Пт, 2024-03-29, 10:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:03
Парламентські інтриги: "яструби" від опозиції позбавляються "голубів"
Інші останні Політичні новини

Голова блоку НУ-НС Микола Мартиненко не голосував за виключення своїх 12 колег із фракції. Ініціатором цього питання був нібито нардеп Анатолій Гриценко та група В'ячеслава Кириленка "За Україну!", яка планує повернути посаду лідера своєму голові, повідомляє ТСН, посилаючись на власні джерела у Верховій Раді.

"Ми домовилися не коментувати деталей", - так загадково сам Мартиненко, який напередодні несподівано вступив до партії "Фронт змін" Арсенія Яценюка, пояснив рішення про виключення 12 депутатів із фракції у кулуарах ВР вчора.

Утім, формально це рішення досі не прийнято - про нього не оголошено з трибуни парламенту, його юридичний бік аналізують у регламентному комітеті.

"Насправді Мартиненку невигідно, аби фракцію лишали депутати. Тоді більшість стане керованою і позбавить його посади лідера", - розповіло ТСН джерело у групі "За Україну!".

Для розуміння - трохи арифметики. Зараз у фракції НУ-НС 67 нардепів із 13 (!) партій, кожна з яких плете власні інтриги. Кворуму - мінімум 34 депутати - на засіданні фракції НУ-НС не було уже кілька років. Мартиненко розумів, що його кандидатура на посаді голови фракції багато кого не влаштовує, утім, через відсутність кворуму і спільної, узгодженої кандидатури нового лідера позбавити його цієї посади ніхто не міг.

"Після виключення 12 депутатів, на якому ми врешті-решт наполягли, у фракції мало б лишитися 55 парламентарів. Тоді для кворуму буде необхідно вже 28 людей. Це вже реальна цифра. До нової більшості можуть увійти, приміром, група "За Україну!", "Наша Україна", УНП. Це близько 23 людей. Ще з кількома окремими депутатами можна буде домовитися і проголосувати за відставку Мартиненка з посади голови фракції і призначити замість нього В'ячеслава Кириленка, - повідомило джерело.

Цих 12 людей, яких нібито виключили, Мартиненко влаштовував, сам він не проголосував за це рішення. Один - із 35 депутатів, які проголосували, повідомило джерело. Окрім того, за збереження Мартиненка на посаді начебто виступає і Арсеній Яценюк, якому нещодавно пророчили крісло голови фракції.

"Чутки про призначення Яценюка головою фракції - качка, він не міг очолити НУ-НС через те, що людей, які його підтримують у фракції, дуже мало - всього четверо чи п'ятеро. Йому вигідно, щоб Мартиненко лишався на посаді, через нього у Яценюка принаймні є постійний доступ до трибуни", - повідомляє джерело.

Позицію групи Яценюка підтверджує той факт, що засідання фракції і він, і члени його "групи" не бойкотували - вони не тільки не прийшли, а навіть вимкнули телефони, як повідомили їхні колеги.

За даними іншого джерела, перебування "керованого" Мартиненка на посаді голови фракції вигідно і провладній більшості. Саме тому спікер Литвин не квапиться з оголошенням з парламентської трибуни рішення про вихід із фракції НУ-НС виключених її членів, а ті, в свою чергу написали заяви про оскарження цього рішення через порушення процедурних моментів.

Отже, скоріш за все, НУ-НС найближчим часом лишиться у підвішеному стані.

Принаймні, сам Мартиненко випромінює упевненістю. На запитання, що у разі виключення 12 "нунсівців" загрожує йому, відповідає однозначно: "Я почуваюся у безпеці, мені нічого не загрожує", - заявив він у кулуарах ВР журналістам.

На запитання щодо можливої заміни його на посаді голови фракції Мартиненко сказав, що не може коментувати "тих чи інших думок людей", утім, до сьогоднішнього дня, за його словами, на засіданні фракції ці питання не порушувалися і не були предметом обговорення.

Нагадаємо, що 6 вересня було виключено 12 депутатів із фракції "Наша Україна - Народна самооборона". А голова фракції НУ-НС Мартиненко вступив до "Фронту Змін", який, коментуючи своє рішення, наголосив, що його метою вступу в партію Яценюка "є ефективна робота у складі прогресивної політичної команди".

"Фронт Змін" поповнився ще одним парламентарем - Олесею Оробець

Партія "Фронт Змін" поповнилася ще одним народним депутатом - Олесею Оробець, повідомляє прес-служба партії Арсенія Яценюка.

Коментуючи своє рішення, Леся Оробець наголосила на потребі мобілізації зусиль політиків демократичного спрямовання. "У часи, коли загострюється боротьба за відновлення демократичного курсу України і збереження її державницьких завоювань, необхідно гуртувати зусилля. Стояти осторонь - злочинно", - зазначила вона.

"Для мене якісна політика є синонімом командної роботи. Як показує досвід наших найближчих сусідів, які пройшли шлях від пострадянського минулого до європейських спільнот, – лише команда однодумців може забезпечити незворотність демократичного розвитку. Я шукала таку команду і вірю в те, що таки знайшла", - додала політик.

За словами Лесі Оробець, найближчим часом вона планує відвідати з офіційним візитом Сполученні Штати Америки. "У світі, й особливо серед великих держав, спостерігається змученість Україною як непостійним партнером. Доводиться докладати неймовірних зусиль, аби переконувати міжнародну спільноту в тому, що Україна має політичні сили, альтернативні як офіційній владі, так і вихолощеній традиційній опозиції", - зауважила народний депутат.

Як відомо, напередодні до партії "Фронт Змін" офіційно вступила група депутатів - Микола Мартиненко, Руслан Князевич, Роман Ткач і Роман Зварич.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1329 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]