Сб, 2024-04-20, 08:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:35
Остаточно Польща відмовила США у видачі Поланскі
Інші останні Новини Європейського Союзу

Верховний суд Польщі відхилив касаційну скаргу прокуратури на рішення Краківського суду щодо відмови у екстрадиції до США режисера Романа Поланскі. Про це повідомляє "Громадське ТБ".

За рішенням суду справу про екстрадицію Поланскі закрито.

Касаційну скаргу до Верховного суду подавав міністр юстиції Польщі Збігнев Зьобро.

На захист 83-річного Поланскі виступило багато польських акторів, режисерів і політиків.

Поланскі - володар "Золотої пальмової гілки", "Золотого ведмедя", "Золотого лева", "Оскара", "Сезара", "Золотого глобуса", а також премії BAFTA за найкращу режисуру.

Ярослав Качинський, чия консервативна партія "Право і справедливість" наразі має усю повноту влади у Республіці Польща, на парламентських виборах 2015 року зробив обіцянку видати режисера США одним з пунктів своєї передвиборчої програми.

Довідка

Кримінальне переслідування Поланскі триває з 1977 року. У США кінематографіста звинувачують у сексуальних стосунках із Самантою Геймер, якій на той момент було 13 років. За даними прокурорів, режисер дав потерпілій шампанське й наркотики, після чого схилив до сексу.

1977 року режисер визнав себе винним. У рамках угоди з правосуддям він погодився на психіатричне обстеження в тюремному шпиталі. Однак наступного року, не чекаючи остаточного вердикту, він утік зі США, отримавши інформацію, що суддя, який слухав його справу, може скасувати угоду і відправити його у в'язницю на довгий термін. За американськими законами, у разі втечі винного принцип давності злочину на нього не поширюється.

2009 року режисера заарештували в Цюриху на підставі американського ордера й помістили під домашній арешт. 2010 року його звільнили, оскільки швейцарська влада ухвалила рішення не видавати його США.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 766 | Додав: adminA | Теги: видача Поланскі, відмова США, Польща | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]