Пт, 2024-03-29, 16:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:53
Опозиція розблокує ВР, якщо та серйозно перейметься вигнаними нардепами
Інші останні Політичні новини
На наступному тижні робота Верховної Ради може бути розблокована. Про це на прес-конференції 14 березня заявив народний депутат від "Батьківщини" Микола Томенко, повідомляє прес-служба політсили.

Він зазначив, що влада й опозиція можуть знайти компроміс. Наприклад, може бути створена спеціальна слідча комісія парламенту, яка розгляне питання позбавлення мандатів народних депутатів Сергія Власенка, Павла Балоги, Олександра Домбровського й Андрія Веревського.

На думку Томенка, необхідно визначитися з питанням позбавлення мандатів сумісників, тому що це єдиний варіант позбавлення мандатів, що не вимагає підтвердження 226 голосами в парламенті.

"Навіть якщо народний депутат помер, для того, щоб припинити його повноваження достроково, потрібно 226 голосів", - пояснив він.

Також, за його словами, необхідно вирішити питання розгляду опозиційних законопроектів у сесійному залі. Тут, за його словами, можна було б повернутися до того механізму, який застосовувався раніше, коли по середах порядок денний формують опозиційні фракції.

Крім цього, потрібно буде погодити законопроекти, які необхідно схвалити парламенту насамперед. Зокрема, це стосується актів, прийняття яких необхідно для євроінтеграції України.

"І це, на мою думку, дозволить, якщо не у вівторок, то у середу розблокувати парламент і розпочати роботу", - додав Томенко.

У свою чергу народний депутат від УДАРу Валерій Карпунцов зазначив, що УДАР, "Свобода" і "Батьківщина" спільно виробляють свою позицію. "Є у нас певні напрацювання, і якщо йде така риторика на цьому круглому столі, що є надія на Погоджувальну раду, значить, на цій Погоджувальній раді щось буде вирішено", - сказав він.

У той же час народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, відповідаючи на запитання журналістів, чи може більшість провести засідання окремо, поза Верховною Радою, сказав, що це неможливо. "За двох моментів: по-перше, абсолютно не личить легітимній владі кудись бігати, а по-друге - в регламенті прописано місце сесійного засідання за адресою Грушевського, приміщення купола", - зазначив депутат-"регіонал".

Нагадаємо, опозиція почала блокувати роботу парламенту 4 березня, вимагаючи від спікера Володимира Рибака відкликати позов про позбавлення депутатського мандата Сергія Власенка. 6 березня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) позбавив депутатських повноважень Власенка.

9 березня лідер фракції партії "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що парламент більше не запрацює і найкращим виходом із ситуації були б дочасні парламентські і президентські вибори.

11 березня народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов запевнив, що блокування парламенту не триватиме довго – максимум кілька тижнів, оскільки це нікому невигідно. "Нікому невигідно блокувати парламент та не давати працювати цьому скликанню, ні опозиції, ні президенту", - висловив думку політик.

Кошулинський: опозиція хоче розмови з Банковою, бо в Раді глухо


Парламентська опозиція не знаходить порозуміння з правлячою коаліцією, тому закликає до діалогу Адміністрацію президента. Про це заявив віце-спікер парламенту, "свободівець" Руслан Кошулинський у коментарі Тиждень.ua.

"Усі опозиційні фракції, перш за все, "Свобода", зацікавлені у максимально ефективній роботі Верховної Ради. Але тут має бути засадничий принцип справедливості і щирості в роботі", - зазначив він.

"Коли за політичними мотивами, за якимись кон’юнктурними мотивами починають переслідувати людей, коли ось такими питаннями, як з Власенком, починають тиснути на народних депутатів як представників громади, влада показує свою жандармську функцію і стиль майбутньої роботи", - заявив Кошулинський.

"Тобто вона хоче нівелювати цю (законодавчу) гілку влади, аби вона не мала можливості самостійно, скажімо, ставити вимоги до Банкової", - вважає він.

Віце-спікер наголосив, що і судова гілка влади, і виконавча влада – вже повністю залежні від "дзвоника з Банкової". "Тож легітимним представником народу сьогодні, єдиною незалежною гілкою залишився парламент, який самостійно, без вказівки, вирішує те чи інше питання. Оце йде злам, злам, як буде далі розвиватися країна: чи залишиться хоч щось, незалежне від волі Банкової", - заявив свободівець.

На питання, за яких умов опозиція може розблокувати парламент, Кошулинський відповів: "Ми дали чіткий посил Банковій: поясніть, чому сьогодні в Україні встановлюється вже не просто диктатура, а жандармський режим. Хто за це несе відповідальність? Чому політичні переслідування набули такого характеру, що вже будь-кого можуть завтра посадити, позбавити мандата?!".

"Ми спонукаємо до розмови. Бо в стінах Верховної Ради ми не бачимо зараз плідного розуміння цього від правлячої коаліції", - сказав він.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1045 | Додав: nowyny | Теги: вигнані нардепи, опозиція, розблокує вр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]