Пт, 2024-03-29, 17:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
ПАРЄ "забула" про Тимошенко, критикуючи Київ за суди над політиками
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) погодив проект резолюції стосовно України. У ПАРЄ мають намір піддати Київ критиці через кримінальне переслідування представників колишнього керівництва країни, проблемами у судовій системі і невиконанням вимог Ради Європи, пише газета "КоммерсантЪ-Украины".

Прикметно, що в цьому документі, на відміну від резолюцій Європарламенту, лідеру партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко не відводиться ключової ролі. Її імені немає у списку політиків, які утримуються під вартою, і чий стан здоров'я непокоїть ПАРЄ і звільнення яких члени асамблеї мають намір вимагати від Києва.

Минулого четверга в Парижі відбулося засідання моніторингового комітету ПАРЄ, на якому розглядалася проміжна доповідь про ситуацію в Україні і текст майбутньої резолюції, яку повинні були ухвалити на сесії асамблеї в кінці січня. Традиційно проекти резолюцій після затвердження моніторинговим комітетом отримують гриф секретності та оприлюднюються ближче до дати сесії, але у випадку з українською резолюцією це правило було порушено - прес-служба ПАРЄ надала газеті текст документа.

"Зазвичай ми даємо владі країни час на надання своїх пояснень і змін до доповіді. Але оскільки ця доповідь - проміжна (на початку 2013 року запланована ще одна резолюцію стосовно України), ми не стали чекати відповіді Києва та опублікували текст відразу"ка, - пояснила співдоповідач по Україні Майліс Репс (Естонія; генеральний секретар фракції ліберал-демократів у ПАРЄ).

Пані Репс підкреслила, що січнева резолюція буде присвячена "побоюванням ПАРЄ з приводу переслідування опозиційних лідерів, зокрема найвідомішій справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко". Тим часом на трьох сторінках узгодженого проекту пані Тимошенко згадується лише одного разу - разом з екс-міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком і колишнім в. о. міністра оборони Валерієм Іващенком. У документі висловлюється стурбованість порушенням стосовно них справ за статтями 364 ("зловживання повноваженнями") і 365 Кримінального кодексу ("перевищення влади"), а також йдеться про неприйнятність існування цих статей і необхідності їх скасування.

Тональність резолюції вкрай критична - раніше ПАРЄ не стверджувала документів з такою кількістю суворих докорів і зауважень на адресу Києва. Відзначаючи, що багато проблем у судовій системі Україні залишилися ще з часів СРСР, автори нагадують, що за чинної влади ситуація лише погіршилася - зокрема, у ПАРЄ є претензії до принципу формування Вищої ради юстиції. "Цей орган діє всупереч принципу поділу влади і підриває незалежність її судової гілки", - йдеться в документі. Моніторинговий комітет вважає також неприпустимою доволі поширену практику звільнення суддів, невдоволення рішеннями яких висловила прокуратура. Окрему увагу в проекті приділяється "надмірному застосуванню попереднього затримання, часто без обґрунтування або вагомих причин для цього".

Автори тексту також перейнялися станом здоров'я українських політиків, заарештованих на період судового процесу, і вимагають звільнити двох з них - Юрія Луценка та Валерія Іващенка. Пані Тимошенко в цьому контексті не згадується. "Станом її здоров'я ми також дуже стурбовані, але у випадку зі згаданими політиками, як нам відомо, мова йде про загрозу їхньому життю. Крім того, вони обидва звернулися до Європейського суду з прав людини (з приводу затримання)", - пояснила такий вибір Майліс Репс.

Член моніторингового комітету ПАРЄ народний депутат Ольга Герасим'юк (Україна; група Європейської народної партії) підтвердила, що ситуація зі здоров'ям Тимошенко обговорювалася, але рішення про внесення її імені в даний список не було прийнято. "Доказів поганого стану здоров'я Тимошенко у нас не було, а щодо Луценка та Іващенка є реальні сигнали про захворювання, що становлять небезпеку і потребують лікування поза СІЗО. Що стосується стану Юлії Володимирівни, то обговорення цього питання триває, і надалі в резолюцію ще вноситимуться правки", - розповіла пані Герасим'юк.

Як відомо, захист Юлії Тимошенко стверджує, що стан її здоров'я погіршується з кожним тижнем, і не діагностовано на сьогодні хворобу, яка викликає біль у спині і загрожує здоров'ю екс-прем'єра. Тим часом джерело газети в ПАРЄ, що побажало залишитися неназваним, розповіло, що на даний момент у моніторингового комітету "немає впевненості в коректності відомостей з цього питання, які ми чуємо від соратників екс-прем'єра в Україні".

На відміну від резолюцій Європарламенту про Україну, схвалених в останні місяці, проект рішення ПАРЄ не містить окремо виписаної вимоги звільнити пані Тимошенко або забезпечити її участь у парламентських виборах. "У ПАРЄ немає мети звільнити саме Тимошенко, йдеться про спільні проблеми з демократією і судочинством", - пояснила пані Герасим'юк. "Ми вимагаємо, саме вимагаємо, щоб кримінальне переслідування за політичні рішення було негайно скасовано - це стосується статей 364, 365 КК і, якщо буде потрібно, ще кількох. Як тільки це відбудеться, звинувачення щодо лідерів опозиції будуть зняті, і вони опиняться на волі", - додала Майліс Репс.

Представник ПАРЄ, що побажав залишитися неназваним, розповів, що народний депутат від Партії регіонів Сергій Головатий, який також є членом моніторингового комітету, під час дискусії не заперечував проти критичних зауважень на адресу України. "У Головатого були невеликі технічні поправки, але з найважливіших пунктів заперечень не пролунало", - стверджує джерело. За інформацією "КоммерсантЪ-Украина", комітет одноголосно прийняв проект резолюції, і "регіонал" також голосував за його підтримку. Пан Головатий вчора в бесіді з газетою відмовився коментувати дану інформацію, але й не спростував її.

Окремий блок резолюції присвячений ухваленому Верховною Радою закону про вибори - в ПАРЄ привітали його прийняття, але при цьому висловили "жаль у зв'язку з тим, що найважливіші рекомендації, такі як ухвалення єдиного виборчого кодексу і запровадження регіональної пропорційної системи ("відкритих списків"), не були враховані".

Нагадаємо, що сьогодні, 19 грудня, в Києві пройде саміт Україна-ЄС. Керівництво України неодноразово заявляло, що сподівається на парафування угоди про асоціацію з ЄС до кінця поточного року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1068 | Додав: adminA | Теги: ПАРЄ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]