Чт, 2024-03-28, 19:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:49
Оригінали документів про виведення коштів з банку "Хрещатик" поліція вилучила
Інші останні Кримінальні новини

  Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявляє про виїмку поліцією оригіналів кредитних договорів з центрального офісу неплатоспроможного банку "Хрещатик" в Києві. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Фонду.

Згідно з повідомленням, 31 травня близько 13.00 представники Головного слідчого управління Національної поліції провели обшук і виїмку оригіналів документів у центральному офісі банку "Хрещатик".

"Свої дії правоохоронці обґрунтовували наявністю у них постанови Печерського районного суду столиці у справі №757/25537/16-к від 27 травня 2016 року, в якій йдеться про необхідність здійснити обшук і виїмку документів в рамках кримінального провадження, інформація про який була зареєстрована в ЄРДР ще 16 березня, тобто майже за місяць до введення тимчасової адміністрації в банк "Хрещатик", - йдеться в повідомленні Фонду.

Тимчасовий адміністратор банку Ігор Костенко заявив, що готовий надати всі дані, необхідні для розслідування кримінального провадження та притягнення порушників до відповідальності.

"Ми не приховуємо документи, а, навпаки, зацікавлені встановити істину, надто якщо мова йде про маніпуляції з активами банку "Хрещатик", - зазначив він.

Костенко запропонував правоохоронцям отримати належним чином завірені копії всіх документів, необхідних для проведення слідства, за умови, що оригінали кредитних справ залишаться в банку.

"Адже оригінали цих справ - це надважливі документи, які є основою для проведення майбутньої позовної роботи Фонду. Стовідсоткових гарантій того, що вилучені документи будуть збережені, на жаль, немає. Відомі випадки, коли після виїмки документи або губляться, або взагалі знищуються. А без них притягнути будь-кого до відповідальності неможливо", - додав він.

Згідно із законодавством, оригінали кредитних справ повинні зберігатися до повного погашення кредиту та після цього на кілька років ще будуть передаватися в архів.

Фонд гарантування наполіг на тому, щоб вилучення оригіналів документів відбувалося під опис, із заповненням протоколу вилучення та копіюванням кредитних справ.

Нагадаємо, Фонд гарантування запровадив тимчасову адміністрацію у банку "Хрещатик" 5 квітня на підставі рішення Національного банку про визнання зазначеної фінансової установи неплатоспроможною. Фонд попередньо оцінював обсяг виплат гарантованих відшкодувань вкладникам банку "Хрещатик" у 2,8 мільярда гривень.

Банк "Хрещатик" працює на ринку України з 1993 року та входить до двадцятки найбільших банків за обсягом активів. Згідно з даними про структуру власності банку, ключовими власниками фінустанови є громадянин України Андрій Іванов з часткою 37%, Київська міськдержадміністрація з часткою 25%, громадянин Австрії Микола Солдатенко із часткою 24%.

При запровадженні в банк тимчасової адміністрації Київміськдержадміністрація заявила, що за фактом банкрутства банку на правах його міноритарного акціонера звернулася в правоохоронні органи та Державну фіскальну службу.

Згодом у правоохоронні органи звернувся і Національний банк, який заявив, що має відомості, котрі можуть свідчити про організовану злочинну діяльність у банку.

За інформацією екс-голови правління банку Дмитра Гриджука, "Хрещатик" ніколи не був кишеньковим банком певної фінансово-промислової групи і практично з дня свого заснування - 23 роки - займався спільними проектами зі столичним муніципалітетом. Він також повідомив, що банк потребував підтримки акціонерів, якої не отримав.

За інформацією джерел в банку, комунальні підприємства м. Києва, підзвітні Київміськдержадміністрації (КМДА), незадовго до запровадження тимчасової адміністрації в банк "Хрещатик" встигли вивести з нього близько 300 мільйонів гривень своїх коштів. Разом з тим, за даними КМДА, з початку року до 1 квітня комунальні підприємства Києва вивели з неплатоспроможного банку "Хрещатик" лише 25%, або 115 мільйонів гривень своїх коштів у банку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: поліція, виведення коштів з банку Хрещатик, оригінали документів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]