Пт, 2024-04-19, 07:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:13
Парафування Угоди про асоціацію з ЄС нічого не дає Україні - експерти
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Сьогодні Угоду про асоціацію з Євросоюзом буде парафовано в повному обсязі. Те, що викликало б ажіотаж рік тому, тепер проходить майже непомітно. Адже обидві сторони розуміють: парафований документ надовго покладуть у стіл. І невідомо, коли його звідти дістануть.

Вчора до Брюсселя для парафування вилетів заступник міністра економіки, уповноважений Кабміну з євроінтеграції Валерій П'ятницький. Автограф з боку України поставить саме він, тому що парафувати будуть економічну частину угоди - ту, в якій мова йде про зону вільної торгівлі з ЄС.

Політичну частину угоди ще 30 березня завізував заступник міністра закордонних справ Павло Клімкін, а ось всі нюанси ЗВТ продовжували узгоджувати до останніх днів. І лише у вівторок представник ЄС з питань торгівлі Джон Кленсі оголосив, що все узгоджено, тексти перекладено офіційними мовами Євросоюзу і готові до парафування, пише газета "Сегодня".

А ось наступний етап євроінтеграції - підписання договору президентами України та Євросоюзу - відкладено на невизначений термін.

"Рішення про підписання угоди буде залежати від політичної ситуації в країні", - дипломатично заявив з цього приводу той-таки Кленсі, маючи на увазі, звісно, Україну.

Німецький політолог Александр Рар трактує позицію Євросоюзу так: "Все залежить від того, як пройдуть осінні парламентські вибори в Україні. Це наступний бар'єр для вашої країни. Питання Тимошенко, звичайно, не знімається, але воно відходить на другий план. І якщо українській владі вдасться провести вибори, максимально усунувши адмінресурс, якщо в результаті виборів у парламенті сформується сильна опозиція, то в руках у європейських прихильників України з'явиться козир для того, щоб нагадати Європі про необхідність тримати перед Києвом двері відчиненими. Не варто забувати, що Україна в Європі завжди мала і матиме такого потужного союзника, як Польщу. Для поляків найгіршим кошмаром є перспектива нового відходу України на російську орбіту, і вони завжди робитимуть все для того, щоб Україна не повернулася в обійми Москви".

Але джерело в дипколах менш оптимістичне щодо європейської позиції: "Нині Україні нема чого чекати від Європи. Жоден результат виборів не змінить її позицію - навіть якщо Яценюк стане спікером парламенту. Бо годі уявити, щоб Меркель і компанія півтора року влаштовували Україні обструкцію, а потім раптом взяли й сказали - гаразд вже, підпишемо з вами асоціацію".

"Пауза у відносинах України та Євросоюзу буде тривалою, швидше за все - до 2015 року, - вважає політолог Вадим Карасьов. - Ба більше, вже зараз ясно, що аж до президентських виборів ми будемо інтегруватися, але не інтегруємося ні в Європейський Союз, ні в Євразійський. Це об'єктивна реальність, не пов'язана з долею Тимошенко або ще чимось: Україні з погляду прагматизму необхідний і західний вектор, і східний. На практиці ж виходить, що ми не рухаємося до жодної зі сторін, щоправда, з різних причин: на Захід - боо немає довіри європейських лідерів до наших, а на Схід - тому що немає довіри наших лідерів до російських".

"Сам Захід підкреслює, що парафування - технічний процес, який не є певним кроком на шляху євроінтеграції України. І в нас немає причини не довіряти цим заявам, - каже політолог Володимир Корнілов. - А якщо говорити відверто, то ніякої євроінтеграції ніколи не було. Євроінтеграція - це процес вступу в ЄС, а Брюссель чітко пояснив, що про вступ України в ЄС не йдеться.

Нагадаємо, Україна і Євросоюз розпочали переговори про укладання Угоди про асоціацію у 2007 році.

19 грудня 2011 року за результатами саміту Україна - ЄС сторони оголосили про завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію зі створенням поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі.

Однак за підсумками саміту Україна не отримала гарантій долучення до Євросоюзу і угоду про ЗВТ не парафовано.

30 березня 2011 року сторони парафували політичну частину документа, а також першу й останню сторінки економічного розділу.

5 червня 2012 року міністр економічного розвитку і торгівлі України Петро Порошенко наголосив, що Україна та Європейський Союз майже завершили узгодження тексту угоди про створення зони вільної торгівлі. При цьому він зазначив, що у тексті документа немає надзвичайно жорстких умов для України.

Учора, 18 липня, спікер ЄС з питань торгівлі Джон Кленсі анонсував, що Україна та ЄС остаточно завершили технічний процес доопрацювання тексту розділу Угоди про асоціацію, який стосується створення поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі. Остаточне парафування тексту відбудеться 19 липня в Брюсселі.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1040 | Додав: adminA | Теги: Україні, Угоди про асоціацію, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]