Пт, 2024-03-29, 02:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:38
Підписали угоду про розширення використання ТВС-WR на Запорізькій АЕС "Енергоатом" і Westinghouse
Інші останні Економічні новини

Представники Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) і компанії Westinghouse підписали угоду про тестування програмного комплексу BEACON TSM, призначеного для нейтронно-фізичних розрахунків параметрів активної зони реактора, що експлуатує паливо двох виробників.

Про це повідомили у прес-службі держпідприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

Як зазначається, документ передбачає тимчасове ввезення тестової моделі ВЕACON до України.

Угода була підписана 5 листопада у Южноукраїнську під час розширеного засідання оперативного штабу "Енергоатому" з питань впровадження модернізованого палива Westinghouse.

Установка комплексу BEACON TSM на ЗАЕС передує розширенню співробітництва між "Енергоатомом" і Westinghouse з використання палива ТВС-WR на енергоблоках ЗАЕС. Забезпечення роботи змішаної активної зони реактора вимагає модернізації систем внутрішньореакторного контролю.

Раніше така модернізація була проведена на блоці №3 ЮУАЕС, в активній зоні якого із 2005 р. експлуатуються паливні збірки двох виробників - ТВЕЛ і Westinghousе. До робіт з модернізації систем внутрішньореакторного контролю енергоблоків ЗАЕС буде залучено, як і на ЮУАЕС, НВО "Імпульс".

За словами президента НАЕК Юрія Недашковського, місце проведення засідання оперативного штабу обрано не випадково. "Южно-Українська АЕС - єдина на сьогодні вітчизняна атомна станція, де поряд з російським паливом успішно працюють тепловиділяючі збірки Westinghousе", - сказав глава "Енергоатому".

Як зазначили в центрі зовнішніх інформкомунікацій компанії, розширення зони поставок на інші українські АЕС стане можливим після ліцензування модернізованого ядерного палива Westinghousе Держінспекцією ядерного регулювання (ДІЯР), яке планується навесні 2016 р. після завершення поточної паливної кампанії на третьому блоці ЮУАЕС (лютий 2016 р.), обстеження та тестових випробувань.

У разі позитивного рішення ДІЯР "Енергоатом" в 2016 р намір придбати у Westinghousе п'ять поставок свіжого палива: 2 - для ЮУАЕС і 3 - для ЗАЕС.

Як повідомлялося, вчора, 9 листопада, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що використання ядерного палива компанії Westinghouse у 2016 році заплановано на трьох із 15 енергоблоків атомних електростанцій (АЕС) України: "Протягом наступного року ми плануємо на трьох блоках використовувати паливо Westinghouse. На сьогодні такий блок – один".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 890 | Додав: adminA | Теги: угода, розширення використання ТВС-WR, Запорізька АЕС, Енергоатом і Westinghouse | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]