Вт, 2024-04-23, 12:08
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:44
Парафувати Асоціацію з ЄС цьогоріч неможливо, але МЗС не засмучується
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявив, що угода про асоціацію (УА) не буде парафована на грудневому саміті Україна-ЄС. Документ технічно не встигнуть підготувати, навіть якщо переговори щодо його тексту завершаться в найближчі дні, уточнили європейські дипломати.

У МЗС закликають не драматизувати ситуацію і кажуть про існування "кількох опцій", що дозволяють оголосити про завершення переговорів щодо УА навіть за технічної неготовності документа, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У будівлі Верховної Ради 24 листопада відбулося засідання комітету парламентського співробітництва (КПС) України та ЄС. Крім депутатів українського і європейського парламентів, на зустріч запросили послів країн-членів ЄС, а також представників МЗС. Дипломати і депутати деякий час обговорювали політичну ситуацію в Україні, при цьому навіть лояльні до української влади учасники дискусії зійшлися на думці, що країна відчуває серйозні труднощі.

"В останні місяці ми стикаємося зі зниженням якості демократії в судовій системі. Я не хочу концентруватися на справі Тимошенко, адже є безліч інших змін, в тому числі, що стосуються бізнесу. Ми все ще є вашими друзями, але ці зміни нас дуже турбують... Ми не хотіли б поховати рівень демократії в країні", - заявив депутат Європарламенту Марк Сівець (Польща, група соціал-демократів, яка співпрацює з Партією регіонів). "Нічого не можу заперечити, на жаль. Довіри до судової системи у нас не було, немає і не скоро буде", - констатував спікер Володимир Литвин.

Однією з тем, що обговорювалися в рамках КПС, стали переговори щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема, неодноразово заявлена президентом Віктором Януковичем вимога внести перспективу членства в текст даного документа. "Преамбула договору не призначена для того, щоб у ній містилася перспектива членства, - сказав Жозе Мануел Пінту Тейшейра. - І я хочу нагадати: на початку свого президентства Янукович стверджував, що він є не євроромантиком, а європрагматиком, і не має наміру просити у Євросоюзу те, чого Євросоюз не може дати Україні".

Необхідно зазначити, що українська сторона вчора говорила вже не про перспективу, а лише про формулювання, що натякають на європейське майбутнє Києва. "Дійсно, ця угода не про вступ до ЄС, а про асоціацію. Але в ній мають бути присутні такі положення, як визнання європейської ідентичності, нашої спільної культури. Це питання як переваги України, так і сенсу цієї угоди", - зазначив директор департаменту ЄС МЗС України Всеволод Ченцов, додавши, що сподівається на врегулювання спірних положень УА до дня саміту.

"Треба поважати наявну реальність, незважаючи на те, подобається вона чи ні. Ми повинні поважати й позицію Німеччини (заперечує проти вказівки європейської перспективи України в тексті УА)... Так що давайте не будемо створювати проблеми і плисти проти течії", - втрутився в дискусію дипломатів пан Сівець.

Суперечка учасників затих, щоб поновитися пізніше, коли зал залишила більша частина журналістів і винесли всі телекамери. Відповідаючи на запитання про очікування від саміту Україна-ЄС, пан Ченцов допустив, що 19 грудня не відбудеться парафування СА. "Ми можемо знайти інші можливості і формати фіксації остаточного тексту, але це не буде парафуванням в міжнародно-правовому сенсі. Ми зараз розглядаємо всі опції", - визнав дипломат.

Пан Тейшейра у відповідній репліці виявився набагато більш категоричний: "Очікування від цього саміту, що стосуються угоди про асоціацію, були високими, до того ж президент Янукович декларував відповідну мету. Але на даний момент повний текст не готовий і, схоже, вже неможливо зробити так, щоб парафування збігалося із самітом".

Слова голови представництва ЄС підтвердили європейські дипломати. "Навіть якщо ми завтра завершимо переговори по СА, парафування не зможе відбутися цього року - це технічно неможливо", - пояснив посол однієї з європейських держав. "Внутрішні процедури ЄС вимагають, щоб від моменту завершення переговорів до підписання пройшло як мінімум 4-6 тижнів", - додав представник зовнішньополітичної служби ЄС.

Співрозмовники видання в українському зовнішньополітичному відомстві на умовах анонімності підтверджують, що парафування СА в ході грудневого саміту не відбудеться, оскільки українська сторона також не встигне пройти технічні процедури узгодження документа.

"Документ на 1800 сторінок повинен пройти відомчу експертизу, і ми не можемо запустити її до тих пір, поки не завершаться переговори. Наприклад, якщо сьогодні я принесу до Мін'юсту робочі тексти з неузгодженими пунктами, мені повернуть їх з резолюцією, мовляв, приносьте, коли документ буде готовий", - поділився один зі співрозмовників.

Ще однією перешкодою для парафування є те, що розділ УА, що регламентує створення зони вільної торгівлі (ЗВТ), досі не відпрацьований експертами, хоча офіційні переговори по його тексту завершилися ще 19 жовтня.

Співрозмовники газети підкреслюють, що це не означає проблем з ЗВТ - сторони не мають наміру корегувати досягнуті домовленості і займаються лише їх оформленням, що вимагало більше часу і зусиль, ніж очікувалося. Технічна неготовність кількох розділів ЗВТ в свою чергу гальмує процес перекладу документа з англійської на українську мову, що необхідно для проведення внутрішньодержавного погодження.

Всеволод Ченцов, коментуючи заяву Жозе Мануела Пінту Тейшейри, не підтвердив інформацію про неминуче перенесення парафування, але підкреслив, що для МЗС найважливіше значення має не сама процедура парафування, а факт офіційного завершення переговорів з ЄС. "А форма фіксації цього залежить від того, скільки часу в нас залишиться з моменту завершення переговорів по всіх позиціях УА до дня саміту", - заявив він.

Виступаючи перед членами КПС, Ченцов додав, що декларації про завершення переговорів, навіть без парафування його тексту, буде достатньо, щоб "уникнути спокуси з боку окремих країн-членів ЄС чи навіть з української сторони знову відкрити ті чи інші переговорні глави в майбутньому, оскільки це відкриє ящик Пандори".

Слід зазначити, що можливість перенесення парафування УА визнав також заступник голови МЗС Павло Клімкін. "У нас не було принципового наміри парафувати угоду саме на саміті. Була ідея оголосити про завершення переговорів", - заявив він журналістам у Брюсселі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1199 | Додав: adminA | Теги: парафування УА | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]