Вт, 2024-04-23, 17:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:05
Підприємці бояться виборів і йдуть з країни
Інші останні Економічні новини
Бізнес не вірить у можливість поліпшення інвестиційного клімату в країні після парламентських виборів. Згідно з опитуванням, проведеним "Європейською бізнес асоціацією", більш ніж 50% підприємців очікують лише погіршення умов своєї роботи. За оцінками експертів, шанси на перегляд економічної моделі після виборів нівелюються збереженням проблем з наповненням бюджету - оновлений уряд не зможе відмовитися від жорсткої фіскальної політики, пише "Коммерсантъ-Украина".

"Європейська бізнес асоціація" (ЕВА) повідомила про подальше погіршення інвестиційного клімату в Україні. За підсумками 17-го щоквартального заміру очікувань бізнесу інвестиційний клімат був оцінений на рівні 2,14 бала (за 5-бальною шкалою), знизившись на 0,05 бала. Це черговий негативний рекорд - такого поганого бізнес-клімату, на думку підприємців, в країні не було навіть у 2008-2009 роках.

Загальний рейтинг ЄВА складається з оцінок нинішнього стану інвестиційного клімату, змін за останній квартал, а також прогнозу на найближче майбутнє. У нинішньому опитуванні, проведеному у вересні, взяли участь 103 компанії.

ЄВА фіксує погіршення за більшістю ключових напрямків. Оцінка зміни інвестиційного клімату за останній квартал знизилася з 2,3 до 2,1 бала, а оцінка майбутніх змін - з 2,3 до 2,2. Незмінно низько оцінено нинішній інвестиційний клімат - 1,8 бала. Лише 8% респондентів вважають діловий клімат сприятливим для інвестування, протилежної оцінки дотримуються 84% компаній, тобто переважна більшість. Кількість компаній, задоволених нинішнім кліматом, виглядає значним, якщо згадати, що ще квартал тому їх було лише 4%, а два квартали тому - 1%.

"Очевидно, що деякі компанії зуміли пристосуватися до нинішніх умов роботи, хоча вони є радше винятком із правил", - пояснила виконавчий директор ЕВА Ганна Дерев'янко.

Оцінюючи роботу уряду під керівництвом Миколи Азарова, 70% підприємств визнали, що не відчувають позитивних змін. 10% опитаних знайшли позитивні зміни у митній сфері завдяки запровадженню нової редакції Митного кодексу, а 6% - відзначили поліпшення діалогу з податковими органами. Однак вони в меншості. Більшість компаній скаржиться на погіршення ситуації. Їх непокоїть посилення податкового пресу (27% респондентів), корупції (10%) і ручного регулювання економіки (6%). За останній квартал повернувся страх девальвації гривні, але поки що цього бояться лише 5% компаній. Не помітили негативних змін 13% компаній.

В останнє опитування було додано питання про те, як прийдешні парламентські вибори вплинуть на інвестиційний клімат України. Нічого хорошого від можливої зміни політичної конфігурації парламенту і оновлення складу уряду бізнес не чекає. 53% респондентів вважають, що вибори призведуть лише до подальшого погіршення інвестиційного клімату, тоді як на його покращення поки що сподіваються 13% компаній.

"Очікування бізнесу від цих виборів дуже песимістичні. Підприємці не вірять у зміни, оскільки у нинішньої влади і так було достатньо повноважень, щоб проводити реформи", - пояснює пані Дерев'янко.

Публічно підприємці не коментують своїх оцінок впливу виборів на діловий клімат, проте неофіційно заявляють - немає підстав очікувати поліпшень.

"Бізнес на цих виборах збирається проголосувати ногами, йдучи з країни", - розповів один з підприємців.

Втім, песимістичні погляди підприємців на майбутнє країни можуть зіграти на руку уряду - після виборів йому буде простіше домогтися підтримки.

"Теоретично сам факт цивілізованого проведення виборів може трохи заспокоїти інвесторів", - зазначає співвласник компанії Maratex Дмитро Єрмоленко.

На тлі нинішніх негативних оцінок будь-які правильні дії уряду сприйматимуть як прагнення поліпшити бізнес-клімат. Так відбувалося в 2010 році, коли після президентських виборів рейтинг інвестиційної привабливості підскочив з 2,57 до 3,08 бала, багато в чому завдяки утвердженню плану економічних реформ.

Але якщо тоді економіка починала відновлюватися після різкого падіння в 2009 році, то зараз над економікою, навпаки, тяжіє загроза рецесії. Вже припинилося зростання доходів бюджету, а Державна податкова служба постійно подає в уряд ініціативи, спрямовані на посилення фіскального контролю.

"Головна проблема полягає в тому, що бізнес розчарований у нинішній владі, так і не побачивши обіцяних реформ. Тож нинішні низькі оцінки - відображення безнадії", - упевнений директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Зазначимо, як повідомлялося раніше, довіра інвесторів до економіки України напередодні виборів упала до мінімуму від 2008 року. Представники бізнесу в Україні за підсумками третього кварталу 2012 року поставили рекордно низьку оцінку бізнес-клімату та умов ведення господарської діяльності в країні - 2,14 бала (з п'яти), що є найнижчим показником від 2008 року.

Парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1051 | Додав: adminA | Теги: виборів, йдуть з країни, підприємці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]