Пт, 2024-03-29, 13:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:58
Опитування: українці за одну державну мову і євроінтеграцію
Інші останні Політичні новини
41% українців підтримують надання російській мові статусу державної. Водночас понад половини - 51% - виступають проти цього. Ще 8% - не визначились. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 25 вересня – 5 жовтня 2012 року, передає УНІАН.

Соціологи зазначають, що упродовж останніх двох років кількість противників та прихильників двомовності майже рівні. Проте у 2012 році рівень підтримки надання російській мові статусу державної різко знизився, надто протягом другої половини 2012 року. Якщо говорити про більш тривалу динаміку, то з 2009-2010 років рівень підтримки ініціативи зменшився з 52-54% до 41%, натомість кількість противників зросла з 40-41% до 51%.

Серед найбільших прихильників двомовності - мешканці Донбасу (75%), Півдня (72%) та Сходу (53%). Водночас майже 70% мешканців Центральної та Північної України та майже 90% Західної – не підтримують ініціативу. Надання російській мові статусу державної більше підтримують старші люди, найменше – молодь, більше у містах, ніж у селах.

Можна припустити, що нещодавнє посилення на законодавчому рівні статусу російської мови на окремих територіях в цілому сприяло погіршенню ставлення до ідеї надання російській мові статусу державної загалом у країні, зазначають соціологи.

Адже, згідно з результатами аналогічного дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у липні 2012 року, майже 80% опитаних не мали упродовж останнього року жодних проблем з використанням рідної мови.

На думку 37% опитаних, більшого захисту на законодавчому рівні в Україні потребує українська мова, вдвічі менше - 18% – вважають, що більшого захисту потребує російська. Водночас 34% вважають, що обидві мови достатньо захищені на законодавчому рівні.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Похибка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка не перевищує 2,2%, для значень,близьких до 30% - не більш як 2%, для значень близьких до 10% - не більш ніж 1,3%, для значень близьких до 5% - не більш як 1%.

Зазначимо, що понад 65% українців уважають, що "мовний" закон - це піар "регіоналів".

Більшість українців хоче в ЄС

52% українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу, не підтримують – 34%, ще 14% – не визначились. Разом з тим 41% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Бєларусі. Не підтримують – 44%. Ще 15% - не визначились. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 25 вересня – 5 жовтня 2012 р.

Соціологи зазначають, що упродовж 2012 року кількість прихильників євроінтеграції є стабільною. Це дещо менше, ніж у 2010-2011 роках, проте більше, ніж у 2009 році. Незважаючи на це, кількість "твердих" прихильників євроінтеграції зростає щороку: якщо у 2010-2011 роках однозначно підтримували вступ України до ЄС близько чверті українців, то у 2012 р. – щонайменше, третина.

Найбільшими прихильниками вступу України до ЄС є молодь – майже дві третини опитаних у віці 18-29 років підтримують ініціативу, а не підтримують лише чверть. Найбільш песимістично ставляться до ініціативи старші люди – 38% підтримують і 43% не підтримують.

Серед найбільших прихильників євроінтеграції жителі Заходу (77%), дещо менше Центру (64%), Півночі (54%) та Сходу (51%). Водночас близько половини опитаних на Півдні та Донбасі не підтримують ініціативу.

Разом з тим 41% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Бєларусі. Не підтримують – 44%. Ще 15% - не визначились.

Якщо у 2010-2011 роках кількість прихильників спільної держави стабільно перевищувала кількість противників, то вже у 2012 році спостерігаються зворотні тенденції.

Утворення спільної держави з Росією найбільше підтримують старші люди (53%), найменше – молодь (32%), більше у містах, ніж в селах. Стабільно найбільшу підтримку ініціатива має на Півдні (64%), Донбасі (57%) та на Сході (54%) країни. Водночас більш як половина жителів Центральної та Північної України та більш як 80% жителів Західної не підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії та Бєларусі.

Цікаво, що щонайменше чверть опитаних, які підтримують утворення єдиної держави з Росією та Бєларусью, одночасно підтримують і приєднання України до ЄС.

Враховуючи такі особливості відповідей, респондентам було задане пряме запитання. Отже, на думку опитаних для України підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом більш вигідне (40%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Бєларусью та Казахстаном (37%). 23% – не змогли визначитися.

Упродовж останнього року кількість прихильників підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом майже не змінилася, натомість незначно зросла кількість тих, які вважають Митний союз більш вигідним для країни - з 34 до 37%.

У результаті, Захід, Північ і Центр України більше підтримують Угоду з Євросоюзом. Донбас, Південь і Схід – вступ до Митного союзу. Також на Сході відносно більше невизначених з даного питання. Молодь, люди з вищою освітою традиційно більше підтримують підписання Угоди про ЗВТ з Євросоюзом, старші – вступ до Митного союзу з Росією, Бєларусью та Казахстаном.

Раніше повідомлялось, що Зближення України з Митним союзом і Угода про асоціацію Україна-ЄС є несумісними. Про це заявили в Європейській комісії, коментуючи можливий сценарій розвитку у разі повної або часткової інтеграції Києва з Митним союзом.

Зокрема, в Єврокомісії пояснили, що у випадку повного або часткового приєднання до Митного союзу, Україна "має обирати, з якими правилами вирівнювати своє законодавство - чи з тими, що пов'язані із законодавством ЄС, чи з тими, що застосовуються в рамках Митного союзу".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 974 | Додав: adminA | Теги: українці, опитування, одну державну мову і євроінтеграцію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]