Пт, 2024-03-29, 12:02
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:35
Панорамні фото Японії до і після землетрусу опублікувала Google
Інші останні Новини світу науки і технологій

Компанія Google, виконуючи липневу обіцянку, опублікувала архів інтерактивних цифрових знімків північно-східних регіонів Японії, які були практично зметені з лиця Землі землетрусом і цунамі в березні 2011 року. За допомогою наданого сервісу інтернет-користувачі можуть здійснити віртуальну подорож по країні, порівнявши різні території до і після стихійного лиха, йдеться в блозі Google.

Один з найпотужніших за останні десятки років землетрус магнітудою 9,0 стався в Японії 11 березня. Підземні поштовхи викликали цунамі - висота хвиль, що обрушилися на узбережжя, досягала десяти метрів. В результаті розгулу стихії загинули і зникли безвісти понад 22 тисячі осіб. Землетрус також призвів до аварії на атомній електростанції "Фукусіма-1", де прогриміли кілька вибухів, які пошкодили реактори, і був зафіксований витік радіації.

Щоб оцінити масштаб руйнувань, за допомогою функції Street View картографічного сервісу Google Maps можна подивитися 360-градусні панорами постраждалого регіону. Крім того, порівняти зображення японських міст і селищ до і після землетрусу пропонується на спеціально створеному сайті Build The Memory, де, зокрема, є можливість розмістити власні фотографії, зроблені на місці трагедії, передає NEWSru.com.

Працюючи над архівом, автомобілі Google Street View проїхали понад 44 тисяч кілометрів, зазначає Google. Вони створили знімки 82 міст у постраждалих префектурах - Фукусіма, Міягі, Ямагата та інших. Зробивши віртуальний тур по північно-схід Японії, можна побачити, як стихія змінила вигляд цієї території. При просуванні з глибини країни до узбережжя ідилічна сільська місцевість різко змінюється - замість охайних забудов перед очима постають гори щебеню, трісок і руїни, що залишилися від будинків.

"Ми сподіваємося, що цей електронний архів виявиться корисним для дослідників, що вивчають наслідки природних катастроф. Крім того, ми вважаємо, що за його допомогою будь-яка людина в світі зможе оцінити масштаб шкоди, заподіяної країні", - відзначив менеджер по продукту Street View Кей Кавай. Інформація може стати в пригоді історикам, архітекторам, містобудівникам, працівникам туристичної галузі, а також мандрівникам і покупцям нерухомості.

У нижньому лівому кутку кожного знімка, опублікованого в архіві, вказаний місяць і рік його створення. Як повідомляють розробники Google, ця функція була однією з найбільш запитуваних користувачами за останні роки, оскільки без зазначення дати зйомки в достовірності фотографій можна засумніватися.

Березневий землетрус в Японії викликав потужний громадський резонанс, в тому числі серед інтернет-користувачів. У Мережі відразу після трагедії були запущені сайти, що мають на меті морально і матеріально підтримати місцевих жителів. Природний катаклізм став однією з найбільш обговорюваних тем за підсумками 2011 року в сервісах Facebook і Twitter.

ЗМІ неодноразово публікували страхітливі знімки постраждалих районів. На них було видно, що прибережні міста на північному сході опинилися втопленими в коричневій рідині - замість будинків всюди валялися шматки бетону, металу і дерева. Особливо чітко жахливі наслідки були помітні на оприлюднених супутникових знімках, на яких замість будинків, які раніше стояли стрункими рядами, можна було розгледіти лише розмиту землю.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1113 | Додав: adminA | Теги: Google, Фукусіма | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]