Чт, 2024-04-25, 14:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:42
Основним торговельним партнером України став Євросоюз
Інші останні Економічні новини

За підсумками 2014 року Євросоюз став основним торговельним партнером України, відтіснивши країни СНД на другу позицію. При цьому ЄС вийшов на перше місць в зовнішньоторговельному балансі України і з експорту, і з імпорту товарів.

Про це повідомляє Державна фіскальна служба України.

У 2014 році відбувся суттєвий перерозподіл структури зовнішньоторговельних зв'язків України.

У 2013 році найвагомішим торговельним партнером України були країни СНД (36% загального товарообігу), а потім країни ЄС (31%) та Азії (23%). На частку решти партнерів припадало 10% товарообігу.

Через рік на перше місце вийшли країни Євросоюзу (36%), відтіснивши країни СНД на другу позицію (29%). Частка країн Азії становила 24%, і 11% - всі решта партнерів.

При цьому країни СНД лідирують у структурі зовнішньоторговельного балансу України як імпорту, так і експорту.

За підсумками 2014-го Україна експортувала на 14% товарів менше, ніж роком раніше, - 54,2 млрд грн проти 68900 млн у 2013-му.

Попри те, при загальному зменшенні обсягів торгівлі, український експорт до країн СНД зріс на 2%.

Зазначимо, що український експорт зріс майже у всіх країн ЄС: Нідерланди - 7%, Італія - 5%, Польща - 4%, Німеччина - 1%, інші країни - 2%, а зменшився тільки в Угорщину та Францію.

Нагадаємо, що Євросоюз зберіг для України односторонні преференції в торгівлі з країнами ЄС до кінця 2015 року в рамках тристоронніх домовленостей між Україною, ЄС і Росією.

Як результат, зовнішньоторговельний баланс України змінив структуру: експорт до Росії зменшився на 25%, але при цьому в таких же обсягах збільшився експорт в країни Євросоюзу.

Важливо, що зростання українського експорту до Європи повністю компенсує втрати від зниження експорту до Росії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1059 | Додав: adminA | Теги: Євросоюз, основним торговельним партнером Укр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]