Пт, 2024-04-19, 15:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:05
Опозиція: Україні не до Росії, спільного - тільки Голодомор
Інші останні Політичні новини
"У нас немає іншого шляху. Наша сім’я – Європейський Союз. Наше майбутнє – це майбутнє у великій європейській сім’ї”, - заявив голова політради ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час відкриття X Світового конгресу українців. Яценюк підкреслив, що нині Україна - перед "історичним моментом вибору", передає прес-служба ВО "Батьківщина".

"Це не просто підпис під Угодою про асоціацію. Це не просто ще один папір, який підпише Україна. Це історичний вибір країни – куди ми ідемо? Що для України вільна нова сім’я – це Європа чи новий Радянський Союз, який намагаються будувати?". За його словами, на півночі з’явились "нові архітектори Берлінського муру":

"Берлінський мур впав, але зараз вони думають його перенести - на кордони України і Європейського Союзу. Замість того щоб тягнутись до тих, хто краще, вони хочуть відгородитись від них".

Яценюк зазначив, що Росія "часто розповідає про наше спільне минуле": "А що у нас було в минулому, крім Голодомору, Сталіна, НКВС, крім розстріляних священників, спалених церков, знищеного генетичного коду української нації?", - поставив запитання Яценюк під час виступу й продовжив:

"У нас ще, правда, була одна перемога - наша спільна перемога у Другій світовій війни. Але навіть це чинний президент Росії ставить під сумнів і каже, що Росія перемогла б фашизм у Другій світовій війні без України. Цього ніколи не відбулося б. Україна є державою-переможницею і державою-засновницею ООН. Ми - гідна і сильна європейська держава. І ми звільнили світ від фашизму".

За словами голови політради "Батьківщини", в розпорядженні в України немає ще 350 років, аби чекати на обрання правильного шляху для розвитку країни: "Угода повинна бути підписана. Україна повинна стати членом Європейського Союзу, а український народ повинен стати взірцевим народом Європи. Наша країна буде найкращою на теренах Європи, і ми, молоде покоління українських політиків, беремо відповідальність за це на себе", - наголосив Яценюк.

Нагадаємо, екс-прем'єр Юлія Тимошенко теж підкреслила, що для України немає більшого пріоритету, аніж укладення угоди між Україною та Європейським Союзом. Відповідне звернення Тимошенко на відкритті Всесвітнього конгресу українців зачитав Арсеній Яценюк.

Підписання Україною договору про асоціацію з ЄС стане для Путіна найбільшим програшем в кар'єрі - експерт

Підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом – це геополітичний провал Володимира Путіна. Таку думку в коментарі Тиждень.ua висловив політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Як зауважує експерт, те, що кремлівська стратегія з недопущення підписання Україною угоди з ЄС і втягування України у Митний союз виявилася неефективною – це "геополітичний провал Путіна".

"Можливо, найбільший з часів його третього президентства. В принципі, він йшов в президенти, проголошуючи наміри інтегрувати радянський простір. І якщо це зривається, то виглядає так, що Путіну можна було й не балотуватися втретє, порушуючи всі неписані правила", – вважає Горбач.

Отож нині Росія тисне на "больові точки" України, підкреслює експерт.

"В принципі, вона "намацала" больові точки, і найефективнішими є ринки збуту для українського олігархату. Це – найбільш чутлива категорія. Російське керівництво економічно тиснутиме на олігархів, щоб ті, в свою чергу, тиснули на президента, причому в будь-який спосіб - чи вмовляючи його, чи роблячи ставки на іншого кандидата в 2015 році. Тобто Росія ставить на великий капітал всередині України", – зазначив Горбач.

Втім, на думку Горбача, далеко не факт, що така стратегія спрацює.

"Не гарантія, що ця ставка спрацює, тому що вони (українські олігархи) також достатньо критично ставляться до російського тиску і побоюються не лише втрати російських ринків, але й власності в Україні на користь російського олігархату. Тому з почуття самозбереження триматимуться більше довкола лінії Януковича, ніж побіжать показувати лояльність Путіну", – вважає Горбач.

Однак при цьому експерт вказує на мінливість позиції українського керівництва.

"Звісно, все може змінитися. Позиція (української влади) – мінлива і здатна реагувати на будь-які подразники. Думаю, росіяни продовжуватимуть "тролити" українське керівництво, робитимуть певні спецоперації, в першу чергу психологічного характеру. І не все так загадано наперед. Якщо, умовно кажучи, український президент "психоне", то цілком може зірвати підписання угоди з ЄС", – зазначив експерт, додавши, що позиція української влади "не піддається прогнозу".

Нагадаємо, ЗМІ опублікували зміст так званої "кремлівської стратегії недопущення підписання Україною угоди з ЄС і втягування її у Митний союз" і повідомили, що цю стратегію неначебто розробив радник Путіна Сергій Глазьєв за допомоги Віктора Медведчука.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 972 | Додав: adminA | Теги: Україні, опозиція, голодомор, Росії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]