецької озброєння.

У районі н.п. Луганське фіксувалися обстріли з 82-мм мінометів. Також в даному районі діяла бронегруппа супротивника - за передовими позиціях сил АТО вівся вогонь з танкових гармат.

На Алчевському напрямку мінометна група бойовиків (шість 82-мм мінометів і три 120-мм міномета) вела обстріл позицій сил АТО в районі н.п. Кримське.

Зафіксовані боестолкновения в "зеленці" - на ділянці Золоте-Орехово, Весела Гора-Щастя, в районі н.п. Станиця Луганська. У районі н.п. Щастя противник кілька разів застосував АГС-17.

На приморському напрямку (в районі Широкино і східніше Гнутове) бойовики кілька разів відкривали вогонь зі стрілецької озброєння, діючи піхотними групами.

Триває нарощування чисельності живої сили і бронетехніки бойовиків на південь від Донецька і на приморському напрямку. Відзначається маневр частиною сил і засобів російсько-терористичних військ в район Куликове-Шевченко-Козацьке з району Комсомольське-Старобешеве. Відзначається висновок в першу лінію додатково як мінімум двох підрозділів рівня "мотострілецької роти" (всього - 160-180 чол.), При 8 танках і 16-18 ББМ (в основному БМП-1,2 і МТ-ЛБ). Обидва підрозділи прибули з північного напрямку, через Тельманове. Частина прибувають сил розгортається східніше даного району в якості тактичного резерву (зокрема, ще порядка танкової роти - до 8 танків, і до роти піхоти - без бронетехніки, на КАМАЗ \ Уралах).

У районі Безіменне-Патріотичне-Самсоново фіксується ще одна тактична група терористів. У її складі 10 танків, 25-26 ББМ, до 30 вантажних автомобілів та ін. Транспортних засобів.

На схід траси Т0508 фіксується відразу кілька артилерійських підрозділів бойовиків (дві 4-гарматних батареї 122-мм гаубиць Д-30, а також шість САУ 2С1 "Гвоздика"). У районі н.п.Гусельщіково розгортається двухбатарейного дивізіон РСЗО БМ-21 "Град" терористів.

Північніше Луганська (район Весела Гора - Христове - Паньківка) фіксується нова бронегруппа бойовиків (10 танків і 9 БТР, з них 4 - новітні російські БТР-82А). Техніка маскується і обкопується.

За висновком групи ІС, виходячи з оперативної інформації, в даний час терористи створюють дві великі ударні тактичні групи: одну на Волноваському напрямку (на південь від Донецька) на ділянці від Оленівки до Гранітного, Старомар'ївка. Другу - безпосередньо на приморському напрямку і трохи північніше від Безіменного до Павлопіль і Чермалик.

Довідка

Згідно з Мінськими домовленостями, з 00.00 15 лютого в зоні АТО оголошено режим припинення вогню. Проте бойовики штурмували Дебальцеве (Донецька область), заявляючи, що вважають його "своєю територією".

17 лютого російсько-терористичні війська захопили частину Дебальцевого. При цьому ватажки бойовиків блокували в'їзд групи ОБСЄ в місто, що є грубим порушенням Мінських домовленостей.

18 лютого основні сили АТО в Дебальцевому з боями прорвалися з міста. Президент України Петро Порошенко повідомив, що це була "планова і організована операція".

За даними Генштабу, втрати українських сил при виході з міста становили 22 загиблих і 157 поранених, понад 90 потрапили в полон, 82 зникли безвісти.

19 лютого сили АТО повністю покинули місто.

Після цього Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про звернення до ООН і до Європейського Союзу про направлення в Україну миротворців. Також вирішено провести перегрупування армії з урахуванням нової лінії зіткнення в зоні АТО.

20 лютого бойовики повністю окупували Чорнухине (Луганська область).

21-22 лютого окупанти посилили штурм Широкиного, що біля Маріуполя. І навіть застосували проти сил АТО новий вид озброєння.

26 лютого, згідно з другим пунктом "Комплексу заходів з виконання Мінських угод", Збройні сили України почали відведення важкого озброєннявід лінії розмежування на Донбасі.

Того ж таки дня заступник керівника спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александер Гуґ повідомив, що важке озброєння відводять обидві сторони конфлікту.

При цьому директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс заявив, що "поки що всі заяви, які звучать з боку так званих "ДНР "та "ЛНР" про нібито відведення, нічим не підтверджені, це тільки слова..."

4 березня українська сторона почала другий етап відведення важкої техніки. Від лінії зіткнення самохідних артилерійських відтягнули установки 2С3 "Акація".

Президент України Петро Порошенко запевняє, що українські військовослужбовці готові повернути важку техніку на попередні рубежі в разі невиконання Мінських домовленостей.

У штабі АТО вже фіксують "ознаки підготовки ворога до подальших наступальних дій на маріупольському, артемівському і луганському напрямках".

5 березня українські військові почали третій етап відведення важкого озброєння від лінії зіткнення на Донбасі.

8 березня українська сторона в зоні проведення антитерористичної операції завершила четвертий етап відводу від лінії розмежування важкого озброєння.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 787 | Додав: adminA | Теги: окупанти, танки, житлові райони | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]