Ср, 2024-04-24, 00:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:26
Підсумки зустрічі Порошенка та Макрона в Парижі - нова формула щодо Донбасу
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Порошенко заявив, що проекти рішень майбутньої зустрічі у Нормандські форматі можуть назвати "формулою Макрона"

26 червня президент України Петро Порошенко зустрівся в Парижі із президентом Франції Емманюелем Макроном.

"Формула Макрона"

Під час прес-конференції президент України Петро Порошенко заявив, що йому подобаються проекти рішень Нормандського формату, які можуть отримати назву "формула Макрона".

"Мені дуже подобається підхід пана президента, орієнтований на результат, конкретний, практичний і без зайвих розмов. Наші домовленості, що ми покладемо на папір проекти можливих рішень Нормандського формату, можливо, вони будуть називатися "формула Макрона", але ми зможемо пред'явити суспільству план досягнення миру і деокупації сходу України", - заявив президент України.

Порошенко заявив, що підхід Макрона до мирного врегулювання ситуації на Донбасі йому сподобався

У свою чергу Макрон пояснив, що мова йде про відведення військових сил і зброї, допуск міжнародних спостерігачів на всі точки та звільнення заручників. Він також наголосив, що потрібно відійти від позиції приховування реальної ситуації та почати оцінювати її об'єктивно.

"Нам потрібно мати об'єктивну картину. Коли всі глави держав погодяться з цією об'єктивною картиною, завдяки роботі наших спільних команд ми зможемо підготувати базу, на якій ми зможемо зустрітися, маючи всі вихідні дані", - описав він свою пропозицію. За його словами, це буде рух вперед.

Макрон також висловив надію, що канцлер Німеччини Ангела Меркель підтримає його позицію.

Агресія виходить із Росії - Макрон

Під час прес-конференції президент Франції Еманюель Макрон заявив, що те, що Росія є агресором на сході України, - це загальновідомий факт.

"Агресія виходить з Росії, тобто агресором є не Україна. Також ми визнаємо, що анексія Криму є незаконною, значить, ми всі знаємо, хто розв'язав війну і хто створив цю ситуацію, і в якій ситуації ми перебуваємо", - сказав він, зазначивши, що 25 червня сили АТО затримали серед бойовиків російських громадян, документи і свідчення яких йому продемонстрував президент України.

Франція готова до нової зустрічі у Нормандські форматі

Президент Франції Емманюель Макрон також заявив, що Франція готова провести нову зустріч у Нормандські форматі, щоб напрацювати нові передумови для врегулювання ситуації на сході України.

За словами Макрона, він обговорив із Порошенком перспективу таких переговорів, "щоб ми могли під час нашої наступної зустрічі в Нормандські форматі насправді запропонувати цілу серію умов для того, щоб з усіх сторін запропонувати конкретні рішення для виходу із кризи".

Порошенко провів зустріч з президентом Франції Емманюелем Макрона

Макрон наголосив, що він не хоче, щоб дискусія щодо виконання Мінських домовленостей завершилася нічим і вже обговорював це із президентом Росії Володимиром Путіним.

За його словами, Франція та Німеччина залишаться залученими у процес переговорів і будуть наполягати на розвитку і виконанні досягнутих угод.

Макрон також заявив, що зустріч лідерів держав у Нормандські форматі повинна відбутися орієнтовно в кінці червня - на початку липня.

Порошенко: Ми домовилися про консультації, щоб підвищити ефективність Нормандських переговорів

У свою чергу, Порошенко, коментуючи майбутні переговори у Нормандському форматі, зазначив, що домовився з Макроном провести консультації для підвищення їх ефективності.

"Ми домовилися про те, щоб провести консультації і погодити позиції, щоб підвищити ефективність можливої зустрічі в Нормандські форматі. Нам не потрібні багатогодинні переговори. Ми впевнені, що повинні бути якісно підготовані документи,... затвердження яких має принести мир", - зазначив президент України.

Доповідь ОБСЄ про ситуацію на україно-російському кордоні

Президент Франції Емманюель Макрон також заявив на прес-конференції, що французька сторона хотіла б отримати доповідь спецмісії ОБСЄ про реальну ситуацію на кордоні України та РФ.

"Ми б хотіли під егідою ОБСЄ отримати чітку доповідь про те, що відбувається на кордоні, адже з різних сторін звучить різна інформація", - зазначив він.

Потрібно, напевне, кілька місяців

Макрон зазначив, що процес врегулювання ситуації на Донбасі не потрібно починати від самого початку і потрібно продовжити роботу в існуючому руслі із залученням моніторингу ОБСЄ. На його думку, ОБСЄ повинна виступати в ролі "мирового судді".

"Потрібен підхід, орієнтований на результат, потрібні попередні умови і нам, напевне, потрібно ще кілька місяців, щоб угоди досягли успіху", - сказав також президент Франції.

128 заручників перебувають на окупованих територіях і більше 40 - в російських в'язницях

На прес-конференції президент України Петро Порошенко зазначив, що особливу увагу на переговорах із президентом Франції було приділено необхідності прискорити звільнення заручників.

"128 українських заручників перебувають на окупованій території, більше 40 - у російських в'язницях. І ми будемо чекати, що внаслідок пожвавлення консультацій у Нормандські форматі ми доб'ємося суттєвого прогресу в цій дуже чутливій сфері", - сказав український президент.

Місія ОБСЄ має бути присутня в точках розведення сил цілодобово - Порошенко

Під час прес-конференції Порошенко також наголосив, що Україна готова повністю виконувати Мінські угоди і розводити сили від лінії розмежування на Донбасі, за умови, що в точках розведення постійно будуть присутні спостерігачі ОБСЄ.

Порошенко виступив за цілодобову присутність місії ОБСЄ в точках розведення сил

"Україна готова неухильно виконувати всі пункти Мінських угод, і позиції щодо розведення сил ми також готові виконувати за умови, що буде забезпечена присутність ОБСЄ 24 години на добу і 7 днів на тиждень на точках розведення", - заявив він.

Чия Анна Ярославна

Під час прес-конференції Макрон також заявив, що між Україною та Францією дуже давні відносини, згадавши Анну Ярославну, яку нещодавно "спробував вкрасти" Президент Росії Володимир Путін.

"Перш за все, повинен сказати вам, що між нашими двома країнами дуже давні відносини, дуже глибока історія, і ви цьому присвятили деякий час сьогодні, щоб віддати належне Анні Київській. Ви показали, наскільки важлива ця історія XI століття, наскільки глибоко вкорінені наші давні сторінки", - заявив президент Франції.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 763 | Додав: adminA | Теги: Донбас, Париж, нова формула, підсумки зустрічі Порошенка та Макр | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]