Сб, 2024-04-20, 09:59
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:29
Отримали змогу легально "обдирати" довірливих українців фінансові піраміди
Інші останні Кримінальні новини
Верховний суд України (ВСУ) змінив своє ставлення до фінансових пірамід. Згідно з його останнім рішенням, їм стане простіше отримувати гроші довірливих українців, а останнім буде все складніше повертати свої вкладення, пишуть "Вести".

"ЗСУ змінив своє попереднє рішення, в якому говорив, що покупки в групах - це пірамідальна схема, оскільки залучення нових клієнтів відбувається за кошти старих платників. Тепер у Верховного суду нова позиція: якщо компанія отримала ліцензію у Нацфінпослуг - це вже не фінансова піраміда", - пояснив юрист Ростислав Кравець.

Основна небезпека полягає в тому, що українці щомісяця вкладають невеликі гроші собі на квартири і машини за примарний шанс отримати їх у майбутньому. У результаті, після зборів грошей з багатьох людей, піраміди купують один-два об'єкти і все. Більшість вкладників залишаються без покупки, але з великими сумарними витратами.

Раніше ще можна було повернути втрачені кошти від діяльності таких компаній. Але тепер це буде майже неможливо.

"Якщо компанію називають пірамідою, то суди зобов'язані визнавати недійсними договори, підписані з клієнтами. І вимагати повернення пайовикам внесених коштів, причому в повному обсязі: якщо людина вклала в купівлю машини 25 тисяч грн за п'ять місяців, то їй повинні повернути всю суму", - розповів юрист Михайло Можаєв.

Але тепер повернути втрачені гроші буде майже неможливо. "Після останнього рішення ВСУ визнати недійсними договори клієнтів з компаніями, у яких є ліцензії Нацфінпослуг, і повернути гроші пайовиків буде набагато складніше (хоча я не говорив би, що абсолютно неможливо)", - резюмував Кравець.

Зазначимо, уряд схвалив законопроект, яким передбачено заборону фінансових пірамід в Україні. Відповідне рішення ухвалено на засіданні Кабміну 11 березня 2013 року.

"На жаль, останнім часом в Україні почастішали випадки шахрайств за допомогою фінансових пірамід. Водночас чинне законодавство недостатньо захищає громадян від таких оборудок. Закон "Про захист прав споживачів" не можна застосувати в даному випадку, адже згідно з його нормами громадян, які вносять свої кошти, не можна вважати споживачами", - сказано у повідомленні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 876 | Додав: adminA | Теги: Фінансові піраміди, змогу, легально обдирати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]