Пт, 2024-04-19, 06:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:26
Парламент Нідерландів дав додатковий час на переговори з Україною
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Парламент Нідерландів погодився надати уряду додатковий час на пошук рішення щодо ситуації із ратифікацією Угоди про асоціацію України з ЄС, яка виникла внаслідок негативного голосування на референдумі у квітні. Про це пише голландська газета Trouw, коментуючи результати дебатів, які відбулися у парламенті у вівторок пізно ввечері, 8 листопада, передає Укрінформ.

"Парламент з неприхованим небажанням надав уряду більше часу, щоб сформулювати відповідь щодо результатів референдуму", - пише газета.

Як зазначається, на розгляд парламенту було винесено ініціативу про вотум недовіри уряду, яку в результаті не підтримала більшість депутатів.

Опозиційні партії розкритикували уряд через те, що впродовж тривалого часу, який минув після референдуму, не було представлено рішення. Водночас одна з опозиційних партій - D66 - заявила, що готова надати уряду додаткові 6 тижнів на переговори.

Як повідомлялося, у вівторок, 8 листопада, у парламенті Нідерландів пройшли дебати щодо ситуації стосовно ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, яка склалася в результаті негативного голосування на референдумі у квітні. Депутат нідерландського парламент Луїс Бонтес від депутатської групи Бонтеса - Ван Клаверена вніс на розгляд парламентарів ініціативу щодо вотуму недовіри уряду, однак її не підтримали. За неї проголосували лише 16 із 150 депутатів Нижньої палати парламенту, 123 - проти.

22 вересня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна може не ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС у частині запровадження поглибленої й всеосяжної зони вільної торгівлі. При цьому він висловив певний оптимізм, що Угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі може залишатися чинною і без Нідерландів, поширюючись на інші 27 країн-членів Європейського Союзу та України.

У той же час 28 жовтня Рютте заявив, що намагається переконати опозицію, голосів якої не вистачає для ратифікації Угоди у Сенаті, щоб вона підтримала ратифікацію документу до 1 листопада.

Минулого тижня уряд Нідерландів заявив, що потребує більше часу для проведення переговорів щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна ЄС та при цьому врахування занепокоєння тих, хто голосував "проти" на квітневому референдумі. Уряд країни взяв ще 6 тижнів на проведення переговорів, в рамках яких хоче знайти "юридично зобов'язальне рішення", яке б враховувало занепокоєння тих, хто голосував "проти" й уможливило ратифікувати документ.

Як зазначив Рютте, в наступні півтора місяця уряд продовжить переговори з країнами-членами ЄС і Україною з метою вписати, що Угода про асоціацію не є кроком до членства в ЄС, і українці не матимуть доступу до ринку праці ЄС. Також має бути включено, що не буде військового співробітництва та фінансової допомоги. Крім того, має бути обумовлено, що боротьба з корупцією в Україні буде центральною частиною угоди. Щодо цих змін необхідно досягти домовленостей під час Європейської ради (саміту ЄС) 15-16 грудня. До цієї дати уряд Нідерландів бере час для подальших переговорів.

6 квітня у Нідерландах відбувся консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Згідно із офіційними результатами, "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосувало 61% виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців), "за" - 38,21% (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32,28%.   

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 763 | Додав: adminA | Теги: додатковий час, переговори, україна, парламент Нідерландів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]