Сб, 2024-04-20, 02:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:52
Опозиція: Янукович не відпускає Тимошенко через Путіна
Інші останні Політичні новини
Лідер парламентської фракції "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що влада відмовляється вирішити питання Юлії Тимошенко через домовленості між президентами України і Росії, передає ЛігаБізнесІнформ.

"Сьогодні на засіданні комітету (Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності - ред.) фактично була заговорена тема Тимошенко, а відповідно, і тема європейської інтеграції. Абсолютно ясно, що є рішення нинішньої влади змінити вектор взаємин з ЄС, знехтувати волею більшості українців. Очевидно, щось пообіцяв Володимир Путін під час зустрічі з Віктором Януковичем у Сочі", - сказав він.

Нагадаємо, 6 листопада Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності відправив на доопрацювання всі чотири законопроекти, в яких пропонуються шляхи виконання умов ЄС щодо вирішення питання екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Таке рішення підтримали більшість членів комітету, що складається з депутатів від Партії регіонів. Також більшість підтримала пропозицію члена комітету Віталія Журавського створити на базі комітету робочу групу з доопрацювання всіх чотирьох законопроектів. Керівником групи обрано "регіонала" Геннадія Васильєва. При цьому більшість відхилила пропозицію "свободівця" Андрія Міщенка взяти за основу для доопрацювання законопроект позафракційного депутата Анжеліки Лабунської.

Очікувалося, що парламент розгляне всі 4 законодавчі ініціативи на засіданні в четвер, 7 листопада.

4 жовтня захисник Тимошенко Сергій Власенко зачитав її заяву про те, що екс-прем’єр приймає пропозицію екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського й екс-президента Європарламенту Пета Кокса про лікування в Німеччині. Спостерігачі від Європарламенту відвідали Тимошенко в харківській лікарні 3 жовтня.

У той же день Кокс і Кваснєвський подали президенту Януковичу клопотання про помилування Юлії Тимошенко.

17 жовтня Янукович заявив, що Верховна Рада може ухвалити рішення про можливість лікування Тимошенко за кордоном та обіцяє підписати такий закон.

"Нині політичні сили, які представлені в парламенті, підготували законопроект, який дасть змогу вирішити це завдання. Сьогодні в Україні немає закону, який дозволив би Тимошенко виїхати за кордон. Як тільки це питання в парламенті буде вирішено, і у мене на стіл ляже цей закон, тоді буде питання до президента. Звісно, якщо парламент ухвалить цей закон, я його підпишу", - сказав він.

До ВР внесено законопроекти лідерів трьох опозиційних фракцій - "Батьківщина" Арсенія Яценюка, "УДАР" Віталія Кличка і "Свобода" Олега Тягнибока - в якому передбачено звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко з погашенням їй судимості (№3479); позафракційних народних депутатів Сергія Міщенка – про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу (№2453а), Анжеліки Лабунської - про внесення змін до ст.84 Кримінального кодексу про можливість лікування засуджених за кордоном (№3461); Володимира Купчака - щодо гуманізації законодавства про попереднє ув'язнення та забезпечення конституційних прав і свобод осіб, узятих під варту, засуджених до позбавлення волі, а також засуджених, які перебувають на лікуванні за межами пенітенціарних установ. Усі вони спрямовані на вирішення питання Тимошенко.

31 жовтня місія Кокса - Кваснєвського заявила, що на базі законопроекту Лабунської треба шукати необхідний консенсус щодо лікування засуджених осіб за кордоном.

Власенко: Януковичу однієї секунди достатньо для звільнення Тимошенко

Захисник Тимошенко Власенко заявив, що рішення профільного комітету ВР відправити на доопрацювання всі 4 законопроекти з питання Тимошенко свідчить про те, що Партія регіонів не має наміру виконувати критерій Євросоюзу про ліквідацію вибіркового правосуддя і його наслідків, передає прес-служба партії "Батьківщина".

"У комітеті більшість представляють "регіонали"... (Рішенням, прийнятим комітетом - ред.) Партія регіонів продемонструвала, що вони не збираються виконувати критерії Європейського Союзу. Саме вони. Партія регіонів чітко продемонструвала, що їм наплювати на європейську інтеграцію. Партія регіонів чітко продемонструвала, що вони продовжуватимуть політичні репресії. Партія регіонів поставила під серйозну загрозу стратегічний вибір українців", - заявив Власенко.

Захисник вкотре нагадав, що часу на виконання критеріїв ЄС, необхідних для підписання Угоди про асоціацію на саміті у Вільнюсі, залишилося вкрай мало: "Ігри закінчилися насправді. Завтра-післязавтра рішення має бути прийнято, і це розуміють всі".

Власенко підкреслив, що вважає відповідальним за виконання критерію ЄС президента Віктора Януковича: "Віктор Федорович робить вигляд, що він самоусунувся від цього. Це не так. Віктор Федорович за це відповідає. За це не відповідає Олійник. За це не відповідає Чечетов. За цей не відповідає Єфремов. Це пряма відповідальність людини, яка вважає, що вона обіймає посаду президента країни, людини, яка вважає, що вона обіймає посаду почесного голови Партії регіонів. Це його особиста персональна відповідальність. Йому абсолютно достатньо зняти трубку, подзвонити Чечетову і дати команду проголосувати не тільки за законопроект Лабунської, а, наприклад, за декриміналізацію (статті КК, за якою була засуджена Юлія Тимошенко - ред.), яку можна внести до порядку денного за одну секунду і проголосувати відразу в першому читанні і в цілому, і в того ж дня підписати, знявши проблему політично вмотивованого правосуддя в країні. Він може видати указ, про який його просила місія Європейського парламенту (про помилування Тимошенко - ред.) – він може це зробити за одну секунду. Він може дати команду своїм нукерам проголосувати за законопроект опозиції про індивідуальну амністію".

Юрист також підкреслив, що, на його думку, ухвалення одного з перерахованих законопроектів парламентом і його підписання президентом не можна буде вважати "істотним прогресом" у виконанні критерію ЄС: "Сам факт голосування за законопроект і навіть підписання його президентом не є суттєвим прогресом у виконанні критерію припинення політично мотивованого правосуддя. Істотний прогрес - це Юлія Тимошенко вільна людина і приймає рішення і робить те, про що вона вже публічно оголосила - отримує медичну допомогу в Німеччині. Ось це суттєвий прогрес. Все решта тільки розмови".

Опозиція приготувалась до вирішального "бою" за майбутнє України

Рішення Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності щодо відправлення на доопрацювання усіх чотирьох законопроектів про лікування ув'язнених за кордоном свідчить про небажання влади в Україні асоціюватись з Європейським Союзом. Про це 6 листопада в ефірі телеканалу ТВі заявив народний депутат від фракції "Батьківщини" Андрій Парубій.

Парламентар пояснив, що Комітет у цьому випадку відіграє лише рекомендаційну роль — його рішення Верховна Рада може взяти до уваги або не взяти.

"Але те, що провладні депутати з Комітету не проголосували за ці законопроекти — це дуже поганий симптом щодо того, чи будуть вони результативно голосувати 7 листопада. З'явився великий острах, що Янукович і Партія регіонів перекреслять наміри більшості українців щодо європейського шляху", - наголосив Парубій.

Він наголосив, що попереду надзвичайно важливий день.

"У житті кожної держави бувають такі дні, які визначають її майбутнє. Це буде законопроект не просто щодо Тимошенко. Це законопроект щодо майбутнього України. Адже закон, який дозволив би Тимошенко лікуватися за кордоном пов'язаний безпосередньо з підписанням Угоди про асоціацію", - заявив Парубій, додавши, що на плечі народних депутатів лягає дуже велика відповідальність.

Парламент розгляне 7 листопада законопроекти про лікування ув'язнених за кордоном

Верховна Рада України в четвер, 7 листопада, розгляне законопроекти, що стосуються лікування ув'язнених за кордоном. Відповідно до порядку денного засідання, всі 4 законопроекти пропонується розглянути депутатам на початку ранкового засідання.

Депутати також планують розглянути проект постанови про зміну календарного плану проведення цієї сесії.

Також заплановано розгляд низки соціальних і економічних законопроектів. Крім того, на порядку денному четверга - законопроект про зміни закону про вибори народних депутатів України , що стосуються навчання для роботи керівників окружкомів.

Депутатам запропонують розглянути проект постанови про затвердження положення про акредитацію журналістів і технічних працівників ЗМІ при Верховній Раді України. Також планується розглянути законопроект про суспільне телебачення і законопроект про реформування друкованих ЗМІ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 867 | Додав: adminA | Теги: янукович, опозиція, Путіна, тимошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]