Пт, 2024-03-29, 09:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:27
Партії відзвітували про витрачені гроші на виборах
Інші останні Політичні новини
Учора, 14 листопада, в Центрвиборчкомі завершили приймати звіти про використання виборчих фондів партіями-учасницями виборів. Як з'ясувалося, деякі партії, присутні в списку, зовсім не вели агітації. З політичних сил, які пройшли 5-відсотковий бар'єр, першою про витрати відзвітувала "Свобода", що зібрала на кампанію 23,2 млн грн і витратила все до копійки, пише "Коммерсантъ-Украина".

Чинний закон про вибори народних депутатів зобов'язує партії-учасниці після завершення виборчої кампанії подати Центрвиборчкому інформацію про витрачання свого виборчого фонду. Вчора в апараті ЦВК заявили, що завершили прийом документів від усіх 22 суб'єктів, зареєстрованих у загальнодержавному багатомандатному окрузі.

"Багато подали звіти в останній момент, тож обробка ще не завершена", - уточнив співрозмовник.

У розпорядженні ЗМІ виявилися консолідовані звіти дев'яти партій, зокрема однієї, яка подолала 5-відсотковий виборчий бар'єр - Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Ця партія залучила у свій виборчий фонд рівно 23 млн 200 тис грн і витратила все до копійки.

"На рекламу, як правило, витрачаються круглі суми, і ми змушені були підтягувати фонд під вартість кампанії. Гроші в наш фонд надходили з двох джерел - їх склали пожертви громадян і цільові перерахування з партійної каси. Тому коли побачили, що зібраних коштів не вистачає, перерахували відсутню суму з рахунку партії", - розповів член політради "Свободи" Юрій Сиротюк, який підписав подану в ЦВК відомість.

Докладні дані партійних витрат "Свободи" дозволяють припустити, що партія коректувала звітність, домагаючись рівної підсумкової цифри - витрати по окремих статтях не були округлені. Зокрема, на "використання ЗМІ" - найбільш витратну статтю - партія витратила 17 млн 390 тис 446 грн 64 копійки.

Враховуючи, що за підсумками підрахунку голосів партія "Свобода" здобула підтримку 2 129 933 виборців, вартість одного голосу становила лише 10 грн 89 копійок. З таким показником "Свобода" за підсумками парламентських виборів 2012 року може стати найбільш економною з-поміж усіх політичних сил, які пройшли 5-відсотковий виборчий бар'єр.

Партія регіонів, яка посіла перше місце, за експертною оцінкою голови Асоціації зовнішньої реклами Артема Біденка, витратила на кампанію близько 850 млн дол, що становить понад 1100 грн у перерахунку на один голос. Втім, офіційно партії найчастіше декларують набагато менші витрати.

Прикметно, що інші учасники виборів показали суми з точністю до копійок. Наприклад, партія "Собор", яка зійшла з гонки, витратила на рекламу в ЗМІ 34 тис 805 грн 56 копійок. При цьому жодному з учасників передвиборчих перегонів, які витратили гроші на рекламу, не вдалося звести витрати до рівної суми так, як це зробила "Свобода".

Досить недорогу кампанію задекларувала Радикальна партія Олега Ляшка, яка отримала восьме місце і результат у 1,08%. Його партія відзвітувала про витрачання трохи менш як 6 млн грн, що становить майже 27 грн за голос. Але найбільш економною виявилася партія "Україна майбутнього". Ця політична сила не витратила на агітацію ані копійки і навіть не починала наповнювати свій передвиборчий фонд, однак зуміла посісти 15-те місце з 21, набравши 0,18%, або 37 909 голосів виборців.

Із загальної тенденції випадає також партія "Нова політика" (18-те місце, 0,1% голосів). Тоді як усі партії намагалися максимально віддати свій виборчий фонд, часто не залишаючи в ньому ні копійки, ця політична сила виявила подиву гідну економність. Партійцям не вдалося освоїти досить великий, як на отриманий результат, сумарний бюджет в 497 тис грн, і за підсумками кампанії на рахунках виборчого фонду залишилося майже 76 тис грн.

Як відомо, останнє, 21-ше місце на минулих виборах посіла Ліберальна партія, що набрала 0,07% голосів. Тимчасом партійці запевнили ЦВК, що вели агітацію і витратили на неї всі 232 тис 392 грн, зібрані у виборчий фонд.

Раніше повідомлялося, що політичні партії і кандидати в депутати в період проведення виборчої кампанії з виборів у Верховну Раду України в 2012 році витратили на розміщення зовнішньої реклами близько 60-70 млн грн. Таку оцінку вартості передвиборчої реклами озвучила директор з продажів ТОВ BigMedia (Київ), що входить у групу компаній BigBoard Ukraine, Олена Безхлібна.

За підрахунками президента групи SA Political Communications Артема Біденка, всього на політичну рекламу і агітацію на минулих парламентських виборах партії і мажоритарники витратили 2,5 млрд доларів.

Ще у вересні повідомлялося, що вибори-2012 обіцяють стати найдорожчими в історії незалежної України. Завдяки зміні виборчої системи з партійною на змішану кількість потенційних замовників послуг політтехнологів зросла в рази. В результаті загальні витрати претендентів на місця у Верховній Раді, як прогнозували експерти, досягнули астрономічної суми - понад 2 мільярди доларів.

Нагадаємо, вибори народних депутатів проходили в Україні 28 жовтня. 225 народних депутатів обирали за партійними списками, ще 225 - по мажоритарних округах.

11 листопада Центральна виборча комісія завершила підведення офіційних результатів виборів народних депутатів Верховної Ради України. В цілому за партійними списками і в одномандатних округах у парламент обрані 445 народних депутатів, з них від Партії регіонів - 185, ВО "Батьківщина" - 101, партії "УДАР" - 40, ВО "Свобода" - 37, КПУ - 32, партії "Єдиний центр" - 3, Народної партії - 2, партії "Союз" - 1, Радикальної партії Ляшка - 1, а також 43 самовисуванці.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 961 | Додав: adminA | Теги: Партії, гроші на виборах | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]