Пт, 2024-04-19, 03:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:12
Опозиція захистить депутатів, у яких ВАСУ відібрав мандати
Інші останні Політичні новини
Опозиційні сили вимагають звільнення суддів, які позбавили мандатів депутатів Павла Балогу та Олександра Домбровського. Про це заявив на спільному брифінгу опозиційних лідерів лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, передає "Українська Правда".

За його словами, таким чином влада помстилася не невступ та вихід вищевказаних депутатів із фракції Партії регіонів – і тепер "планує заблокувати їхні картки і не пускати до зали". "Вперше в історії судді, порушуючи Конституцію та всі закони України, а також з порушенням волі виборців, за прямою вказівкою президента України прийняли рішення щодо позбавлення мандатів цих депутатів", - заявив Яценюк.

"Мною внесено дві постанови: про скасування постанов ВР щодо призначення семи суддів (Вищого адміністративного суду) та постанови про звільнення цих суддів за порушення присяги", - повідомив він.

На переконання Яценюка, за допомогою подібних рішень Партія регіонів "планує залякати інших депутатів і добрати собі більшість, а також дати сигнал опозиції, що їхні мандати також можуть бути відібрані за рішенням суду".

Нагадаємо, раніше Вищий адміністративний суд України позбавив депутатських мандатів Балогу і Домбровського.

Крім того, Юрій Кармазін планує найближчим часом оскаржити результати виборів у 59-му окрузі Донецької області, де переміг "регіонал" Олександр Васильєв.

Домбровський: "Це відповідь влади на мої голосування у парламенті"

Рішення позбавити депутатського мандата Олександр Домбровський сприймає як відповідь на його голосування у сесійній залі. Про це він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Рішення суду повністю не бачив. Лише постановочну частину. Читав коментарі ВАСУ. Вони пишуть, що мають п'ять днів для того, щоб сформувати мотивувальну. Вперше бачу таке рішення. Коли спочатку воно виноситься, а потім за 5 днів оприлюднюється повністю. Підозрювати, враховуючи неконституційність і заангажованість цього рішення, можна все. Без сумніву - це реакція на мою позицію у сесійній залі. На те, що я голосую так, як обіцяв людям, як, можливо, хтось не хотів би, щоб я голосував", - сказав він.

Домбровський наголосив, що не знає, хто стоїть за Кармазіном.

"Я шокований його позицією. Я його завжди сприймав як юриста. Професіонала, який захищав право у країні й те, що Кармазін виступив у ролі людини, яка дискредитує законодавство. Мені дуже шкода. Принаймні за непростої і досить проблематичної виборчої кампанії. Кармазіна у моєму окрузі не було, він не приїжджав. З іншого боку, у Вінницькій області було принаймні два дуже гарячих округи, це №11 і 14, який був більш проблемним. Чомусь Кармазін звернувся по одному округу, але забув про другий. Прізвища Угляя та Датського чую вперше", - зауважив він.

Нардеп розповідає, що позовна заява подана до ВАСУ вранці у четвер, 7 лютого.

"Її відразу прийняли. На 15 годину у той же день призначили слухання. Мене через Верховну Раду про це попередили близько 12 години. Я дуже здивувався, ніхто такого не очікував. Я достатньо витримана людина з точки зору емоцій, але рішення, яке не відповідає жодній нормі Конституції України, просто шокує. Я навіть не зміг попередити юристів та адвокатів, щоб вони приїхали на суд. Прийняття рішення призначили на п'ятницю. Довго судді були у дорадчій кімнаті. Все відтягувалося для того, щоб прийняти рішення у кінці робочого дня, після якого буде субота і неділя. Це рішення - інструмент влади. Я не розумію, як його можна імплементувати у життя. Його можна використовувати до будь-якого депутата. Незалежно від того, чи він пройшов за мажоритарним округом, чи за списками, навіть до будь-яких депутатів міських чи обласних рад, навіть до міського голови", - каже Домбровський.

Він наголошує, що не знає, про які порушення йшлося, бо не чув аргументів суду.

"На першому засіданні про це говорили. Від мене нікого не було. Наступного дня, коли прийшов мій представник, уже не було позивачів. Вибори на 11 окрузі були дуже непрості, дуже провокаційні. У мене всі матеріали залишилися. Чому за чотири місяці знову повертаються до цього? Швидше за все - це відповідь на мої голосування у парламентській залі. Я очікую, що повинні зібратися Центральна виборча комісія і якось відреагувати. Регламентний комітет зобов'язаний розглянути це рішення. Адже воно стосується двох нардепів, а сесія нерозблокована, не розпочала свою роботу", - підкреслив політик.

Він також додав, що це питання, можливо, обговорюватиметься і на погоджувальній раді керівників фракцій.

"Адже це питання є важливими для всіх фракцій, і провладних, і опозиційних. Якщо сьогодні буде створено такий інцидент, то за 3-5 років його можна буде використовувати до всіх. У рамках юридичних я буду робити все для того, щоб захистити і свої принципи, і статус народного депутата. Чи вдасться мені - не знаю. Із Балогою поки що не спілкувався на цю тему. Але ми десь зустрінемося, і обміняємося своїми думками. Можливо, якісь кроки у нас будуть спільні", - припустив Домбровський.

Павло Балога не збирається здавати депутатський мандат

Народний депутат України Павло Балога не збирається припиняти свою депутатську роботу і здавати мандат народного депутата, повідомляє прес-служба партії "Єдиний центр".

За словами Павла Балоги, він повністю ігнорує це судове рішення як свідомо неправосудне і таке, що було винесено на політичне замовлення.

Крім того, Балога зазначив, що про це рішення він був поінформований послами зарубіжних держав.

Політик висловив сподівання, що в західних столицях і міжнародних інститутах дадуть належну оцінку рішенню ВАСУ, і воно стане одним з питань обговорення під час запланованого на кінець лютого саміту Україна-ЄС.

Балога зазначив, що не збирається припиняти свою депутатську діяльність і здавати мандат народного депутата:

"У мене на руках є документ, набагато вагоміший за нашвидкуруч зліплений у суді "папірець". Це Конституція, обов'язкова до виконання всіма у цій країні, навіть продажними суддями. І Основний закон однозначно на моєму боці. Він дозволяє мені не виконувати рішення, яке саме по собі є злочинним. Буду всіма можливими способами відстоювати свої законні права через те, що їх мені надали тисячі закарпатців, волю яких не можуть перебити ніякі ділки в мантіях і з гонорарами за політичне замовлення".

Тим часом брат Балоги народний депутат Віктор Балога висловив вдячність опозиції, яка захищає депутатів, позбавлених повноважень згідно з рішенням ВАСУ.

"Активну лінію веде опозиція, за що особисто вдячний. Переважна думка політиків, юристів, журналістів у тому, що судова ухвала - це загрозливий прецедент, який розриває саму суть права, судочинства і парламентаризму. Щось не знайшов жодної оцінки, яка хоча б небагато виправдовувала "прецедент 8 лютого", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Балога також здивований відсутністю реакції з боку голови Верховної Ради Володимира Рибака. "Однак мене дивує мовчання спікера ВР пана Рибака. Думаю, він читав Конституцію і добре розуміє, що позбавляти депутата повноважень - це виняткова прерогатива органу, яким він зараз керує. І рішення ВАСУ - це особистий ляпас і йому зокрема".

На думку Балоги, продовження мовчання Рибака "ще раз доведе, що ВАСУ виконав замовлення влади, хоча мені особисто не хочеться, щоб Володимир Васильович був статистом у чужому спектаклі".

Підстав для звільнення ряду суддів ВАСУ немає, вважають у ПР

Народний депутат України Володимир Олійник (фракція Партії регіонів) зазначає, що про звільнення суддів Вищого адміністративного суду України (ВАСУ), які позбавили депутатських мандатів Павла Балогу і Олександра Домбровського, можна говорити лише в тому випадку, коли буде доведено факт порушення при прийнятті даного рішення.

"Мене дивують такі заяви, тим більше тих, хто називає себе юристом. Ставити питання про звільнення суддів можна, тільки якщо буде встановлено факт порушення законодавства. Але рішення суду набрало чинності. Якщо рішення суду діє, то немає жодних підстав для звільнення цих суддів", - сказав Олійник.

Також читайте:

Качественная установка лобовых стекол в Москве по выгодной цене доступна благодаря сайту mister-auto.ru

Известный представитель шоу-бизнеса России пообщался с журналистами, ответил на их вопросы, а также рассказал, что накануне ему понадобилась установка лобовых стекол в Москве быстро и качественно, а поэтому он очень рад, что наткнулся на сайт mister-auto.ru.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1393 | Додав: adminA | Теги: ВАСУ, депутатів, мандати, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]