Вт, 2024-04-23, 23:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:22
Оприлюднено протоколи допитів Попова, Сівковича та Коряка
Інші останні Політичні новини
Журналістам передали частину протоколів допиту заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника київської міліції Валерія Коряка і голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова, пише "Українська правда".

Це - очна ставка. Ще один документ - допит Валерія Коряка. Він дав свідчення слідству, що йому зателефонував міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко і наказав виконувати всі команди Сівковича.

З допиту прямо випливає, що Сівкович транслював вказівки секретаря РНБО Андрія Клюєва.

У свою чергу Сівкович жодного разу під час допиту прізвища Клюєва не назвав.

Сівкович каже, що до нього звертається більшість опозиційних депутатів у разі виникнення у них проблем. Про це він заявив на допиті Генеральної прокуратури, про що свідчать опубліковані напередодні протоколи відповідних допитів.

Виходячи із змісту документів, про це заступник секретаря РНБО сказав, відповідаючи на запитання слідчих щодо затримки 29 листопада на під'їздах до Майдану Незалежності двох агітаційних автобусів.

За словами начальника столичної міліції Валерія Коряка, він розпорядився не пропускати ці автобуси після того, як відповідну вказівку йому дав Сівкович.

На запитання слідчих, по якій причині Сівкович дав вказівку Коряку перекрити рух двом автобусам, заступник секретаря РНБО відповів:

"Мені телефонували представники блоку БЮТ, а саме депутати Княжицький і Мартиненко, і хотіли завести ці автобуси на середину Майдану Незалежності. У зв'язку з тим, що громадська акція була студентська і не мала політичного забарвлення, я порадив Коряку В.В. не запускати ці автобуси на Майдан Незалежності, а поставити їх десь біля Будинку Профспілок…".

"До мене звертається більшість опозиційних в разі виникнення у них якихось проблем", - заявив Сікович, відповідаючи на уточнююче запитання щодо того, чому депутати БЮТ звернулися саме до нього.

"В мене були повноваження щодо недопущення на Майдані надзвичайних пригод. Якби агітаційні автобуси заїхали на Майдан, де були не політизовані студенти, то міг би виникнути конфлікт, що б призвело до порушень громадського порядку", - наводяться в протоколі слова заступника секретаря РНБО.

14 грудня у ході брифінгу генпрокурор Віктор Пшонка заявив: за кривавий розгін Євромайдану покарають секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника київської міліції Валерія Коряка і голову Київської міської держадміністрації Олександра Попова. Президент Віктор Янукович підписав указ про відсторонення всіх трьох на час проведення розслідування.

ЗМІ: Коряк керувався вказівками Клюєва через його зама

В протоколі одночасного допиту, закріпленому печатками і підписами всіх опитаних, допущено дві очевидні помилки: по батькові Попова названо "Петрович", тоді як насправді він - Олександр Павлович, а документ датований 13 листопада 2013 року. При цьому протоколи індивідуального допиту Коряка і Сівковича датовані 13 грудня, пише "Інтерфакс-Україна".

Під час перехресного допиту на запитання, хто ініціював завезення на майдан Незалежності конструкцій новорічної ялинки між третьою та четвертою годинами ночі 30 листопада, Коряк розповів, що у нього була відповідна розмова з Сівковичем і Поповим.

Сівкович, у свою чергу, розповів, що назвав час "коли Майдан буде повністю закритий". "Я сказав Попову, що о 3:30 з майном із Майдану виїжджає остання машина, яка вивозить сценічне обладнання та гучномовці, і вже за 15 хвилин туди можна завозити конструкції. Людей на Майдані мало і ніхто не заважатиме транспорту. Також ми з Поповим обговорили, що на всяк випадок треба, щоб співробітники міліції зробили коридор для заїзду машин, щоб ніхто на Майдані не потрапив під колеса. Після цього Попов сказав мені зателефонувати Коряку, що я і зробив, і повідомив йому, коли саме на Майдан заїжджатимуть комунальні вантажівки", - заявив Сівкович, уточнивши, що вказівок командувати Поповим йому ніхто не давав.

Попов, у свою чергу, зазначив, що отримав команду керівника РНБО Андрія Клюєва виконувати вказівки Сівковича, "а саме: рішення, які він прийматиме стосовно транспорту - виконувати".

Коряк також заявив, що особисто спілкувався з міністром внутрішніх справ Віталієм Захарченком, який дав йому вказівку зв'язатися з Сівковичем і виконувати його команди про забезпечення громадського порядку на майдані Незалежності. При цьому на зустрічне запитання, чи попереджав він Сівковича, що на Майдані багато людей, Коряк відповів ствердно: "Я сказав Сівковичу, що на Майдані багато людей і питання про завезення ялинки доцільне лише зранку". "На це він наполегливо почав говорити, що обладнання з Майдану вивезти необхідно, щоб завезти туди комплектуючі ялинки негайно", - додав керівник київської міліції.

Під час додаткового індивідуального допиту Коряк повідомив, що 29 листопада ввечері йому зателефонував Попов з вимогою забезпечити проїзд техніки з обладнанням для проведення новорічних заходів та звільнити Майдан від мітингувальників, що він йому заявив про небажаність цього, "оскільки на Майдані залишилося багато людей, і треба дочекатися ранку". "На що він мені відповів, що він, тобто Попов, остаточних рішень не приймає, а виконує завдання, яке сам отримав від секретаря РНБО Андрія Клюєва і зараз передасть трубку людині, яка курируватиме це питання. Після чого зі мною почав говорити Володимир Сівкович... З моєю пропозицією зачекати до шести годин ранку В.Сівкович не погодився і наполіг, що це необхідно зробити зараз, тобто приблизно о 12 годині ночі. На це я зауважив, що необхідно почекати до 2:30, щоб було менше громадян", - розповів начальник київської міліції.

За його словами, Сівкович і Попов вночі приїхали до нього, де вони разом спостерігали за подіями на майдані Незалежності з робочого кабінету з камер відеоспостереження. Після того, як приблизно о 3:20 мітингувальники спробували перешкодити комунальникам розвантажити автомобілі, "на вимогу Сівковича я дав команду своєму заступнику Петру Федчуку, щоб він із особовим складом міліції особливого призначення "Беркут" відтіснили мітингувальників із Майдану в напрямку вул.Хрещатик", розповів Коряк.

Він розповів, що Сівкович і Попов залишили його кабінет ближче до ранку, після чого він повідомив про подію главі МВС Віталію Захарченку.

На запитання, як часто Сівкович бере участь в організації забезпечення громадського порядку силами київської міліції, Коряк відповів, що це було вперше, а от із О.Поповим питання охорони громадського порядку обговорюються часто.

При цьому він розповів, що в ту ніч Сівкович кілька разів виходив із його кабінету і комусь телефонував, а після розгону мітингу повідомив, що телефонував А.Клюєву "і доповів, що його завдання виконано".

"Можу пояснити, що я віддавав наказ підлеглим про відтиснення мітингувальників, тому що це було завдання Секретаря РНБО Клюєва, який обіймає вищу адміністративну посаду у виконавчій владі держави", - резюмував Коряк.

У свою чергу, Сівкович під час допиту розповів, що дізнався про плани завезення на головну площу столиці обладнання для встановлення новорічної ялинки від Попова і сам йому сказав, що "доки всі люди не розійдуться з майдану Незалежності, не треба туди завозити обладнання". При цьому він заявив, що "дізнався, що все сценічне та інше обладнання з майдану Незалежності буде вивезено приблизно о 3:30. Сказав про це Попову, на що він мене попросив зателефонувати Коряку і сказати, що через 15 хвилин поїде техніка".

Заступник секретаря РНБО розповів, що вже в кабінеті у начальника київської міліції "ми побачили, як працівники міліції почали оточувати територію Майдану, а через деякий час люди почали розбігатися". "При цьому Коряк по рації і телефону з кимось спілкувався і говорив, щоб співробітники міліції забезпечили проїзд транспорту на майдан Незалежності. А також давав ще якісь вказівки, які точно не пам'ятаю", - додав він.

На запитання, чи давав він Попову вказівку про завезення на майдан Незалежності обладнання о 4 годині ночі, Сівкович відповів негативно, наголосивши, що говорив йому, що "обладнання можна завозити лише після того, як люди з Майдану розійдуться... і що це буде десь близько 4:00". Він також заявив, що не давав вказівки Коряку про звільнення головної площі столиці, від людей, що були там.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1008 | Додав: adminA | Теги: протоколи допитів Попова, Коряка, Сивковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]