Сб, 2024-04-20, 03:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:51
Підривник британських мечетей зневажає українських дипломатів
Інші останні Кримінальні новини
Затриманий в Британії громадянин України, якому висунули звинувачення у справі про вбивство 75-річного пенсіонера з Бірмінгема Мохаммеда Саліма, відмовляється спілкуватися з українськими дипломатами, заявляють у Міністерстві закордонних справ України, передає "Інтерфакс-Україна".

"Посольство України в Лондоні неодноразово піднімало питання з приводу організації зустрічі з цим громадянином. Водночас, він двічі від неї відмовився, що зафіксовано британськими слідчими органами", - повідомив на брифінгу у вівторок, 23 липня, директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Він поінформував, що 22 липня 25-річному громадянину України Павлу Лапшину були висунуті звинувачення у вбивстві пенсіонера, яке має ознаки тероризму. "Суд над українським громадянином повинен пройти сьогодні. Британська сторона забезпечила дотримання прав нашого громадянина, зокрема, йому надані адвокат і перекладач", - підкреслив представник МЗС.

За його словами, британська поліція співпрацює з українськими правоохоронними органами з метою з'ясування додаткової інформації з приводу цього громадянина, а представник британської поліції має намір відвідати Україну з цією метою.

Що стосується другого затриманого українця, він звільнений на даний час без висунення будь-яких звинувачень. "На даний час він співпрацює зі слідством як свідок", - повідомили в МЗС.

Як повідомлялося, у п'ятницю, 19 липня, на офіційному сайті поліції Вест-Мідленду було оприлюднено інформацію про те, що "двоє українських чоловіків у віці 22 і 25 років, яких заарештували минулої ночі в рамках розслідування вибухів біля мечетей у містах Тіптон і Уолсолл, залишаються під арештом".

Видання The Independent повідомило в суботу, 20 липня, що поліція в Бірмінгемі (столиця регіону Вест-Мідленд) допитала українців - стажистів компанії Delcam, затриманих за підозрою у скоєнні або причетності до скоєння вибухів біля мечетей у Великобританії.

Газета, посилаючись на керівника компанії Delcam (яка займається розробкою програмного забезпечення) Клайва Мартеля, повідомляє, що один із затриманих проходив стажування вже протягом 4-х місяців, другий - близько 2-х місяців. "Ці двоє чоловіків не були співробітниками компанії, вони стажувалися у нас. Вони були на півдорозі курсу навчання, і ми розуміємо, що вони зустрілися, перебуваючи на стажуванні", - зазначив Мартель.

Мартель також розповів, що компанія приймає на стажування студентів з усієї Європи, а також співпрацює з низкою українських вишів.

МЗС України в понеділок 22 липня підтвердив, що затримані у Великобританії за звинуваченням у тероризмі є громадянами України.

У червні при вибухах біля мечетей у Тіптоні і Уолсоллі ніхто не постраждав, проте розслідуючи вибухи, поліція отримала повідомлення про можливе мінування мечеті в Вулверхемптоні. У самій мечеті нічого не знайшли, але залишки вибухівки були виявлені поблизу.

Детективи Англії вирушили в Україну за додатковими даними

Вестмінстерський магістратський суд у вівторок розпочав розгляд справи проти 25-річного Лапшина про вбивство Мохаммеда Саліма з ознаками теракту.

Як повідомляється на сайті поліції Уест-Мідлендс, крім звинувачення у вбивстві Саліма, українець також звинувачується у скоєнні низки терористичних актів на території цього графства в період з 24 квітня по 18 липня поточного року, біля мечетей у містах Уолсолл, Тіптон і Вулверхемптон.

На судовому засіданні Лапшин підтвердив своє ім'я і дату народження. Згідно з повідомленням, група детективів вирушила в Україну у вівторок вранці, щоб отримати більше інформації про обвинуваченого.

У поліції також повідомили, що на місці проживання Лапшина були знайдені компоненти для створення вибухових пристроїв. Крім того, за даними поліції, українець провів всього декілька днів у Британії перед нападом на пенсіонера.

Затриманий за вбивство мусульманина раніше притягувався до адмінвідповідальності за піротехніку

Затриманий в Британії житель Дніпропетровська, якому пред'явлені звинувачення у справі про вбивство Мохаммеда Саліма, раніше притягувався до адміністративної відповідальності за використання піротехнічних засобів, повідомляють у центрі громадських зв'язків Головного управління МВС України в Дніпропетровській області.

За даними правоохоронців, "7 серпня 2010 вищевказаний громадянин за місцем проживання в одній з квартир по вул.Набережна Перемоги, 100 у Дніпропетровську, будучи в той час студентом одного з місцевих вузів, проводив, як він пояснив, з науковою метою дослідження з хімічними матеріалами ".

"Внаслідок цього виник хлопок без подальшого загоряння. Були пошкоджені 2 скла балконного вікна, також утворилася тріщина в міжкімнатних перегородках. Потерпілих не було. Ледь не постраждав і сам "дослідник , - йдеться в повідомленні обласної міліції, поширеному у вівторок.

Подія була зареєстрована в Жовтневому райвідділі Дніпропетровського міськуправління міліції, але в порушенні кримінальної справи було відмовлено. "Громадянин був притягнутий до адміністративної відповідальності за п. 6 ч.1 ст.195 Адміністративного кодексу України (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) і ст.173 Адміністративного кодексу України (дрібне хуліганство). Чоловік був покараний штрафом ", - йдеться в повідомленні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 933 | Додав: adminA | Теги: українських дипломатів, Підривник британських мечетей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]