Пт, 2024-04-19, 16:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:55
Пам’ятник Івану Гонті на Черкащині поставили на постамент Сергія Кірова
Інші останні Новини з регіонів України
У Черкаській області в селі Жаботин Кам’янського району погруддя гайдамаці, ватажку Коліївщини Іванові Гонті встановили на постамент, що залишився від пам’ятника комуністу Сергію Кірову, повідомляє всеукраїнська газета "Козацький край".

Селяни у Жаботині відкрили пам’ятник ватажкові Коліївщини, використавши музейний експонат і постамент, що залишився від знищеного стихією пам’ятника більшовику.

Після розформування сільського краєзнавчого музею, з Жаботина до Кам’янки вивезли усі експонати, окрім бюстів ватажків Коліївщини Гонти і Залізняка – вони залишилися у сільській раді. 1993 року бюст Залізняка встановили біля сільського клубу на спеціально спорудженому постаменті.

За 20 років через дорогу від Залізняка поставили і бюст Гонті. Як повідомляє видання, демонтаж пам’ятника Кірову не був політичною акцією - його демонтували після руйнування внаслідок несприятливих погодних умов.

Раніше повідомлялось, що в місті Христинівка на Черкащині на в`їзді в місто встановлять пам’ятник Івану Гонті.

Довідка

Іван Гонта був одним з керівників Коліївщини в 1768 році. Його було видано полякам і засуджено особливим церковним трибуналом. Після десятиденних тортур Гонті винесли смертний вирок.

Останки Гонти мали виставити в 14 містах Правобережної України. На третій день страти коронний гетьман Ксаверій Браницький наказав відрубати голову Гонті, який з надзвичайною мужністю витримав тортури. Після цього вирок виконувався над трупом.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 941 | Додав: adminA | Теги: Черкащині, постамент Сергія Кірова, пам’ятник Івану Гонті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]