Чт, 2024-03-28, 14:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:45
Опозиція зібрала на мітинг 10 тисяч, але вірить у мільйони
Інші останні Політичні новини
Сьогодні в Україні потрібно боротися не тільки за дочасні вибори, а й взагалі за можливість вибору. Про це заявив голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк під час мітингу в рамках загальнонаціональної акції протесту "Вставай, Україно!" в Івано-Франківську в четвер, 28 березня.

"Ми пройшли парламентські вибори, і завдяки вам, вашій позиції, в Україні з’явилася нова Верховна Рада, яка непідконтрольна президенту Віктору Януковичу і яка заявила, що одне із завдань парламенту – відправити Януковича у відставку і на смітник історії", - наголосив він.

За його словами, події в нинішній Верховній Раді показують, що в Партії регіонів немає більшості.

"Закони, які голосувались картками, як пенсійна реформа, харківські угоди, закон про бюджет, який виділив на Януковича 5 млн грн на день, закон про мови, - такі закони більше не будуть проголосовані в цьому парламенті", - наголосив Арсеній Яценюк.

"Ми не можемо задовольнитися тим, чого досягнули. Сила є тільки в одному - в мільйонах людей. Там є сила змін. Ми в парламенті ніхто інший, як ваші представники. І чим більше ви тиснете і вимагаєте – тим сильнішого результату можна досягнути", - підкреслив голова фракції "Батьківщина".

Він наголосив, що опозиція висунула політичні і економічні вимоги: "Наша політична вимога – відставка цього президента і дострокові президентські вибори".

Ще одна політична вимога опозиції – відставка Кабінету міністрів: "Всі опозиційні фракції, 174 народні депутати України, внесли резолюцію про недовіру уряду", - сказав Арсеній Яценюк.

Серед соціальних вимог опозиції, за його словами, - скасування пенсійної реформи та встановлення справедливого порядку нарахування пенсій, скасування надмірних пільг і привілеїв для посадовців, продаж 16 державних дач президента.

"Людям треба роботу, людям треба заробітну плату. І для того, щоб це забезпечити, в країні треба прийняти кодекс економічного розвитку. Податки не для того, аби доїти Україну, а для того, аби стимулювати розвиток економіки, створювати робочі місця, платити високу заробітну плату бюджетникам", - підкреслив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що на порядку денному опозиції також реформування системи охорони здоров’я: "Медицина не погана, її нема", - наголосив він і зазначив, що переконався в цьому, коли госпіталізували його доньку: "Там (у лікарні – ред.) нічого немає: ні ліків, ні заробітної плати в лікарів – нічого. У нашій реформі медицини – запровадження державного гарантованого рівня надання медичних послуг і державної страхової медицини".

Також опозиція вимагає ухвалення закону про освіту. Арсеній Яценюк підкреслив, що за цієї влади "національною ідеєю" стало – "як виїхати з України, і автор цієї ідеї - президент Янукович". "Наша молодь повинна не просто отримувати дипломи - наша молодь повинна отримувати знання і перспективну роботу", - сказав Арсеній Яценюк.

За його словами, влада хоче затягнути Україну "в Радянський союз, який називається Митним союзом: "У нас (в опозиції – ред.) на порядку денному підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом".

Арсеній Яценюк наголосив, що президент Янукович просто так владу не віддасть, адже влада усвідомлює, що для неї програш виборів – це програш всього: "І тому ми сьогодні повинні боротись не тільки за дострокові вибори, а взагалі за можливість вибору. Ми – це три опозиційні партії, це, в першу чергу, народ України, який прагне змін, це Юлія Тимошенко і Юрій Луценко".

Арсеній Яценюк закликав усіх присутніх на мітингу 18 травня приїхати до Києва і взяти участь у всеукраїнському марші "Вставай, Україно!": "Сказати своє "так" Україні, "так" Європі і "так" нашому майбутньому".

До маршу "Вставай, Україно!" в Івано-Франківську приєдналися понад 10 тисяч жителів області

Понад 10 тисяч жителів Івано-Франківщини пройшли маршем центральною вулицею Івано-Франківська в рамках загальнонаціональної акції "Вставай, Україно!".

Колону очолювали голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, фракції "УДАР" Віталій Кличко та фракції "Свобода" Олег Тягнибок.

Експерт: Опозиція не готова до прямого штурму влади

Опозиція розуміє, що зараз не зможе організувати революцію чи повстання. Таку думку вчора на прес-конференції висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, пише Gazeta.ua.

"Коли я чую заяви деяких опозиціонерів навіть щодо кількості людей, які мають бути на фінальній акції "Вставай, Україно!" – 50 тисяч: це багато це чи мало? Ветерани Майдану кажуть, що якщо ви хочете змінити владу, повинно бути не менш ніж 100 тисяч. Я думаю, опозиція розуміє обмеженість своїх можливостей. Вони розуміють той факт, що зараз рівень протестних настроїв не такий, щоб організувати нову революцію, повстання, як казав Яценюк на початку березня", - зазначив політолог.

За його словами, опозиція не готова до прямого штурму влади.

"Для них головне зараз зберегти обличчя і також підживитись цією протестною енергією, змінити тактику. Треба виборцям продемонструвати, що ми боремося, шукаємо вашої підтримки. Тому ця акція має певний сенс для опозиції. Але вона не спрямована на те, щоб кардинально змінити політичний процес. Інша річ, що сама політична ситуація підкидає опозиції нові теми, конкретні вимоги. У даному випадку одна з вимог, яка вже зараз буде використовуватись, в травні теж – це проведення київських виборів. Так що ефект обмежений. І ефект цей буде залежати від того, наскільки боєздатна опозиція. Зможе вона зібрати кілька десятків тисяч людей у Києві, то з нею будуть рахуватися. Якщо ні, тоді це буде перша невдала спроба. Дехто вже каже про фальстарт. Думаю, що результат буде обмеженим, поміркованим. Потенціал опозиції залишиться, але стане очевидним, що позиція ще не готова до прямого штурму влади", - зауважив Фесенко.

Нагадаємо, 18 травня у Києві опозиція планує провести фінальну акцію "Вставай, Україно!". "Свобода" планує зібрати 50 тисяч людей на мітинг опозиції в Києві.

Нагадаємо, у Вінниці, Ужгороді та Львові вже пройшли мітинги опозиціонерів, на яких зібралися тисячі людей.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1003 | Додав: adminA | Теги: мільйони, мітинг 10 тисяч, опозиція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]