Вт, 2024-04-16, 20:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:17
Окупанти зривають розведення сил. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

За минулу добу російсько-окупаційні війська 36 разів відкривали вогонь по позиціях сил АТО.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО.

На Маріупольському напрямку зафіксовано 20 обстрілів. В районах Талаківки та Новотроїцького противник вів вогонь з мінометів калібру 120 мм, а поблизу Водяного і Широкиного, окрім мінометів, БМП, зенітних установок та стрілецької зброї противник застосував ствольну артилерію калібру 122 мм. Всього по українських позиціях було випущено 380 снарядів.

На Луганському напрямку зафіксовано 14 порушень "режиму тиші". Поблизу Новоолександрівки укріплення Збройних Сил України зазнали обстрілів з БТРів, кулеметів та гранатометів різних систем, у Новозванівці - з мінометів 82-мм калібру, а поблизу Станиці Луганської ворог відкривав вогонь з кулеметів великого калібру.

На Донецькому напрямку бойовики двічі обстрілювали сили АТО з кулеметів великого калібру. Це сталося в районах Луганського та Новгородського.

Раніше повідомлялося, що двоє українських військовослужбовців загинули, вісім зазнали поранень, ще троє контужені. За даними штабу, противник перекинув додаткові сили, в т.ч. бронетехніку, міномети і гармати, на свої рубежі Комінтернове - Саханка - Безіменне і перейшов до масованого їх застосування.

Зокрема, ще до світанку в Водяному бойовики організували потужний мінометний обстріл. За кілька годин на цих рубежах сталося бойове зіткнення, яке завершилося вдало для сил АТО. Зазнавши невдачі, противник організував ще один мінометний обстріл, причому могутніший за перший. Найскладніша ситуація спостерігалася в Широкиному.

Бойовики зривають угоду про розведення сил на лінії зіткнення - СЦКК

Вожаки бойовиків ОРДЛО не бажають виконувати Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і засобів, та поставили під сумнів можливість розведення сил і засобів у Станиці Луганській.

Про це йдеться у заяві керівника української сторони СЦКК генерал-майора Бориса Кременецького.

У СЦКК зазначають, що останніми днями спостерігається ескалація ситуації та значне збільшення порушень режиму припинення вогню уздовж всієї лінії зіткнення сторін, в тому числі з використанням збройними формуваннями ОРДО/ОРЛО озброєння і військової техніки, які повинні бути відведені на визначені Мінськими угодами відстані.

Так, 10 жовтня було зафіксовано 49 обстрілів, в тому числі 25 (336 снарядів та мін)з артилерійських систем калібру 152 та 122 мм, а також 120- та 82-мм мінометів. 11 жовтня зафіксовано 48 обстрілів по позиціях ЗС України було випущено 629 мін і снарядів різних калібрів.

Вже 12 жовтня станом на 22.00 зафіксовано 41 обстріл (988 снарядів та мін).

Лише протягом останніх днів загинули 2 та поранено 19 військовослужбовців ЗС України.

Найбільшого вогневого впливу цими днями зазнав Маріупольський напрямок, на який припало близько половини усіх обстрілів. За неповні три доби на цьому напрямку зафіксовано понад 1600 розривів артилерійських снарядів та мін.

Неспокійно й поблизу ділянок, де відбулося розведення сил та засобів, що підтверджується спостерігачами СММ ОБСЄ.

Зокрема, 10 жовтня на ділянці №3 (Петровське) спостерігачами СММ ОБСЄ зафіксовано один вибух у межах ділянки розведення, а 11 жовтня - 9 вибухів поблизу населеного пункту Золоте.

Існує небезпека застосування снайперів і ДРГ на ділянках розведення. Зокрема, в звіті СММ ОБСЄ за 10 жовтня відзначено, що "опівдні 8 жовтня спостерігачі бачили двох озброєних членів "ДНР" в одязі військового типу, які поверталися з боку ділянки розведення. Кожен з них ніс по снайперській гвинтівці".

У н.п. Новозванівка, який розташований поблизу ділянки розведення №2 (Золоте), 11 жовтня українською стороною СЦКК було зафіксовано 2 обстріли з використанням мінометів калібру 120 і 82 мм (93 розриви).

Також українська сторона фіксує порушення режиму припинення вогню й на ділянці розведення в районі Станиці Луганської.

10 жовтня спостерігачі СММ зафіксували один вибух у межах ділянки розведення біля залізничного мосту.

11 жовтня в період 21.23 – 21.30 спостерігачами української сторони СЦКК зафіксовано обстріл н.п. Станиця Луганська з боку пам’ятника Князю Ігорю (ОРЛО) з використанням підствольного гранатомета ГП-25 (6 пострілів).

12 жовтня близько 20.15 спостерігачі української сторони СЦКК візуально спостерігали, як у межах ділянки розведення №1 (Станиця Луганська), біля пішохідного мосту, група озброєних осіб на території ОРЛО розпочала хаотичну стрілянину зі стрілецької зброї, а о 20.53 було здійснено обстріл позицій підрозділів ЗС України зі станкового протитанкового гранатомета (2 постріли) та 7 черг з великокаліберного кулемета.

"Зазначене свідчить про небажання керівництва ОРДО/ОРЛО виконувати Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і засобів, та ставить під сумнів можливість розведення сил і засобів на ділянці №1 протягом найближчого часу", - наголошується у заяві.

Таким чином керівництво бойовиків укотре зриває виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи.

При цьому українська сторона СЦКК підтверджує готовність Збройних Сил України до виконання заходів, визначених Рамковим рішенням Тристоронньої контактної групи щодо розведення сил і засобів на ділянці №1 (Станиця Луганська).

Водночас, як зазначено у заяві, згідно зі звітами СММ ОБСЄ, наразі не створені умови для забезпечення моніторингу і верифікації процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках на постійній основі, що також ускладнює об’єктивний контроль за процесом розведення.

Напередодні українська розвідка повідомляла, що відведення сил біля Станиці Луганської може поновитися 13 жовтня.

21 вересня в Мінську було підписано Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі про розведення сил і засобів на лінії розмежування. Документом передбачено розведення сил і засобів у Золотому, Петровському та Станиці Луганській.

1 жовтня розведення сил відбулося в Золотому, 7 жовтня відведення відбулося в Петровському, а 9 жовтня мало пройти в Станиці Луганській.

Разом з тим голова Луганської ОДА Юрій Гарбуз заявив, що заплановане на неділю відведення підрозділів Збройних сил України в Станиці Луганській не відбудеться.

У свою чергу заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука стверджував, що рішення про припинення розведення сил і засобів не існує. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 793 | Додав: adminA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]