Чт, 2024-03-28, 11:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:50
Переговори в Мінську будуть складними. Київ налаштований рішуче. ВІДЕО
Інші останні Надзвичайні новини

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін не виключає наявність труднощів у проведенні зустрічі "Євразійської трійки", України і ЄС у Мінську у вівторок, 26 серпня.

Про це він написав у своєму Twitter.

"Мінськ буде складний, і ми готові до дипломатичного бою. Президент налаштований рішуче. Нас розхитують дезінформацією, тому прошу: зберігайте спокій", - зазначив він.

Зустріч пройде в Палаці Незалежності, який відкрили до саміту глав СНД торік. Про це пише “Сегодня”.

Спочатку планувалося, що зустріч пройде у відкритому 13 років тому Палаці Республіки, проте у вихідні місце зустрічі змінили, віддавши перевагу Палацу Незалежності, біля якого у жовтні тодішній президент України Віктор Янукович, як і інші глави СНД, садив ялинки на алеї почесних гостей. До речі алеї та газони біля Палацу Незалежності хоч і доглянуті, але виглядають досить скромно, не такі, як навколо Межигір'я.

Хоча місце зустрічі президентів вже визначено, час заходів поки не вказують. Як повідомляють джерела в Адміністрації Президента України, балом править російська делегація, одна лише передова група якої прилетіла окремим бортом у складі до 100 осіб.

Незважаючи на те, що до заходів залишаються лічені години, поки відомо лише орієнтовний час прибуття глав держав в аеропорт. Біля Палацу Незалежності, де пройдуть заходи, немає ознак звичайної в таких випадках підготовки. Про зустріч глав МС, України і керівництва ЄС говорять лише розвішані прапори країн на одному з входів до Палацу Незалежності.

Офіційно поки відомо лише орієнтовний час прибуття делегацій. Як повідомило МЗС РБ, першим з іноземних гостей у Мінськ прибуває Президент України Петро Порошенко (орієнтовно об 11.15). Слідом за ним – об 11.30 - прибувають верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон і комісар ЄС з торгівлі Карел де Гюхт. Опівдні очікується прибуття президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. О 13.15 прибуває ще один представник ЄС - Комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер. Останнім очікується прибуття президента РФ Володимира Путіна.

Також повідомляється, що може пройти низка двосторонніх зустрічей між учасниками саміту. Зокрема, прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков не виключив, що можлива двостороння зустріч з Президентом України Петром Порошенком. В українській делегації згадали також про можливу двосторонню зустріч Порошенка з Лукашенком. Однак ніяких точних даних з цього приводу, як і програми заходів, поки немає.

Хоча українське питання витає в повітрі Мінська, і навіть консьєржі в готелі сперечаються, чи брехливі сюжети російського ТБ і як вирішити кризу на Донбасі, варіантів відповіді на останнє запитання учасники зустрічі досі не називають. Експерти і джерела називають різні сценарії можливих домовленостей у Мінську: від пропозиції визнання анексії Криму, відмови України від вступу до НАТО і відмови від асоціації з ЄС до виведення російських терористів і передачі відповідальності за Донбас місцевим впливовим бізнесменам. Однак офіційно сторони виступають лише із загальними заявами, зокрема, представники ЄС виступають за вирішення кризи дипломатичним шляхом. А пріоритетними темами зустрічі в Мінську в ЄС називають безпеку, угоду Україна-ЄС і газовий спір РФ-Україна.

У Мінську 26 серпня відбудеться зустріч у форматі Україна - Європейський Союз "Євразійська трійка" (Білорусь, Казахстан, Росія). На порядку денному зустрічі будуть питання, пов'язані з виконанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, енергетичною безпекою і стабілізацією ситуації на Донбасі.


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 885 | Додав: adminA | Теги: складними, Мінську, рішуче. ВІДЕО, Київ, переговори | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]