Чт, 2024-03-28, 21:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:31
Палац Януковича і сутність "тиранічного смаку" - Financial Times
Інші останні Іноземна преса про Україну

 Резиденція Януковича в "Межигір'ї" по площі трохи поступається Монако і являє собою "майже таке ж повноцінне місто-державу, з власним вертолітним майданчиком, зоопарком, приватною колекцією автомобілів, полем для гольфу, молочною фермою і рестораном, стилізованим під корабель", пише заступник редактора аналітичного відділу The Financial Times Ендрю Джек. Як і в палацах багатьох інших плутократів, від Чаушеску до Саддама, значна частка грошей витрачалася на екстравагантні, але позбавлені смаку речі.

Кореспондент описує деякі приміщення резиденції. Наприклад, "Янукович в одязі автогонщика дивиться з портрета в окремі кімнати, призначені для більярдного столу, боксерського рингу, тиру та басейну".

У головному будинку - всюди кришталеві люстри, а також дерев'яні і мармурові мозаїки. Є білий рояль і скляні ліфти. "Коридор у псевдосередньовічному стилі, де стоять лицарські обладунки, прикрашений мозаїками на всю довжину. Він веде в приватний кінотеатр з дюжиною масажних крісел", - йдеться в статті.

"Якби все це не символізувало такого яскравого зловживання довірою народу, загальне враження було б не так страхітливе, як комічне", - вважає Ендрю Джек.

Автор наводить думки "двох провідних "гуру стилю" - Девіда Тенга і Бена Пентрита - про палац Януковича і зразки "тиранічного смаку".

"Ось підроблений середньовічний арсенал - привіт, королево Вікторіє", - зауважив Пентрит.

"Йому слід було замовити повний коридор [обладунків - InoPressa]. Люди кажуть, що важлива тільки якість. А я вважаю, що кількість не менш важлива", - заявив Тенг.

"А хазяйська спальня схожа на міріади поганих президентських номерів у міріадах поганих готелів, правда?" - сказав Пентрит.

Тенг віддався спогадам: "Усі будинки Каддафі виглядали однаково, він просто їх цілком "делегував". "У палацах, які я бачив, було один і той же мотлох: білий мармур, моторошні дивани", - додав він.

Потім Тенг перейшов до Муссоліні: "Він використовував грандіозні плани фашизму, щоб вселити вам почуття вашої малості. Входиш до кімнати, а він неодмінно на іншому її кінці, за столом, і відчуваєш себе справжнім карликом".

На думку Тенга, резиденції інших сучасних диктаторів теж кошмарні і досить несмачні, бо їхні господарі нічого не тямлять у пропорціях: "Ті, у кого є почуття архітектури, можуть зрозуміти, у чому фашизм прорахувався у своїй візуальній стилістиці. Коли стеля занадто висока, ти насправді програєш в сфері відносин з людьми".

Пентрит визнав, що Шпеєр, архітектор Гітлера, створював "автентичні класицистичні будівлі, а не кітч".

Тенг пояснив: "Різниця в тому, що найбільші будівлі і найкрасивіші створювалися справжніми архітекторами за замовленнями". Якщо ж замовник просто просить: "покажіть мені грандіозний проект", приходить другорозрядний архітектор і малює щось колосальне.

"Палац Януковича - несмак якраз такого сорту - ерзац-різновид підробленого класицизму. Судячи з фото, це якась пародія на Версаль. Просто у людини грошей було забагато, а смак геть був відсутній; по-моєму, дуже характерна проблема", - сказав Пентрит.

"Що ж, це манія величі, вона завжди лежить в основі свідомості диктаторів", - зауважив Тенг.

"Можна стверджувати, що палац Януковича не відповідає справжньому диктаторському стилю. Тут інше - лише "стиль надлишку грошей". Якщо хочеш бути справжнім диктатором, стиль має бути набагато більш зловісним. А це просто стиль McMansion (стандартних особняків - InoPressa). Навіщо їм знадобився будинок у стилі американського кітчу?" - дивується Пентрит.

На закінчення Тенг зауважив: "Нувориші взагалі, чи то політики, чи то бізнесмени, хочуть все і прямо зараз. Адже без майстерної праці, яка вимагає часу, неможливо отримати щось якісне. Неможливо прискорити виготовлення мармурової плити, неможливо за два дні розписати Сикстинську Капелу".

Переклад InoPressa 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1564 | Додав: admin | Теги: тиранічний смак, палац янукович | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]