Пт, 2024-04-19, 07:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:41
Підписали бюджетний пакт керівники країн ЄС
Інші останні Новини Європейського Союзу

Керівники країн ЄС, що беруть участь в саміті Європейського союзу в Брюсселі, підписали сьогодні, 2 березня, "Договір про стабільність, координацію і управління в економічному і валютному союзі". Підписи під так званим бюджетним пактом поставили глави держав і урядів 25 країн. Велика Британія і Чехія відмовилися брати участь в цьому договорі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Підписання договору не лише державами-членами єврозони, а 25 з нинішніх 27 держав-членів ЄС - це дуже важлива політична заява про те, що євро - валюта всього союзу. Не валюта кількох країн, а валюта союзу", - заявив на церемонії голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу.

Нагадаємо, за підсумками дводенної зустрічі 8-9 грудня 2011 року європейські лідери попередньо домовилися про укладення нової угоди, що передбачає тіснішу інтеграцію країн регіону і розширення повноважень Європейського суду.

Договір передбачає юридичну відповідальність європейських держав за невиконання програми проведення узгодженої податкової та бюджетної політики, що буде відображено на законодавчому рівні через поправки до чинних європейських конвенцій.

Йдеться про створення нових фіскальних правил на національному рівні, при цьому всі кроки, що робляться, покликані нормалізувати ситуацію всередині єврозони. Згідно з оприлюдненою на саміті ініціативою, керівництво країн повинно взяти на себе зобов'язання затверджувати тільки збалансовані бюджети.

Уточнюється, що під визначення "збалансований" в даному разі підпадає бюджет з річним структурним дефіцитом не більше ніж 0,5% номінального ВВП. Водночас допускається, що країни з державним боргом менш як 60% ВВП можуть дещо перевищувати зазначену позначку.

Цей бюджетний пакт з усіх країн Євросоюзу категорично відмовилася підтримати тільки Велика Британія, пославшись на те, що подібні домовленості суперечать інтересам країни, ставлячи під удар вкрай важливий для економіки сектор фінансових послуг. Кілька країн ЄС, включаючи Швецію, Угорщину і Чехію, повідомили, що для долучення до узгодженого на саміті бюджетного пакту їм буде потрібно схвалення парламентів, водночас висловивши принципову підтримку такої угоди.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1083 | Додав: adminA | Теги: Підписали бюджетний пакт керівники | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]