Пт, 2024-03-29, 01:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:05
Опозиція затвердила програму дій. Майдан блокує президента і ГПУ
Інші останні Політичні новини
11:40. Керівник центрального виборчого штабу Об'єднаної опозиції, перший заступник лідера партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявляє, що охорону Євромайдану і його патрулювання буде посилено, передає "Інтерфакс-Україна".

"Безумовно, ми будемо посилювати як захист Майдану, так і патрулювання нашими активістами прилеглих територій", - сказав він. Турчинов підкреслив, що це пов'язано з тим, що міліція не виконує належним чином свої функції.

11:05. Понад 7 тисяч громадян спокійно мітингують у Києві, повідомили в Управлінні зв’язків з громадськістю МВС України. У правоохоронному відомстві запевняють, що грубих порушень громадського порядку зафіксовано не було. Ситуація в країні в цілому також залишається спокійною.

Найбільше скупчення людей знаходиться в Маріїнському парку столиці, біля Верховної Ради України, і на прилеглих до неї вулицях - там волевиявлення висловлюють майже 5 тисяч осіб. "Понад 1300 мітингувальників знаходяться на Майдані Незалежності, майже 200 осіб - неподалік Адміністрації Президента і 150 - біля Будинку уряду", - зазначили у відомстві.

10:55. З Майдану Незалежності висунулася колона у декілька тисяч чоловік, яка йде до Шевченківського районного суду Києва. Очікується, що сьогодні суд визначатиме запобіжний захід для затриманого вчора за підозрою в організації заворушень на Банковій активісту громадської організації "Дорожній контроль" Андрію Дзіндзі.

10:10. Прес-служба "Батьківщини" повідомляє, що останнім часом почастішали випадки відвертого шахрайства, коли гроші на функціонування Майдану збирають аферисти.

"Звертаємо вашу увагу, що кошти готівкою збираються ЛИШЕ у прозору скриньку на вході до Штабу національного спротиву у Будинку профспілок на Майдані. Щовечора зібрані у скриньку кошти приймає на баланс спеціально створена контрольна комісія, яка складається з представників трьох опозиційних партій та громадських організацій".

9.45. Мітингувальники продовжують блокувати будівлю Кабміну і Адміністрації президента з вимогою відставки уряду. В даний час біля будівлі уряду з боку вулиці Садової перебуває близько 1 тис. осіб. На підступах до Адміністрації президента в пікеті беруть участь близько 300 осіб.

9.00. Працівники ГПУ, йдучи на роботу, переступають через протестувальників під вигуки "Ганьба!", - написав у своєму Facebook Володимир Ар’єв. "Кілька працівників ГПУ поставили підпис під вимогою звільнити безневинно затриманих і їх пропустили, скандуючи "Дякуємо!", - додав він.

8.20. Під Генпрокуратурою мітингувальники з Деамальянсу почати лежачий протест. Сюди підтягнули три автобуси "Беркута", повідомляє сторінка Євромайдану у соцсмережах.

Протест проводиться на підтримку вимоги звільнити дев'ятьох хлопців, затриманих на Банковій 1 грудня, і зняти підозри з них (генпрокурор має на це право згідно з пунктами 7, 9, 13 та 15 статті 36 Кримінального Кодексу України). "Переступили через закон - переступайте через українських громадян", - такий меседж Демократичного Альянсу.

7.20. Протестувальники в Києві блокують входи в будівлю Адміністрації президента України. Раніше колона, що почала рух з Майдану Незалежності до будівлі адміністрації, розділилася на дві частини. Одна частина залишилася на перетині Інститутської і Банкової вулиць, друга продовжила рух до Лютеранської вулиці.

Від цієї частини колони по ходу руху організатори залишають по 15 осіб біля кожного входу до будівлі Адміністрації президента. Колона продовжує рух.

6.30. Більше тисячі мітингувальників стоять на площі Незалежності в Києві. Зі сцени раз-по-раз виступають активісти, люди, як і в попередні дні, гріються біля вогнищ, тупцюють і співають. Чимало активістів переночували у наметах, а також у пунктах обігріву в Будинку профспілок та приміщенні КМДА. Правоохоронців поблизу Майдану Незалежності практично немає, передає Радіо "Свобода".

Опозиція озвучила план дій для Євромайдану

Водночас бійці внутрішніх військ МВС охороняють будівлю уряду з центрального входу на вулиці Грушевського і з боку Лютеранської. Загалом ситуація в центрі Києва спокійна.

Сьогодні о 5.30 очікувався розгін мітингувальників "Беркутом" - один з організаторів акції на Майдані Незалежності оголосив зі сцени, що бійці "Беркута" повідомили йому про підготовлюваний розгін. Він також додав, що це може бути і дезінформацією, спрямованою на те, аби створити паніку серед протестувальників, але закликав не піддаватися на можливі провокації і зберігати спокій.

5 грудня, 20.00. На Майдані Незалежності, неподалік від стели, встановили каплицю. Як повідомляє Релігійно-інформаційна служба України (РІСУ), польовий храм – це звичайний намет. Від інших він відрізняється тим, що вгорі височить хрест, а у середині є престол, ікони, свічки. Ідея встановити каплицю належить декану Київському УГКЦ о. Ігорю Онишкевичу. Священик хотів, аби кожен протестувальник, незалежно від конфесійної приналежності, міг сюди прийти і помолитися.

"Першу Службу Божу тут відправили єромонахи–редемптористи УГКЦ. А вже вночі у храмі молився православний священик разом зі своїми вірянами", – сказав отець Леонід Григоренко.

Священнослужитель повідомив, що каплиця тут стоятиме доти, доки триватимуть акції протесту і Майдан не покинуть мітингувальники. Онишкевич вже призначив священиків, які тут проводитимуть Богослужіння і встановив для них графік чергування.

"Сьогодні наша капличка була вщерть заповнена вірянами, а хто не вмістився, стояв надворі. Проте кількість учасників для нас не має великого значення. Якщо хоч хтось тут знайде Бога, мир, душевний спокій, то капличку варто відкрити і для однієї людини", – зазначив отець Леонід.

Опозиція озвучила план дій для Євромайдану

Як повідомляє прес-служба партії "Батьківщина", основними цілями і завданнями Євромайдану є: звільнення політв'язнів, кримінальні справи проти глави МВС Віталія Захарченка, "беркутівців", винних у побитті демонстрантів, відставка уряду Миколи Азарова, дострокові парламентські і президентські вибори, підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. У план дій також входять міжнародні та організаційно-правові заходи. Так, опозиція закликає:

"А) включити на повну потужність весь потенціал провідних міжнародних організацій, зокрема звернутися:

1. До Ради з прав людини ООН та Верховного комісара ООН з прав людини, поінформувавши їх про грубе порушення владою України своїх міжнародних зобов’язань, що випливають з Міжнародного пакту про громадянські та політичні права ООН, та передавши прохання вжити відповідних заходів впливу з метою припинення таких порушень.

2. До Ради Європи – з приводу брутального та масового порушення владою України Європейської Конвенції з прав людини. Слід запропонувати ініціювати відповідні слухання в Раді Європи з українського питання.

3. До неурядової міжнародної організації "Репортери без кордонів" - з приводу варварського і садистського побиття журналістів в Україні, зокрема іноземних журналістів, під час виконання ними своїх професійних обов’язків.

4. До міжнародних правозахисних організацій (Amnesty International, Human Rights Watch). Слід негайно запросити представників цих організацій як спостерігачів для здійснення моніторингу за розвитком подій в Україні.

Б) У зв’язку з тим, що репресивні заходи владних структур в Україні організуються, оплачуються керівними особами держави, які, за неодноразовими повідомленнями ЗМІ, є причетними до масованого розкрадання державних активів і незаконного збагачення коштом населення країни, а також незаконного вивезення грошей за межі країни, звернутися:

1. До міжнародної організації з питань боротьби з незаконним відмиванням коштів (FATF), Світового банку, Управління ООН з наркотиків та злочинності – з метою задіяння механізмів, передбачених їхньою спільною ініціативою щодо повернення вкрадених активів та з метою організації розслідування щодо джерел походження закордонних рахунків та нерухомого майна найвищих посадових осіб України та їхніх близьких родичів.

2. До окремих урядів країн Групи 20 з метою сприяти такому розслідуванню, для чого просити їх заблокувати закордонні рахунки цих осіб, оскільки кошти з них можуть бути використані для придушення законних мирних протестів в Україні.

3. До неурядової міжнародної організації "Репортери без кордонів" з проханням організувати паралельне розслідування щодо закордонних рахунків та нерухомого майна, яке належить керівним посадовим особам України або їхнім родичам за кордоном.

В) Задля забезпечення легітимних інтересів громадянського суспільства України у стосунках з міжнародними організаціями в терміновому порядку утворити Національний комітет із захисту громадянських прав в Україні, до складу якого мають увійти представники політичних партій, громадянського суспільства, зокрема студентська молодь, що бере участь у протестах, представники малого бізнесу, лідери громадської довіри, знакові постаті та інші. Основною функцією комітету має стати документування злочинів проти людяності в Україні. Утворити його представництва в усіх регіонах України. До складу комітету максимально інтегрувати вже чинні громадські організації.

Г) Організувати безперервний процес перебування депутатів, політиків демократичних країн на Майдані в Києві. Запросити до Майдану депутатів Сейму Польщі, представників ЄНП з різних країн, депутатів Європарламенту та національних парламентів країн Європи, США, Канади, опозиційних лідерів з Росії та Бєларусі.

Д) Ухвалити на Майдані звернення до ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, ЄС про ескалацію насильства і репресій влади проти мирних громадян України. Звернути увагу світової спільноти на оприлюднення представником Партії регіонів інформації про можливі трупи: це свідчить про те, що вже є жертви дій влади або плануються нові, відповідальність за яких буде покладено на опозицію.

Е) З метою публічного контролю над фінансовими, економічними резервами та рахунками, з’ясування їхніх місць зберігання звернутися до МВФ та Банку міжнародних розрахунків (Базель, Швейцарія). З метою відстеження фінансової ситуації створити Раду фінансового моніторингу при Штабі національного спротиву.

Є) Звернутися до Світового конгресу українців, урядів Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, а також США, Канади, Великої Британії (де є значні українські діаспори) з проханням бути готовими надати гуманітарну допомогу Західній Україні, якій уряд Азарова готує гуманітарну катастрофу, голодомор. Опозиція пропонує примусити працювати Уповноваженого з прав людини. Постійно вимагати від неї конкретних дій, використання повноважень для розслідування у повному обсязі побиття мирних мітингувальників. Постійно інформувати Майдан про її дії та бездіяльність. Вимагати від Генеральної прокуратури публічної інформації про хід розслідування побиття. Постійно інформувати Майдан про її дії та бездіяльність.

Сформувати "Чорну книгу катів і порушників прав людини в Україні" і оголосити на Майдані перші прізвища осіб, які будуть внесені до неї. Розіслати цю книгу в усі міжнародні організації до урядів демократичних країн. У ЗМІ та на екрані Майдану періодично оприлюднювати "список катів", до якого включити політиків, депутатів-"регіоналів", "беркутівців", суддів - усіх тих, хто причетний до репресій, та їхні фотографії (акція "Знай ката в обличчя"). Постійно оновлювати цей список.

Підготувати з документальним підтвердженням та направити до міжнародних правозахисних організацій та Генеральної прокуратури України повідомлення про вчинення злочину керівником київського "Беркута" Сергієм Косюком – вчора і сьогодні в ТСН було показано репортаж про те, що 1 грудня на вул. Банковій провокаційними діями з трактором керувала особа, схожа на нього. Поставити питання про встановлення цієї особи та притягнення її до кримінальної відповідальності за організацію масових заворушень, перевищення влади, посягання на життя і здоров’я працівників міліції.

Домогтися початку кримінального провадження проти міністра внутрішніх справ України Захарченка за дії "Беркута" 30 листопада та 1 грудня. Створити ТСК з цього питання у Верховній Раді України. Також опозиція просить закликати до бойкоту товарів та послуг тих компаній та організацій, власники яких є депутатами або активістами Партії регіонів. Звернутися до державних службовців, не згодних з нинішньою політикою влади із закликом добровільно подати у відставку. Ініціювати масові демонстрації протесту проти візиту в Україну керівників глав держав і урядів, які підтримують чинний режим. Учасникам Євромайдану також слід посилити охорону громадського порядку.

Зокрема, провести переговори з керівниками "афганців", організацій ветеранів Збройних сил і силових структур з метою залучення їх до охорони громадського порядку в місцях проведення акцій та захисту прав громадян під час мирних протестів. Залучати будівельну, сільськогосподарську та комунальну техніку до посилення периметру Майдану. Ініціювати акції під "Межигір’ям". Підготувати та зареєструвати законопроект, який би передбачав можливість існування державних резиденцій, зокрема резиденції глави держави, тільки на території державних установ і, відповідно, забороняв їхнє функціонування на території приватних організацій, у тому числі тих, які зареєстровані за кордоном.

Здійснювати постійний моніторинг підвозу людей на акції, які організовані Партією регіонів, визначити відповідальних за проведення такого моніторингу в усіх рекреаційних зонах навколо Києва, зокрема, в Пущі-Водиці, Кончі-Заспі, Ірпені, Василькові тощо, у самому Києві, зокрема на залізничних та автобусних вокзалах.

Довідка

Масові акції прихильників євроінтеграції в Києві та інших регіонах України почалися 21 листопада після оголошення урядом про призупинення підготовки Угоди про асоціацію з ЄС, яку планувалося оформити на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі.

О 4.00 30 листопада влада брутально розігнала мирний мітинг студентів. Бійці спецпідрозділу "Беркут" почали витісняти з Майдану Незалежності активістів, які залишалися на мітингу на підтримку євроінтеграції країни. За інформацією очевидців, "Беркут" бив кийками всіх без розбору - молодих людей, дівчат. Били ногами, тягли по землі.

35 учасників акції на захист євроінтеграції затримала міліція, 7 осіб шпиталізовано. Пізніше всіх затриманих відпустили.

У свою чергу опозиція оголосила загальнонаціональний страйк. Створено штаб національного опору.

Того ж таки дня президент України Віктор Янукович заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які сталися вночі на Майдані Незалежності" і зажадав від Генеральної прокуратури України терміново надати українському суспільству результати негайного та об'єктивного розслідування для належного покарання винних.

1 грудня сотні тисяч українців вийшли на мітинги протесту в Києві та регіонах. Опозиція провела Народне віче на Майдані і оголосила про початок загальнонаціонального страйку з вимогою відставки Кабміну і президента.

Лідер парламентської фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк заявив, що Янукович хоче скликати Раду національної безпеки та оборони України та оголосити надзвичайний стан в Україні.

Учасники акції протесту 4 грудня заявили, що почнуть цілодобове пікетування Адміністрації президента, якщо президент протягом двох днів не виконає вимог опозиції: відставка Кабміну, звільнення політв’язнів, дострокові президентські та парламентські вибори.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: блокує президента і ГПУ, програму дій, опозиція, євромайдан | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]