Чт, 2024-03-28, 15:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:02
Опозиція бажає покарати чиновників, які посадили Тимошенко
Інші останні Політичні новини
Опозиція звернеться в міжнародні та європейські структури з вимогою застосувати міжнародні санкції до заступників генпрокурора України Рената Кузьміна, Лілії Фролової та судді Печерського райсуду Києва Родіона Кірєєва, сказав один з лідерів "Батьківщини", народний депутат Микола Томенко на прес-конференції, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Наша політична сила звертатиметься до Європейського суду, Європейського Союзу, до міжнародного співтовариства з вимогою застосувати персональні санкції до заступників генерального прокурора України Рената Кузьміна, Лілії Фролової та судді Родіона Кірєєва", - сказав Микола Томенко.

"Я сподіваюся, що таке рішення буде прийнято невідкладно", - сказав він.

Томенко стверджує, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) є необхідною умовою для звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

"Якщо говорити про суто прагматичний правовий характер, то це рішення є необхідною, але недостатньою умовою для звільнення Тимошенко, оскільки, як ви знаєте, другий позов сьогодні є в Європейському суді (на вирок щодо "газової справи")", - сказав Томенко на прес-конференції.

Але в той же час, якщо говорити про Тимошенко, то це справа радше геополітична, ніж правова, зазначив він.

"Тому ми переконані, що достатньо цього рішення для того, щоб президент Віктор Янукович і його команда зупинили подальшу дискредитацію України як демократичної європейської держави", - сказав парламентар.

За його словами, українська влада повинна відреагувати на нинішнє рішення ЄСПЛ, що не очікуючи розгляду і відповідного рішення за другою скаргою Тимошенко. При цьому Томенко висловив впевненість у тому, що якщо виходити з логіки першого рішення ЄСПЛ, то прогнозованим може бути і рішення уо другій скарзі екс-прем'єра.

"Неправовий характер затримання Тимошенко дає нам підстави для того, що і наступне рішення суду, якщо влада його буде чекати, буде на користь звільнення Тимошенко, на користь нашої позиції. Разом з тим, такий шлях, про який я сказав, шлях щодо недопущення очікування другого рішення суду, на нашу думку, зараз був би корисний для України, як для країни, яка готується до підписання Угоди про асоціацію", - сказав парламентар.

"Відповідно до вже певних алгоритмів, ми сподіваємося, що у нас не буде затримок і будь-яких ускладнень з тим, що Європейський суд розгляне і другу нашу скаргу, яка стосується несправедливості і політичного характеру вироку щодо Юлії Тимошенко", - підкреслив Томенко.

Він додав: "Виходячи з того, що наші ключові вимоги в частині порушення статті 5 визнані повністю Європейським судом, ми прогнозуємо і відповідне рішення Європейського суду, яким він визнає, що в цілому судове рішення і вирок є політично мотивованими і вибірковими, а також є фактом беззаконня влади стосовно Юлії Тимошенко".

Депутат також підкреслив, що опозиція наполягає не тільки на звільненні Тимошенко, а й на її реабілітації.

"Для нас принципово важливо і звільнення Тимошенко, і її участь у політичному житті... Ми використовуємо всі методи, але результат має бути таким: Тимошенко повинна бути на волі і Тимошенко повинна повернутися в політику", - сказав Томенко.

Власенко повідомив, що захист Тимошенко може оскаржити вирок щодо "газової справи" після того, як рішення ЄСПЛ стане остаточним

Захист екс-прем'єра України Юлії Тимошенко може оскаржити вирок щодо "газової справи" у Верховному суді України після того, як рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) за скаргою екс-прем'єра на незаконний арешт і політичні мотиви переслідування стане остаточним, заявив Сергій Власенко.

"Воно (рішення ЄСПЛ) може стати остаточним, якщо українська влада виконає ту заяву, яку підписав Віктор Янукович за результатами саміту Україна - ЄС, про те, що Україна зобов'язується виконувати рішення Європейського суду. Тобто, якщо Україна не займатиметься затягуванням часу у вигляді апеляції, а буде виконувати рішення Європейського суду і подасть відповідну заяву до Європейського суду, то тоді ми зможемо відразу звертатися до Верховного суду. В іншому випадку ми повинні чекати, коли рішення отримає статус остаточного", - сказав Власенко.

На його думку, подача апеляції на рішення ЄСПЛ може призвести лише до відстрочення набрання чинності рішення, але не до його перегляду.

"Україна за старою радянською, вибачте, дебільною звичкою оскаржить всі рішення Європейського суду в апеляції, але жодне з рішень щодо України ще не було скасовано Великою палатою, тому це явно затягування часу і не більше того. Ще раз підкреслю: рішення потрібно виконувати, а не апелювати", - сказав Власенко.

Він також зазначив, що остаточне рішення щодо оскарження вироку у "газовій справі" у Верховному суді України буде прийнято після ознайомлення з повним текстом рішення ЄСПЛ.

"Ми дуже уважно вивчимо повний текст рішення, тому що сьогодні на засіданні президент суду пан Дін Шпільманн тільки виклав загальну резолютивну частину, не більше того, нам потрібно уважно вивчити текст рішення, аргументацію, після цього ми приймемо рішення", - сказав Власенко.

Як повідомлялося, ЄСПЛ встановив політичну мотивацію арешту екс-прем'єра Тимошенко щодо "газової справи" і порушення її прав у зв'язку з арештом.

"Сьогоднішнє рішення Палати (ЄСПЛ) у справі Тимошенко проти України, яке не є остаточним: Європейський суд з прав людини одноголосно визнав, що було порушення ст.5 п.1 (Європейської конвенції з прав людини). Суд одноголосно встановив, що було порушено ст.5 п.4, суд одноголосно визнав, що було порушено ст.5, п.5, порушено ст.18 (обмеження щодо прав) Конвенції. Більшістю голосів ЄСПЛ встановив, що не було порушено ст.3 (заборона поводження, що принижує людську гідність)", - йдеться у рішенні, винесеному у вівторок, 30 квітня, у Страсбурзі.

Зазначимо, раніше в ЄСПЛ уточнили, що винесене рішення не буде остаточним.

"Є можливість його оскаржити протягом трьох місяців. Воно (рішення) набуде чинності, якщо протягом трьох місяців не буде зроблено відповідний запит", - підкреслили в прес-службі ЄСПЛ.

Нагадаємо, Комісія при президенті України з питань помилування відмовилася помилувати Тимошенко.

Яценюк вважає рішення ЄСПЛ про незаконність арешту Тимошенко першим етапом у боротьбі за справедливість

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо незаконності арешту екс-прем'єра України Юлії Тимошенко - тільки перший етап, потім має піти визнання всіх звинувачень щодо Тимошенко незаконними.

"У Юлії Володимирівни був геніальний вислів: "Справедливість є, за неї варто боротися". Справедливість дійсно є. Правда, не в українських судах, а в європейських", - прокоментував Яценюк рішення ЄСПЛ за скаргою Тимошенко.

За його словами, дане рішення ЄСПЛ - це перший етап, а наступний етап - це "визнання всіх звинувачень щодо Юлії Тимошенко такими, що не відповідають закону і Конституції, не відповідають жодним міжнародним нормам і взагалі здоровому глузду".

"Ми очікуємо остаточне рішення ЄСПЛ до кінця поточного року", - цитує Яценюка прес-служба "Батьківщини".

Він також озвучив свій варіант дій української влади, зважаючи на рішення ЄСПЛ.

"Є ще можливість для Януковича і провладної команди прийняти правильне по-людськи рішення і вчинити так само, як він вчинив при звільненні Юрія Луценка", - підкреслив політик.

Друга можливість, на його думку, - "прийняти нарешті рішення, щоб відповідно до закону про основи охорони здоров'я надати можливість Юлії Володимирівні отримати лікування за межами України, адже операція, якої вона потребує, в Україні не може бути зроблена".

Ще один варіант, зазначив Яценюк, - це прийняття Верховною Радою законопроекту щодо декриміналізації статей № № 364 і 365, за якими була засуджена Тимошенко, або законопроекту про амністію, "який не передбачає необхідність для Юлії Володимирівни писати будь-які листи і прохання, який не просто звільняє її, а й дає їй право участі у політичній діяльності".

Кличко: У президента України є всі важелі для звільнення Тимошенко

Українська влада повинна звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко, визнавши свою "політичну помилку", заявляють у партії "УДАР" Віталія Кличка.

"Рішення Європейського суду з прав людини про політичну вмотивованість і незаконність арешту Тимошенко свідчить про те, що українська влада повинна, нарешті, визнати свою політичну помилку, набратися сміливості і випустити Юлію Тимошенко", - йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою партії.

В "УДАРі" зазначили, що вердикт Євросуду ще раз підкреслив залежність українського правосуддя від волі влади, а не від букви закону.

"У президента Януковича є всі важелі, щоб виправити політично мотивований вирок у "газовій справі" і негайно звільнити Юлію Тимошенко. Це буде сигналом і для європейської спільноти про те, що Україна має волю для "роботи над помилками" і справді прагне підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом у листопаді нинішнього року", - заявив лідер партії Віталій Кличко.

Політолог: Рішення ЄСПЛ є лише першим раундом затяжної політичної і юридичної боротьби навколо Тимошенко

Рішення Європейського суду з прав людини про політичну мотивацію арешту екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо "газової справи" і порушенні її прав у зв'язку з арештом є лише першим раундом затяжної політичної і юридичної боротьби навколо Тимошенко, вважає голова центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Те, що рішення має бути на користь Юлії Тимошенко, прогнозувалося. Але очікуваною буде і реакція: рішення частково буде виконано, тобто якийсь штраф за незаконний арешт буде виплачений, щоб продемонструвати виконання рішення ЄСПЛ, а формула про політичну мотивацію арешту, найпевніше, буде оскаржуватися", - сказав він.

"По суті, це рішення ЄСПЛ - лише перший раунд у затяжній політичній та юридичній боротьбі навколо Тимошенко. Боротьба буде довгою, і, швидше за все, доля Тимошенко буде вирішена не в судах, в тому числі ЄСПЛ. Швидше за все, її доля буде вирішена політично, вже після президентських виборів у 2015 році", - прогнозує політолог.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1024 | Додав: adminA | Теги: чиновники, опозиція, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]