Пт, 2024-03-29, 17:21
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
Перше документальне кіно про Ольгу Кобилянську знімають в Україні
Інші останні Культурні новини
Про буковинку Ольгу Кобилянську знімають перший документальний фільм. Його покажуть до 150-річного ювілею письменниці цього року. Над фільмом працює автор і ведуча, чернівчанка Наталка Сопіт у рамках серіалу документальних фільмів "Гра долі", який показують на "5 каналі". Знімають та продюсують стрічку на студії "Віател".

"Ми шукали хроніку, ігрові фільми передивлялися, фотографії, які можна було використати. Відзняли музеї письменниці у Чернівцях та Димці, - розказує Галина Криворчук, директор студії "Віател" та співпродюсер стрічки. - Про Ольгу Кобилянську немає жодного документального фільму. Було знято кілька ігрових фільмів. Біографічний - 1954-го року у Москві. Дві стрічки за твором "Меланхолійний вальс" у 90-ті роки. А ще серіал "Цариця" на 20 тридцятихвилинних епізодів", передає Gazeta.ua.

"Чимало літературознавців вивчало її біографію та творчість. Користувалися переважно цим. Але для широкої публіки буде багато відкриттів про письменницю. Приміром, у 70 років вона стала справжньою фанаткою німого кіно. Тоді, у 30-х роках вона жила в Чернівцях у сім'ї племінниці та її чоловіка і не пропустила жодної кіноновинки. Ходила зі своїми подругами і сама за них платила", - додає Криворчук.

"У той час вона мріяла, щоб за її твором "У неділю рано зілля копала" зняли фільм. Писала листи на німецьку кіностудію. Описувала, як і що можна було б зняти".

Документальну стрічку про Кобилянську знімали за кошти спонсорів. Зараз фільм на стадії монтажу. Проте на завершення не вистачає 50 тис гривень. У листопаді повнометражний фільм хочуть презентувати в Києві та Чернівцях. А протягом місяця на телебаченні покажуть п'ять 15-хвилинних серій.

Зазначимо, що в грудні 2007 року у Києві було презентовано книгу Валерії Врублевської про українську письменницю Кобилянську "Шарітка з Рунгу". Вона повідомила, що книгу "Шарітка з Рунгу" почала писати ще 1978 року.

За словами письменниці, її зацікавила особистість Кобилянської, бо вона є найсуперечливішою постаттю в українській літературі. "Вона була жінка, яка замінила життя жінки на перо і папір", - додала Врублевська.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1939 | Додав: adminA | Теги: україна, перше документальне кіно, Ольга Кобилянська | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]