Чт, 2024-04-18, 08:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:40
Оновлення судової системи розпочнеться у вересні. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Оновлення судової системи в Україні почнеться у вересні поточного року з формування нового складу Верховного суду, заявляє президент України Петро Порошенко.

"З вересня стартує глибоке очищення і оновлення судової системи. В першу чергу, на конкурсній основі ось-ось почнеться формування буквально з нуля нового Верховного Суду", - йдеться в коментарі Порошенко, опублікованому на президентському порталі у четвер, 11 серпня.

За словами глави держави, однією з головних цілей судової реформи є невідворотність покарання за корупційні злочини.

"В результаті судової реформи боротьба з корупцією вже нікому не буде нагадувати спортивну риболовлю - "зловили, показали, відпустили". Ключове слово буде - "посадили", - підкреслив Порошенко.

Президент зазначив, що якби Верховна Рада України вчасно підтримала його проект змін до Конституції, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів і суддів, високопоставлені корупціонери вже зараз не мали б можливості тікати за межі країни.

"Події останніх тижнів більш ніж наочно демонструють: маховик боротьби з корупцією в Україні розкручується все швидше. І - наголошую: немає вже такої сили, яка б його зупинила", - зазначив він.

При цьому глава держави констатував позитивні зміни у всіх правоохоронних органах України.

"Коефіцієнт їх корисної дії - зростає. Неозброєним оком видно, що сьогоднішня прокуратура працює краще вчорашньої. Що СБУ наразі більш ефективна, ніж будь-коли раніше. Що патрульна поліція заслужено має високу довіру з боку людей. А з колишньої радянської міліції ми почали створювати нову українську поліцію, якій по ходу реформування злочинність кидає дуже серйозний виклик", - зазначив президент.

"Перші кроки Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури демонструють, що для них не існує ніяких табу. І немає недоторканних осіб", - додав Порошенко.

Нагадаємо, 2 червня Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції в частині реформи судочинства і закон про статус суддів і судоустрій, який ці зміни має втілити в життя.

Електронне декларування повинно розпочатися з 15 серпня, інша дата не розглядається, - Порошенко

Електронне декларування активів має стартувати в Україні з 15 серпня, його відкладання не припустимо і не розглядається, заявляє Петро Порошенко.

"Корупцію треба викорінювати, але ще краще їй запобігати... Для цього і потрібен ефективний контроль доходів і витрат чиновників, суддів, прокурорів, всіх правоохоронців... Інструмент для такого контролю є. Це - електронне декларування всіх активів, яке стартує з 15 серпня. Ще раз наголошую: всі повинні вивернути свої кишені перед суспільством з 15 серпня - другої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення! І прошу не вірити чуткам і домислам", - йдеться в коментарі Порошенка.

Глава держави підкреслив, що недосконалість відповідного закону і очевидна сирість програмного забезпечення підставою для перенесення старту цього процесу бути не може.

"Не допущу тут ніяких маневрів! Така моя тверда політична воля як президента України, і вона цілком і повністю відповідає волі народу... Я особисто чимало сил доклав, щоб це стало реальністю, і нікому не дозволю давати задній хід!" - підкреслив Порошенко.

За його словами, електронне декларування є "незворотнім і необхідним", "невід'ємною частиною всього нашого антикорупційного механізму".

"Нехай ці мої слова стануть початком зворотного відліку часу до 15 серпня. Наші Збройні сили тримають оборону на фронті проти зовнішнього противника, російського агресора. І мій наказ як Верховного Головнокомандувача: жодного кроку назад у війні з корупцією, нашим ключовим внутрішнім ворогом", - резюмував Порошенко.

Нагадаємо, 12 липня, у Генеральній прокуратурі України відбулась презентація Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування та системи електронного декларування.

Відкриваючи захід, генпрокурор Юрій Луценко наголосив, що лише прозорість може повернути довіру народу до власної держави. Він зауважив, що уже в жовтні, коли будуть подані декларації, можна буде побачити перші результати.

Як повідомлялося, Верховна Рада 15 березня 2016 року ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру в 2016 році", яким передбачено у 2016 році започаткувати роботу електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до вимог Закону України "Про запобігання корупції".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 731 | Додав: adminA | Теги: оновлення судової системи, вересень | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]