Чт, 2024-04-25, 13:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:53
Першим українським артистом, який отримав звання ЮНЕСКО, став диригент та письменник Герман Макаренко
Інші останні Культурні новини

  Диригент Національної опери України, художній керівник і головний диригент оркестру "Київ-Класик" Герман Макаренко був удостоєний звання "Артист ЮНЕСКО в ім’я миру" й став першим українським артистом, якому присвоєно цей високий статус.

Урочиста церемонія відбулася у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі 29 листопада. Як поінформували у Центрі новин ООН, Макаренка удостоїли цим званням "на знак визнання його прихильності просуванню музики як рушійної сили діалогу і взаєморозуміння між людьми, визнання його внеску в зміцнення миру і терпимості".

Почесне звання присвоєно українському диригенту генеральним директором організації Іриною Боковою за поданням Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, додали у Постійному представництві України при цій організації.

Окрім концертних виступів по всьому світу, український диригент є автором монографій "Музика і філософія: Шопенгауер, Вагнер, Ніцше" та "Творчість диригента: естетико-мистецтвознавчі вимірювання". Він підготував посібник для студентів вищих навчальних закладів.

"Перша моя монографія називалася "Музика і філософія: Шопенгауер, Вагнер, Ніцше". До неї взяв епіграфом власний афоризм: "Музика – це філософія почуттів, філософія – це музика думки". Тож, вертаючись до того, що дала мені наука… Я зрозумів: філософія та музика – дві сторони однієї медалі. Мені подобається вислів Ніцше, який я написав би над входом до Національної музичної академії: "Що більше стаєш музикантом, то більше стаєш філософом"", - розповідав Макаренко журналу Верховної Ради України " Віче".

Герман Макаренко – народний артист України, а також Посол української культури. Оркестр "Київ-Класик", яким керує Макаренко, зібрався у 2004 році після виступів в паризькому соборі Санта-Мадлен і Штаб-квартирі ЮНЕСКО.

В програмі оркестру велика кількість творів композиторів різних епох та народів. Особливу увагу в творчому портфоліо "Київ-Класик" займають музикальні композиції українських композиторів – Семена Гулака-Артемовського, Миколи Лисенка, Віталія Губаренка, Мирослава Скорика, Євгена Станковича, Михайла Чембержі, Ігора Щербакова та інших.

Як зазначає Cultprostir, зараз до складу колективу входить понад 60 музикантів. Оркестр активно гастролює Європою та Азією, виступає на заходах державного рівня і бере участь у міжнародних фестивалях.

Додамо, що Артисти ЮНЕСКО в ім’я миру – відомі діячі мистецтва, які використовують свій вплив і всесвітнє визнання для поширення ідеалів ЮНЕСКО. Серед них – музикант Ману Дібанго (Камерун), модельєр Бібі Рассел (Бангладеш), музикант Жильберто Жиль (Бразилія), актриса і співачка Марія де Медеірос (Португалія) і письменник Скотт Момедей (Сполучені Штати Америки).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 821 | Додав: adminA | Теги: диригент та письменник Герман Макар, звання ЮНЕСКО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]