Пт, 2024-04-19, 03:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:05
Під стінами ЦВК опозиція протестує проти брудних виборів
Інші останні Політичні новини
Об'єднана опозиція проводить мітинг протесту проти фальсифікацій на виборах до Верховної Ради України біля будівлі Центральної виборчої комісії. Лідери опозиційних політичних сил на знак протесту проти фальсифікації результатів виборів погрожують відмовитися від депутатських мандатів, обнулити виборчі списки партій і відкликати кандидатів-переможців у мажоритарних округах. Опозиція підкріпила свої вимоги зверненням до світової спільноти із закликом не визнавати парламентські вибори в Україні.

Станом на 10 ранку на площі біля будівлі ЦВК зібралося близько тисячі прихильників "УДАРу", "Свободи" і "Батьківщини". Вони тримають прапори своїх партій і скандують "Януковича геть!", "Бандита геть!", "Кримінал", а також викрикують прізвища мажоритарників, які перемогли на виборах.

На трибуні стоять кілька народних депутатів, серед яких - керівник київської "Батьківщини" Юрій Одарченко. Також перед присутніми виступили лідер "Свободи" Олег Тягнибок та один з лідерів опозиції Арсеній Яценюк.

У свою чергу міліція попереджає, що може розігнати мітинг опозиції під Центрвиборчкомом в Києві. Відповідне оголошення транслюється з автомобіля правоохоронців, який стоїть недалеко від проведення акції.

З колонок постійно транслюється повідомлення: "Шановні громадяни! За рішенням Київського окружного адміністративного суду, проведення вашого мирного зібрання в цьому місці і в цей час обмежене шляхом заборони. Це судове рішення підлягає негайному виконанню. Просимо вас дотримуватися законодавства, добровільно виконати рішення суду і розійтися , проявити розсудливість і повагу до закону. Попереджаємо, що у разі невиконання судового рішення міліція буде змушена застосувати заходи впливу, передбачені законом та спеціальні засоби. Особи, які чинитимуть опір законним вимогам співробітників міліції, будуть затримані і притягнуті до відповідальності".

Лідери опозиції вирушили на зустріч з головою ЦВК України

Лідери Об'єднаної опозиції "Батьківщина", партій "Свобода" і УДАРу попрямували до Центральної виборчої комісії з вимогою припинити фальсифікації парламентських виборів і покарати винних у цьому.

"Ми провели політичні консультації, всі три опозиційні сили, з приводу подальшого плану дій. Зараз ми йдемо до голови ЦВК з чітким списком вимог", - повідомив глава ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Арсеній Яценюк журналістам після політконсультацій.

Він пояснив, що опозиційні сили будуть вимагати визнати перемогу їхніх кандидатів по тим округам, де вони набрали більше голосів, а також покарати винних у фальсифікаціях результатів виборів.

Яценюк додав, що на тих округах, де фальсифікації дійшли до ситуації, коли відсутні протоколи і первинні дані, які не дадуть можливості встановити істинні результати, опозиція вимагатиме по одномандатних округах проведення повторних виборів.

Крім того, він повідомив, що опозиційні сили вимагають від президента Віктора Януковича і Генеральної прокуратури негайно порушити кримінальні справи за фактами фальсифікацій виборчого процесу.

УДАР: за брудні вибори відповідальність несе персонально Віктор Янукович

У партії "УДАР" заявляли про те, що Україна в результаті дій влади під час виборчої кампанії та встановлення результатів волевиявлення опинилася в глибокій політичній кризі. І сьогодні відповідальність за цинічне беззаконня і нехтування вибором громадян несе персонально Президент Янукович - як гарант Конституції, - йдеться в заяві партії "УДАР".

"УДАР звертається до ЦВК, щоб та не оголошувала результатів виборів, які на сьогодні спотворені і не відображають справжнього волевиявлення громадян. А Верховна Рада, яка ще не припинила своїх повноважень, повинна скасувати ганебний закон про вибори, який і створив поле для того беззаконня, яке сьогодні відбувається, і завів країну в глухий кут політичної кризи. Парламент має ухвалити новий закон про вибори на пропорційній основі за відкритими списками, за яким і повинні відбутися нові вибори до ВР", - вважають в УДАРі.

"Також ми вимагаємо від Генрокуратури дати правову оцінку діям членів виборчих комісій, суддів та усіх, хто мав причетність до ухвалення незаконних рішень під час виборчого процесу. Усі вони повинні понести відповідальність за свої дії", - йдеться в заяві партії.

УДАР звертається до міжнародних інституцій та урядів демократичних країн із закликом не визнавати парламентські вибори в Україні демократичними і вільними і запровадити персональні санкції до осіб, винних у викривленні волевиявлення громадян - від Президента Януковича до посадових осіб виборчих комісій, суддів і усіх причетних до незаконних дій під час виборів.

Партія "УДАР" закликала ВО "Батьківщину", партію "Свобода" та демократичних мажоритарних кандидатів виробити спільну позицію для розв’язання політичної кризи та узгодження плану дій. А усіх громадян - приєднатися до акції опозиційних сил.

Опозиція оголосила вимоги до ЦВК

4 листопада народний депутат Анатолій Гриценко на своїй сторінці в Facebook написав, що, партії "Батьківщина" необхідно провести з'їзд, "обнулити списки" і відмовитися йти у Верховну Раду ".

"Я тільки що вніс Арсенію Яценюку, як голові ради об'єднаної опозиції "Батьківщина", пропозицію: негайно (завтра, максимум у вівторок) скликати з'їзд ВО "Батьківщина"- обнулити і партійний список, і список мажоритарників. До Ради при цих умовах - не йти! Інакше втратимо довіру людей, які нас підтримали, а це - найважливіше!".

Гриценко стверджує, що ця ідея знайшла підтримку у Яценюка, керівника штабу об'єднаної опозиції Олександра Турчинова, народного депутата Сергія Соболєва.

Того ж дня у ВО "Свобода" заявили, що готові до обнуління списків і відмови йти в нову Верховну Раду після парламентських виборів.

Лідер "Свободи" Олег Тягнибок трохи пізніше заявив, що опозиція на мітингу 5 листопада буде вимагати від ЦВК не оголошувати результати виборів на деяких дільницях.

"Від ЦВК ми вимагаємо не озвучувати офіційно результати виборів на деяких дільницях, в яких були проведені фальсифікації, і докази про ці фальсифікації є в громади, у політичних партій", - відповів він на питання, якими будуть вимоги опозиції до Центрвиборчкому в понеділок.

Тягнибок закликав усіх небайдужих громадян виходити на мітинг до ЦВК.

"Ми розпочинаємо акцію протесту. Ми будемо ще вирішувати, наскільки тривалою буде ця акція протесту, але початок буде о 10 годині", - сказав він.

Також, за його словами, опозиції відомо про те, що "біля ЦВК вже зарухалися представники київської влади – очевидно, вони готують якісь провокації". "Але ми робимо абсолютно законні речі – відстоюємо право українців обирати тих, кого вони вважають за потрібне, а не тих, кого хоче влада", - підкреслив Тягнибок.

Він також висловив думку, що влада бачить, що в неї за результатами виборів не вистачає необхідної кількості депутатів у новій Верховній Раді для того, "щоб впроваджувати антиукраїнські рішення і процеси, тому вони такі рухи роблять на різних округах".

"Батьківщина" заявляє про готовність визнати наступний парламент неповноважним

Відбулося засідання Ради Об'єднаної опозиції "Батьківщина", на якому було обговорено питання фальсифікацій під час підрахунку голосів та подальшої координації дій опозиційних сил, повідомляє прес-служба політсили.

За результатами засідання було ухвалено такі рішення:

1. Разом з ВО "Свобода" та партією "УДАР" Віталія Кличка розпочати акції протесту під будівлею Центральної виборчої комісії.

2. Висунути до президента Януковича, Генерального прокурора та Центральної виборчої комісії вимогу визнати законну перемогу кандидатів від Об'єднаної опозиції на округах №№ 11, 14 (Вінницька обл.), 94, 95 (Київська обл.), 99 (Кіровоградська обл.), 130, 132 (Миколаївська обл.), 194, 197 (Черкаська обл.), 211, 216 (м. Київ) та в тих округах, де відповідно до оригіналів протоколів з дільниць перемогли представники інших опозиційних сил - ВО "Свобода" та партії УДАР.

3. Розглянути у Верховній Раді України проект постанови про розслідування фактів фальсифікацій під час виборів 2012 року та притягти до відповідальності голів та членів дільничних і окружних виборчих комісій, суддів та силовиків, причетних до фальсифікації волевиявлення українських громадян, а також замовників цих злочинів, кандидатів в депутати від влади.

4. Звернутися до країн-членів Європейського Союзу, США, Канади, міжнародних місій спостерігачів з вичерпною інформацією про факти фальшування підрахунку голосів.

У разі, якщо влада негайно не зупинить фальсифікацію виборчого процесу та незаконне привласнення мандатів, отриманих опозиційними кандидатами, Об'єднана опозиція "Батьківщина" готова визнати Верховну Раду України наступного скликання неповноважною та наполягатиме на проведенні дострокових президентських та парламентських виборів.

Експерти сумніваються в ефективності обнулення

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко вважає, що у випадку, якщо опозиція обнулить списки, склад Верховної Ради, що діє, повинен оголосити про дострокові вибори, але це може затягнутися надовго.

"Це буде черговий виток політичної кризи. З одного боку є певні обмеження (в термінах відносного призначення позачергових виборів - ред.), а з іншого - ніхто не може змусити ВР призначати нові вибори. Це може тягнутися нескінченно довго", - сказав він.

А керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко стверджує, що заяви опозиції з приводу обнуління відображають "високий градус політичних емоцій, які стали наслідком гострих конфліктів в цілому ряді мажоритарних округів".

"Ще кілька днів тому Сергій Власенко вже озвучував подібну точку зору. А за думкою Власенко дуже часто простежується позиція Юлії Тимошенко. В чому сенс цієї радикальної стратегії? Опозиційні фракції на даний момент можуть отримати 180 депутатських мандатів. І якщо всі новообрані депутати від опозиції відмовляться від своїх мандатів, то це заблокує роботу нового складу Верховної Ради. Якщо в парламенті буде менше 300 депутатів, то він буде нелегітимним, оскільки відповідно до ст. 82 Конституції України Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менше двох третин від її конституційного складу. Отже, доведеться проводити перевибори. І опозиція сподівається, що на цих перевиборах на її користь зіграють і опозиційні настрої активних виборців, і прогнозоване погіршення соціально-економічної ситуації, і зниження явки частини виборців, які могли б проголосувати за владу або "треті сили"- пише політолог у своєму блозі на "Українській правді".

Фесенко акцентує увагу на трьох умовах успішності акції "обнулення".

"По-перше, її повинні практично (шляхом відмови від своїх депутатських мандатів) підтримати всі три опозиційні сили, що пройшли до нового парламенту".

"По-друге, нинішній закон про вибори народних депутатів не передбачає "обнулення" партійних списків. Партія могла відкликати своїх кандидатів не пізніше, ніж за 12 днів до голосування. Після виборів вона цього зробити не може. Кожен новообраний депутат повинен особисто відмовитися від депутатського мандата. Це повинні особисто зробити і всі кандидати в депутати за партійними списками. І якщо в непрохідній частині партійних списків "Батьківщини", "Свободи", УДАРу (десь в їх другій сотні) знайдеться сумарно 35 осіб, які захочуть стати депутатами і не підтримають партійне рішення про відмову від депутатських мандатів, то вся ця стратегія терпить фіаско. Аутсайдери партійних списків опозиції, охочі стати депутатами, навіть допоможуть в судовому порядку опротестувати відповідне рішення партійних з'їздів чи ті заяви про відмову від депутатського мандата, які у кандидатів в депутати збирали перед виборами".

"По-третє, навіть якщо вдасться домогтися нелегітимністі нової Верховної Ради, до формування нового складу парламенту буде діяти нинішній склад народних депутатів. І у відповідь на радикальний сценарій своїх опонентів з опозиції, нинішня парламентська більшість може, наприклад, змінити закон про вибори народних депутатів. Вибори можуть провести тільки за мажоритарною виборчою системою (без всяких партійних списків) або повернуть в закон норму про зняття з виборів кандидатів, які отримали два попередження. І тоді нинішні проблеми опозиції на мажоритарних округах можуть здатися квіточками порівняно з новими проблемами на позачергових парламентських виборах. До того ж давайте не забувати, що указ про позачергові вибори видає Президент. І Президент може потягнути з датою нових виборів до відповідних законодавчих рішень нинішнього парламенту".

28 жовтня в Україні пройшли парламентські вибори. Вони проводили за змішаною системою: по 225 депутатів обиралися за партійними списками і мажоритарним округам. Згідно з результатами електронної обробки 99,95% протоколів, по багатомандатному виборчому округу на парламентських виборах в Україні, Партія регіонів набрала 30,00% голосів виборців, "Батьківщина" – 25,53%, "УДАР" – 13,96%, КПУ – 13,18%, "Свобода" – 10,44%.

Представники опозиції заявляють, що результати голосування у низці мажоритарних округів фальсифіковані.

Нинішнє скликання Верховної Ради було обрано на позачергових виборах 30 вересня 2007 року, після того, як депутати фракції Блоку Юлії Тимошенко відмовилися від мандатів і "обнулили" свій партійний список.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 861 | Додав: adminA | Теги: брудних виборів, опозиція, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]