Пт, 2024-04-26, 01:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:50
Оперу за мотивами поеми Хлєбникова й присвячену окупації Криму в Україні поставлять. У головній ролі - Олексій Горбунов. ВІДЕО
Інші останні Культурні новини

Вперше в Україні поставлять футуристичну оперу. Вистава "2014" за мотивами поеми Велимира Хлєбникова розповідає про події під час окупації Криму. Прем'єра відбудеться 30 липня в Одесі.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, автором постановки став один із найвпливовіших українських режисерів Олексій Коломійцев. У головній ролі - геніальний актор Олексій Горбунов.

Оперу написано за мотивами поеми одного з найвидатніших авангардистів 20-го століття Велимира Хлєбнікова "Нічний обшук".

"Я три роки шукав п'єсу для себе, щоб зіграти. Олексій Коломійцев мені дав почитати, це коротка маленька п'єса. А коли він мені сказав, що це буде ще й опера, я послухав музику й одразу погодився. Отримую величезне задоволення, тому що в Україні реально ще такого спектаклю не було. Це абсолютно сучасний спектакль, футуристична опера. Мало того, у нас ніколи Велимира Хлєбникова не ставили", - зазначив актор.

П'єса Хлєбникова розповідає про події в Петрограді 1917 року, вона написана в 1921-му. Дія ж опери розгортається під час окупації Криму Росією в 2014 році.

"Оригінальний текст не міняли, а компілювали. Щось ми скорочували, щось міняли місцями. З фіналу шматки вперед ставили. 1918 рік. Петроград. Нічний обшук. Заходить патруль у хату до білогвардійців. Перевіряє, шманає, вбиває сина. І самі гинуть.

Я ставлюся до цієї опери як до видатного твору Велимира Хлєбникова, написаного майже 100 років тому, і сьогодні ми в нашому житті відчуваємо щось схоже, що відчували жителі Петрограда, коли чекісти заходили і розстрілювали прямо у дворі, забирали все майно. Нам сьогодні все це знайомо. Особливо кримським татарам, які ходять на допит щодня", - розповів Горбунов.

Олексій Коломійцев написав оперу в 1997 році як свою дипломну роботу. Перша постановка відбулася в 2008 році на сцені Харківського університету мистецтв ім. Котляревського.

"У мене чітка громадянська позиція. Я ніколи не прикриваюся гаслами, мовляв, ми займаємося високим мистецтвом, тому про політику не говоримо. Я зі своїм театром намагаюся говорити про процеси, які сьогодні відбуваються з нами. Я для себе визначаю одну річ: чи по цей бік барикад, чи по той... П'єса про те, що якщо події, які відбувалися сто років тому в Петрограді, перенести на сьогодні (не тільки Крим, а в цілому на те, що з Україною відбувається) - воно як під кальку. Тому ми не робимо політичну агітку", - зазначив Коломійцев.

Раніше була інформація про те, що проросійські сили в Одесі спробують зірвати прем'єру "2014". На це Горбунов сказав:

"Всі сюди намагаються приплести політику, навіть не знаючи, хто такий Хлєбников. Відразу кажуть: "О, так це політика, це про Крим! Чомусь нікого не хвилює, що такого жанру в Україні ніколи не ставили. У нас важка робота, а всіх хвилює, є там політика чи ні!"

"Зараз пішла хвиля "ватних" ЗМІ: і Горбунов гнида, і Коломійцев лайно... Я так і написав у себе у Facebook: "Спасибі "ватним" ЗМІ, що хоч хтось нас рекламує". У мене питання, чому нас ніхто не захищає? Бачте, антиросійську виставу ми робимо. Так звані борці "русского міра" ніколи не читали Хлєбникова. У цьому поданні якраз антиросійського немає нічого. Ми ж розрізняємо антиросійське й антипутінське", - додає режисер.

Репетиції тривають два місяці. У планах показати оперу в Києві, Харкові та інших містах України.

"Я хочу, щоб цей спектакль дивилася молодь, - підкреслив Горбунов. - Ті, кого я бачу в місті, - це молоді, талановиті, з абсолютно здоровим глуздом. І ось їх не цікавить, про Крим це чи не про Крим".

Раніше повідомлялося, що 11 червня відомий український актор і режисер Ахтем Сейтаблаєв спільно з продюсером Іванною Дядюрою почали зйомки повнометражного художнього фільму "Її серце" - про молоду кримськотатарську жінку Саїду Арифову, яка під час Другої світової війни врятувала 88 єврейських дітей, приречених на загибель.

Хлєбников Велимир (справжнє ім'я Віктор Володимирович Хлєбников; 28 жовтня (9 листопада) 1885 — 28 червня 1922 рр.) — російський поет і прозаїк, діяч авангардного мистецтва. Належав до засновників російського футуризму. Хлєбников відомий своїми експериментами з поетичною мовою і словотворенням. Його твори дуже своєрідні за стилістикою. Це видно в незвичайній лексиці з великою кількістю неологізмів, свідомому порушенні синтаксичних норм і використанні особливих тропів.

На Хлєбникова дуже вплинули російсько-японська війна і Цусімська битва, й спонукали його почати пошуки "основного закону часу", намагатися знайти виправдання смертям.

Значну роль в творчості поета займали космологічні мотиви. Він висував ідею про те, що все у Всесвіті підкоряється єдиним законам, а також намагався пов'язати час і простір за допомогою поезії. Зокрема загальну теорію відносності Ейнштейна Хлєбников називав "вірою чотирьох вимірів".

На творчість поета також вплинули міфологічні мотиви європейських та азійських національних культур.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 746 | Додав: adminA | Теги: Україніа, окупація Криму, мотиви поеми Хлєбникова, головна роль - Олексій Горбунов, опера | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]