Чт, 2024-04-25, 23:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:05
Парламентські вибори в Україні: демократичні декорації - Neue Zürcher Zeitung
Інші останні Іноземна преса про Україну

"Президент України Віктор Янукович дуже постарався створити враження, що парламентські вибори в неділю пройшли вільно і демократично. Однак іноземні спостерігачі не дозволили себе ошукати", - пише Сирілл Штігер у Neue Zürcher Zeitung. Так, у першому коментарі ОБСЄ йшлося про "крок назад" у порівнянні з попередніми виборами.


"Подібна оцінка не дивує: Янукович заздалегідь вжив заходів, аби досягти бажаного результату", - продовжує Штігер, маючи на увазі вигідну правлячій партії зміну виборчого права, обмеження повноважень парламенту на користь президента, консолідацію влади проти найнебезпечнішої суперниці - Юлії Тимошенко, а також взяття під контроль уряду політичних інститутів і судів. "У такій системі опозиція в будь-якому випадку буде в невигідному становищі", - пише автор, підкреслюючи, що саме перебування Юлії Тимошенко у в'язниці після процесу, розціненому як політичний, перекриває можливість чесних виборів.

Для прикладу Штігер вказує на контраст із Литвою: у цій пострадянській республіці в неділю "в ході парламентських виборів змінилася влада, і нікому навіть на думку не спадає говорити про маніпуляції. В Україні ж інтерес викликає перебіг виборів, а не результат". На думку автора, Європі треба буде це врахувати, розглядаючи подальшу долю Угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Україною.

Однак, зазначає Штігер, на відміну від Бєларусі чи Росії, в Україні ще існує політична конкуренція: на його думку, плюралізм створюють культурні, мовні та історичні відмінності між регіонами країни.

Українська опозиція, за словами Штігера, "не займає свідомо програшної позиції стосовно державної влади, хоча цього разу і не змогла усунути від влади Партію регіонів. Однак у політичних супротивників Януковича (передусім, це Тимошенко і Кличко) з'являється шанс тільки у разі злагодженої роботи їхніх фракцій у парламенті, вважає автор.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1177 | Додав: adminA | Теги: Україні, парламентські вибори, декорації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]