Сб, 2024-04-20, 15:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:55
Організували "бурштинову мафію" правоохоронці та причетні до влади люди, - Нацполіція
Інші останні Кримінальні новини

Так звана "бурштинова мафія" в Рівненській області сформувалася з керівників районів, сіл, лісгоспів, правоохоронних органів і кримінальних елементів, заявив на брифінгу начальник Департаменту захисту економіки Національної поліції України Ігор Купранець, пише Інтерфакс-Україна.

"Видобуток бурштину організовували не копачі, які заробляють на життя, а правоохоронці і люди, які мають стосунок до влади. Неможливо вийти і копати бурштин без дозволу голови сільради, лісничого, дільничного, начальника міліції або керівника районної прокуратури", - зазначив Купранець.

Він уточнив, що в спецоперації у справі "бурштинової мафії" були задіяні 300 поліцейських, понад 60 слідчих Військової прокуратури і більш ніж 50 оперативників Служби безпеки України.

За словами начдепа, правоохоронці відпрацювали інформацію про сотні осіб, провели десятки обшуків, щоб встановили коло причетних до незаконного видобутку бурштину. За матеріалами кримінальної справи проходить 32 людини, з-поміж яких працівники обласної та районних прокуратур, СБУ, голови райдержадміністрацій, керівники районних лісгоспів.

"Прикриття нелегального бізнесу здійснювали поліцейські", - підкреслив Купранець.

"Це працівники ввіреного мені підрозділу - визнаю. Ми факти виявили, задокументували, люди будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Проходять за матеріалами і працівники внутрішньої безпеки, які в принципі повинні боротися з проявами будь-якого хабарництва і корупції в Нацполіціі", - заявив начальник департаменту.

Купранець також розповів про угоди за участю "перевертнів у погонах". За його словами, весь вилучений бурштин, згідно з договорами матеріально-відповідального зберігання, повинен був зберігатися на складах однієї комерційної організації. Керівники ж правоохоронних структур області домовилися з керівництвом цієї комерційної структури і мали можливість забирати звідти дорогоцінний камінь високої якості і міняти його на знецінений камінь. Той бурштин, який мав ринкову вартість, перепродували, в тому числі і за кордон.

Раніше, 4 липня Нацполіція спільно з СБУ та Генпрокуратурою провела спецоперацію із затримання осіб, причетних до незаконного видобутку бурштину на Рівненщині. За підозрою в організації злочинного угруповання вже затримані кримінальний авторитет Микола Ребешка, заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик. Прокурор області Анатолій Ковальчук відсторонений від посади.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 795 | Додав: adminA | Теги: нацполіція, влада, бурштинова мафія, правоохоронці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]