Пт, 2024-03-29, 07:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:55
Останню партію високозбагаченого урану Україна вивезла
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Україна в повному обсязі виконала взяті на себе зобов'язання, забезпечивши в четвер вивіз до Російської Федерації за сприяння США і МАГАТЕ останньої партії високозбагачених ядерних матеріалів з Харківського фізико-технічного інституту, повідомляє департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ.

"Таким кроком наша держава вкотре підтвердила її багаторічну відданість справі ядерного роззброєння та нерозповсюдження і зробила практичний внесок у подальше зміцнення режиму нерозповсюдження, встановленого Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", - наголошується в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС нагадують, що в ході Вашингтонського саміту з ядерної безпеки у 2010 році Україна оголосила про рішення позбутися всіх наявних запасів високозбагаченого урану до початку проведення 26-27 березня 2012 року в Сеулі саміту з ядерної безпеки. Це рішення було закріплено низкою політичних документів, зокрема, положеннями спільної заяви президентів України та США від 12 квітня 2010 року і міжурядового меморандуму з США про співробітництво з питань ядерної безпеки від 26 вересня 2011 року.

"В рамках реалізації двосторонніх домовленостей з США Україна отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання. Крім того, завдяки фінансуванню США почалися роботи з будівництва на базі Харківського фізико-технічного інституту новітнього джерела нейтронів", - підкреслили в МЗС.

"Зазначені кроки, а також подальша співпраця із США в цій сфері, сприятимуть зміцненню потенціалу вітчизняних науково-дослідних установ у сфері прикладної ядерної фізики і дозволять створити базу для отримання широкого спектру медичних ізотопів для діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань", - йдеться в заяві.

Як повідомлялося, 20 березня, напередодні візиту до Сеула для участі у другому саміті з питань ядерної безпеки, який проходитиме на наступному тижні, президент країни Віктор Янукович заявив, що Україна наближається до фінальної стадії ліквідації своїх запасів високозбагаченого урану відповідно до укладеної два роки тому угоди із США.

Варто також нагадати, що Сполучені Штати надали понад 60 мільйонів доларів на ліквідацію високозбагаченого урану й будівництво дослідницької ядерної установки.

Раніше міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявляв, що в обмін на відмову від високозбагаченого урану українські науковці отримають від США унікальну установку для проведення високотехнологічних наукових досліджень.

"В рамках пакета домовленостей зі США досягли того, що ми не просто віддаємо високозбагачений уран, а й отримуємо найсучаснішу унікальну установку для високотехнологічних досліджень, спрямованих у майбутнє", - сказав міністр.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1077 | Додав: adminA | Теги: Україна вивезла останню партію висо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]