Пт, 2024-04-19, 23:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:19
Опозиція здивована: влада не намагається відправити Юлю за кордон
Інші останні Політичні новини
Голова Центрального штабу партії "Батьківщина" Олександр Турчинов заявляє, що представники української влади не пропонували лідеру партії, екс-прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко лікуватися за кордоном. Про це він сказав на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів щодо нібито існування домовленостей на найвищому рівні про лікування Тимошенко за кордоном, повідомляє прес-служба партії "Батьківщина".

"До цього часу українська влада жодного разу не пропонувала Юлії Володимирівні лікуватися за межами України. Жодного разу такої пропозиції ні від президента, ні від керівництва пенітенціарної служби, ні від прокуратури до Юлії Володимирівни не надходили, а саме від них і безпосередньо від президента Віктора Януковича залежить вирішення цього питання", - сказав Турчинов.

Своєю чергою, відповідаючи на це запитання, захисник Сергій Власенко зазначив, що насправді підписання Угоди про асоціацію з ЄС не повинно залежати від однієї людини, але водночас додав, що йдеться про дотримання українською владою базових принципів демократії, і тому Тимошенко має бути звільнена, оскільки рішення суду щодо неї було політично вмотивованим.

При цьому він наголосив: "Ми залишаємо за собою право у випадку невиконання Віктором Януковичем рішення Європейського суду звернутися з проханням до Комітету міністрів Ради Європи зобов’язати Українську державу виконати рішення Європейського суду і негайно звільнити Юлію Тимошенко".

Лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк наголосив, що на сьогодні набуло чинності рішення Європейського суду з прав людини за скаргою Тимошенко щодо її законного арешту.

"І якщо Янукович хоче, щоб угода була підписана, то він має і юридичне, і політичне право зробити перший крок для того, щоб звільнити Юлію Тимошенко, а саме - надати їй можливість отримати медичну допомогу в Німеччині", - сказав Яценюк.

За його словами, тоді Угода про асоціацію з ЄС буде підписана. Яценюк підкреслив, що у разі невиконання українською владою базових критеріїв, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, підписання може не відбутися.

Він нагадав, що, відповідно до правил і процедур ЄС, навіть одна країна може заблокувати підписання угоди. "Ми, принаймні, підозрюємо, що є з десяток країн, які сьогодні готові сказати про те, що угоду не буде підписано, якщо Юлія Тимошенко не буде звільнено", - наголосив Яценюк.

Яценюк наполягає, що рішення ЄСПЛ можна буде вважати виконаним тільки тоді, "коли Тимошенко буде на волі".

Він підкреслив, що у зв'язку з набранням чинності рішення ЄСПЛ "всі посадові особи, починаючи зі слідчих і закінчуючи сумнозвісним суддею Кірєєвим, який незаконно посадив у в'язницю Тимошенко, повинні понести відповідальність згідно з Кримінальним кодексом України, оскільки мова йде про незаконний арешт і незаконне ув'язнення".

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією 2009 року. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

9 травня 2012 року Тимошенко перевели з колонії в Центральну клінічну лікарню №5 (Харків). Тактику і медикаментозне лікування екс-прем'єра визначають німецькі лікарі з клініки "Шаріте" (Берлін).

28 лютого генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що Тимошенко поки що не перевозять з Центральної клінічної лікарні Укрзалізниці №5 в Качанівську виправну колонію, щоб не загострювати ситуацію навколо неї.

30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань. У той же час юристи та політики по-різному інтерпретували, чи встановив суд політичну мотивацію арешту.

Окремо згадаємо: у квітні 2012 року Ангела Меркель заявила про бажання привезти Тимошенко на лікування до Німеччини.

13 травня 2013 року Власенко повідомив, що Тимошенко не погодиться на лікування за кордоном і вимагатиме юридичної та політичної реабілітації.

У Європарламенті вимагають негайно звільнити Тимошенко

Європейська народна партія і Група Зелених, які представлені в Європарламенті, закликають негайно звільнити українського екс-прем'єра Юлію Тимошенко в рамках виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Зокрема, співголова Групи Зелених/ЄВА у Європарламенті Ребекка Хармс заявила: "Лідера української опозиції Юлію Тимошенко мають звільнити негайно. Українська влада має нарешті виконати рішення Європейського суду з прав людини. Це рішення, яке полягало в тому, що її арешт був порушенням прав людини, 31 липня стане юридично обов'язковим для виконання, адже саме тоді закінчується термін подачі апеляції. Три місяці тому суд назвав арешт українського політика свавільним".

За словами Хармс, ув'язнення Тимошенко ставить під загрозу поглиблення відносин між Україною та ЄС. Звільнення і реабілітація Тимошенко, навпаки, будуть передумовами для укладення Угоди про асоціацію.

Президент Європейської народної партії Вілфред Мартенс написав у Twitter: "ЄНП повторює свою вимогу негайно звільнити Юлію Тимошенко відповідно до вимог ЄСПЛ, які набирають чинності".

Мартенс також попередив, що "українська влада повинна припинити політично вмотивовані судові процеси і, нарешті, виконати умови ЄС для підписання Угоди про асоціацію".

Нагадаємо, рішення Європейського суду з прав людини, ухвалене 30 квітня 2013 року в результаті розгляду першої справи Тимошенко проти України, набуло статусу остаточного. За регламентом діяльності ЄСПЛ, рішення могло бути оскаржене протягом трьох місяців у Великій палаті міжнародної судової установи, але уряд не скористався цим механізмом. 30 квітня ЄСПЛ визнав незаконним, політично мотивованим і свавільним арешт Тимошенко 5 серпня 2011 року в рамках судового розгляду так званої газової справи.

30 липня Міністерство юстиції поширило заяву про те, що порушення, на які вказав Європейський суд у справі "Тимошенко проти України", вже виправлені шляхом ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 977 | Додав: adminA | Теги: Опозиція .влада, Юлю за кордон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]